Poligonul din Iordanovca – autorizat sau nu?

Din anul 2018 în s. Iordanovca din raionul Basarabeasca există un sistemul de colectare deșeurilor.

În fiecare sâmbătă la orele 8.00 tractorul colectează gunoiul mergând pe fiecare stradă și transportă gunoiul la poligon. Primăria la acest capitol are un contract încheiat cu o gospodărie țărănească din localitate. La adunarea cetățenilor primarul a propus colectarea gunoiul regulamentar și contra plată, 15 lei lunar de la o gospodărie.

Anatol Mereanu, primarul s. Iordanovca

Este o problemă la capitolul stabilirea taxei. La ședința consiliul local noi am stabilit o taxă de 15 lei per gospodărie dar astăzi avem ședința consiliului unde vom precăuta din nou această taxă. Conform codului fiscal articolul 7 taxa de salubrizare trebuia stabilită per persoană înregistrată la domiciliu.

În acest context Veaceaslav Lupașcu șeful serviciului Ecologic Basarabeascca a menționat că în raionul nostru există 10 poligoane de colectarea deșeurilor și nici una dintre ele nu este autorizată, deoarece majoritatea din ele nu corespund cerințelor necesare.

Lupașcu Veaceslav, ședul Serviciului Ecologic Basarabeasca

După cum vedeți este un teritoriu mai mic pentru că și satul este mic. Poligonul dat tot nu este autorizat după cum vedem este doar o dambă, nu avem pază, nu este îngrădit, spații verzi nu sunt sădite, asta este avem ce avem!

Cu toate că în raionul Basarabeasca nu există nici o gunoiște autorizată primarul satului Iordanovca Anatol Mereanu consideră gunoiștea din localitate a fi una autorizată deoarece este un loc special amenajat unde se transportă gunoiul.

Anatol Mereanu, primarul s. Iordanovca

Poate D-nul ecologist are dreptate și autorizația de funcționare poate fi expirată, dar pentru mine ca primar eu o consider că este un loc autorizat unde toată lumea centralizat transportă deșeurile, și este un lucru bun.

În țara noastră sunt peste 5 mii de gunoiști neautorizate iar conform standartelor europene, numărul acestora trebuie să fie circa 10 gunoiști pe tot teritoriul Republicii Moldova. Oare când vom avea un sistem moder de gestionare a gunoiului care va reducerea factorul poluării de mediu?

Descrierea autorizaţiei de mediu

Autorizaţia de mediu este actul administrativ emis de autoritatea competentă pentru protecţia mediului, prin care sunt stabilite condiţiile şi/sau parametrii de funcţionare ai unei activităţi existente sau ai unei activităţi noi cu posibil impact semnificativ asupra mediului, obligatoriu la punerea în funcţiune.

Procedura de reglementare este stabilită prin OM nr. 1798/2007 pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizatiei de mediu, cu modificarile si completarile ulterioare.

Lista activităţilor pentru funcţionarea cărora este necesară obţinerea autorizaţiei de mediu este dată în Anexa 1 a OM nr. 1798/2007.

Autorizaţia de mediu este valabila 5 ani.

Actele necesare la depunerea solicitării:

  • Cerere pentru eliberarea autorizaţiei de mediu;
  • Fişa de prezentare şi declaraţie Anexa 2 din OM nr. 1798/2007;
  • dovada că a făcut publică solicitarea prin cel puţin una dintre metodele de informare prevăzute în anexa nr.3;
  • Plan de situaţie şi plan de încadrare în zonă a obiectivului;
  • Procesul-verbal de constatare a respectării tuturor condiţiilor impuse prin acordul de mediu întocmit potrivit Ordinului ministrului apelor şi protecţiei mediului nr. 860/2002*) pentru aprobarea Procedurii de evaluare a impactului asupra mediului şi de emitere a acordului de mediu, cu modificările şi completările ulterioare, sau, după caz, nota privind stadiul de realizare a programului pentru conformare existent, după caz;
  • formularul de înregistrare prevăzut în tabelul nr. 1 din anexa nr. 5, însoţit de documentele specificate de acesta, pentru autorizarea activităţii grădinilor zoologice, acvariilor publice şi centrelor de reabilitare şi/sau îngrijire, după caz.

Transferul Autorizaţiei de mediu

  • orice transfer de act de reglementare se va supune, în prealabil aplicării art. 10 din OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, aprobată prin Legea nr. 265/2006, cu modificările şi completările ulterioare;
  • pentru transferul unui act de reglementare nu se percep taxe sau tarife.

Acte necesare pentru transfer:

Autor: Tatiana Casîm

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼