Oamenii legii au descins luni cu percheziții în satul Sadova, raionul Călărași, într-un dosar penal privind delapidarea bunurilor de la Calea Ferată din Moldova (CFM). Perchezițiile se desfășoară pe teritoriul unei întreprinderi, fondată la finele anului 2019 de către Alexandru Dodon, fratele ex-președintelui Igor Dodon.
Informația a fost confirmată pentru Anticorupție.md de procurorul responsabil de relația cu mass-media, Mariana Cherpec, care a precizat că perchezițiile sunt efectuate de către procurorii din Procuratura municipiului Chișinău în comun cu angajații Inspectoratului General de Poliție.
Sursa citată a precizat că este vorba de două containere din metal, proprietate a CFM, de pe teritoriul întreprinderii lui Alexandru Dodon. Containerele din metal ar fi ajuns pe teritoriul pe teritoriul terenului agricol din satul Sadova cu ajutorul unor angajați CFM. Daunele aduse statului acest caz ar ajunge la aproape 50 mii lei. Proprietar al terenului este firma Agrofactory, al cărei fondator este fratele lui Igor Dodon.
Amintim că fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, a bătut alarma încă la începutul anului trecut că unii deputați socialiști, apropiați lui Igor Dodon, ar urmări să falimenteze Întreprinderea de Stat Calea Ferată a Moldovei. Din această cauză, deputații socialiști blocau desfășurarea audierilor pe subiectul situației de la Calea Ferată a Moldovei în cadrul Comisiei parlamentare Economie, Finanțe și Buget.
Slusari declara atunci că de mai bine de un an CFM este condusă de un director interimar, Andrian Onceanu, coleg de facultate cu Igor Dodon, care nu a activat nicio zi în domeniul transportului feroviar și desemnarea căruia a fost un veritabil șoc chiar și pentru majoritatea socialiștilor. În calitate de prim-vicedirector al CFM a fost desemnat un consilier municipal PSRM – Vitalii Mucan, care, la fel, nu a avut anterior nicio tangență cu domeniul căilor ferate. Iar vicedirector pe securitate a devenit Serghei Dodon, care ar fi rudă cu Igor Dodon.
Centrul de Investigații Jurnalistice a publicat încă în 2015 o anchetă despre cum Calea Ferată din Moldova a ratat venituri de peste 50 de milioane de lei de la darea în arendă a vagoanelor în Federația Rusă. Banii nu au ajuns în conturile întreprinderii de stat, ci în cele ale unor companii dubioase.
Sursa: newsmaker.md