Virineia Carapirea, fondatoarea Consiliului de Tineret Abaclia, a scris și a câștigat un proiect pentru Primăria satului – „#AbacliaFărăDeșeuri”. Proiectul abordează managementul ineficient al deșeurilor în localitate și are drept scop promovarea obiceiurilor sustenabile: compostarea deșeurilor biodegradabile și reciclarea plasticului. În vederea atingerii scopului proiectului, în s. Abaclia va fi construită o fermă de compost, vor fi instalate 10 plase pentru sortarea plasticului, va fi achiziționat un prestator și va fi demarată o campanie de informare.
Din echipa de implementare a proiectului fac parte: primăria satului Abaclia, grupul de inițiativă „Consiliul de Tineret Abaclia” și specialistul în reciclarea și gestionarea deșeurilor, Mihail Munteanu. În urma implementării proiectului, se estimează că volumul gunoiștii neautorizate în localitate va fi redus în proporție de cel puțin 75%. De asemenea, se urmărește sortarea eficientă a deșeurilor și implicarea activă a locuitorilor în viața comunitară, prin integrarea treptată a obiceiului de a sorta și composta în viața de zi cu zi.
Proiectul ”Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor” este implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în perioada 2020 – 2023, cu asistența financiară a Suediei. În cadrul concursului, au fost selectate 30 de comunități (APL-uri) din raioanele Nisporeni, Călărași, Basarabeasca, Leova, UTA Găgăuzia, zona de securitate (raionul Dubăsari) și regiunea transnistreană, pentru a beneficia de granturi de până la 16.000 dolari SUA și de asistență tehnică pentru realizarea proiectelor. Au fost eligibile comunitățile cu o populație minimă de 2000 de locuitori, care pot veni cu o contribuție de cel puțin 10% din suma solicitată. Proiectul își propune să sporească reziliența comunităților la schimbările climatice, să reducă riscurile dezastrelor și să contribuie la dezvoltarea durabilă a localităților, prin abilitarea socială, economică și educațională a femeilor.