Paștele în bucătăria moldovenească: Tradiții, simboluri și rețete transmise din generație în generație

Foto:Tastybox.ro

Sărbătorile pascale nu înseamnă doar rugăciune și lumină, ci și o celebrare a vieții prin aromele și gusturile copilăriei. În fiecare colț al Moldovei, masa de Paște devine o operă de artă culinară.

Aici aveți unele rețete cu cele mai populare bucate pregătite de Paști:

Pasca cu brânză și aluat de cozonac
Paștele în bucătăria moldovenească: Tradiții, simboluri și rețete transmise din generație în generație
Foto:lalena.ro

Rețetă autentică din sudul Moldovei

Ingrediente pentru aluat:

  • 1 kg făină albă
  • 300 ml lapte
  • 30 g drojdie proaspătă
  • 2 gălbenușuri
  • 100 g zahăr
  • 100 g unt
  • sare, coajă de lămâie, vanilie

Ingrediente pentru umplutură:

  • 500 g brânză de vaci sau de oi
  • 2 gălbenușuri
  • 4 linguri zahăr
  • stafide (opțional)
  • 1 plic zahăr vanilat

Mod de preparare: Drojdia se dizolvă în laptele călduț cu zahăr și puțină făină. Se lasă să crească 15-20 de minute. Apoi se adaugă făina, gălbenușurile, untul topit, vanilia și sarea. Se frământă aluatul bine și se lasă la dospit o oră. Brânza se amestecă cu zahărul, vanilia și ouăle. Aluatul se întinde într-o formă rotundă, se adaugă umplutura, se modelează margini împletite și se unge cu ou bătut. Se coace 40-50 minute la 180°C.

Foto: savoriurbane.com
Drob de miel (mai numit și cighir)

Drobul este nelipsit de pe masa de Paște în multe case din Moldova. Rețeta autentică include organe de miel, verdețuri și ouă, toate coapte într-un aluat fraged sau învelite în prapur.

Ingrediente: organe de miel (ficat, plămâni, inimă), 2 ouă crude, 2 ouă fierte, ceapă verde, mărar, pătrunjel, sare, piper, prapur de miel sau aluat fraged.

Mod de preparare: Organele se fierb și se toacă mărunt. Se amestecă cu verdeață, ouă crude și condimente. Într-o formă de cozonac se așază compoziția, în mijloc se pun ouăle fierte întregi. Se acoperă cu prapur sau aluat și se coace la 180°C pentru 40-45 minute.

Foto:JamiliaCuisine.ro

Răcitura (piftia)

Piftia este un simbol al ospitalității moldovenești. Deși se pregătește și în alte ocazii, de Paște ea are un loc special pe masă.

Ingrediente: cocoș bătrân, morcov, ceapă, usturoi, foi de dafin, boabe de piper, sare, pătrunjel.

Mod de preparare: Cocoșul se fierbe lent împreună cu legumele și condimentele. Se strecoară, iar zeama se limpezește. Carnea se așază în farfurii, se toarnă zeama și se lasă la rece până devine gelatinoasă.

Foto:DanaValery.ro
Friptura de miel

Simbol al sacrificiului și purificării, mielul are o însemnătate aparte în cultura creștină. Conform unei vechi tradiții biblice, mielul a fost prima jertfă de sânge prin care evreii au fost salvați în timpul exodului din Egipt, în vremea lui Moise. În Moldova, sacrificarea mielului a devenit un obicei păstrat cu sfințenie în gospodăriile care respectă Paștele „ca la carte”.

Ingrediente tradiționale: carne de miel, ulei de floarea-soarelui, sare, piper negru și roșu, usturoi, foi de dafin.

Mod de preparare: Carnea de miel se porționează, se condimentează generos cu sare, piper și usturoi, apoi se rumenește într-o tigaie adâncă cu ulei încins. Se adaugă frunze de dafin, iar carnea se lasă la foc mic pentru cel puțin 30 de minute, până devine fragedă și aromată.

Foto:laplacinte.md
Carnea bătută

O rețetă prezentă în multe regiuni ale Moldovei, „carnea bătută” este ușor de făcut și foarte apreciată de cei mici și mari.

Ingrediente: piept de pui, ouă, făină, sare, piper.

Mod de preparare: Pieptul de pui se bate ușor, se trece prin ou bătut și făină, apoi se prăjește pe ambele părți în ulei încins până devine crocant și auriu.

Foto: wowbiz.ro
Cozonacul – dulcele copilăriei

Ingrediente: făină albă, drojdie, lapte, zahăr, ouă, unt, coajă rasă de lămâie și portocală, esență de vanilie, nuci măcinate, cacao.

Mod de preparare: Se pregătește un aluat dospit clasic, se umple cu amestec de nuci, cacao și zahăr, se rulează și se coace în forme speciale. Rezultatul – o capodoperă a patiseriei tradiționale moldovenești.

Foto: gustoase.net
Ouăle roșii

Nici o masă pascală nu e completă fără ouăle vopsite, mai ales cele roșii, care simbolizează sângele vărsat de Hristos. În satele moldovenești, se păstrează încă metodele naturale de vopsire, cu foi de ceapă și oțet.

Ingrediente: ouă de găină, coji de ceapă roșie, oțet.

Mod de preparare: Ouăle se fierb separat timp de cinci minute. Într-un alt vas, se fierb cojile de ceapă cu două linguri de oțet, timp de 20 de minute. Apoi ouăle se lasă în acest decoct pentru alte 10 minute până capătă o nuanță cărămizie naturală.

Astfel, Paștele nu este doar o sărbătoare religioasă, ci și o celebrare a memoriei, a gusturilor și a tradițiilor ce ne unesc ca popor.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

 

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼