La 30 de ani de independență, Republica Moldova rămâne fruntașă printre statele cu cele mai mici venituri, salarii și pensii. Cum a evoluat țara în 30 de ani de independență a explicat economistul Veaceslav Ioniță.
În 1991 veniturile moldovenilor erau la nivelul anului 1945, adică adică de după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Această remarcă a fost făcută de economistul Veaceslav Ioniță în Studioul Sputnik Moldova. El afirmă că sărăcia de după obținerea independenței Republicii Moldova nu putea fi evitată.
„Dacă e să vorbim despre salarii, în 1985 salariile au fost cele mai mari, ulterior salariile creșteau, aveau bani, dar bunastarea lor era în descreștere. Salariul în 91 s-a prăbușit si veniturile cetățenilor erau comparabile cu cele din 1945. În 1991, veniturile oamenilor erau la nivelul anului 1945, dar bunăstarea lor era totuși mai bună. Nu aveau venituri, totuși aveau infrastructură. Erau drumuri, era transport, aveau case, aveau televizoare, frigidere, mașini de spălat, etc.. Da, veniturile au scăzut, dar bunăstarea era tot mai bună”, explică Ioniță.
Potrivit expertului, în acea vreme statul oferea oportunități. În special, el s-a referit la studiile pentru studenți, care în acei ani erau gratuite. De asemenea, cea mai protejată categorie de persoane erau pensionarii. Pensia era net superioară față de salariile angajaților.
Așadar, în 1993, moldovenii au simțit cea mai mare sărăcie. Atunci salariul mediu constituia 31 de lei și 20 de bani. Economistul mai spune că Republica Moldova și-a obținut independența pe un fundal foarte negativ.
„Greșeala pe care o fac oamenii este că ei consideră că sunt săraci din cauza independenței. Nu. Din cauza că s-a prăbușit Uniunea Sovietică, s-a prăbușit tot ce însemna economie. Noi ne-am pomenit de fapt într-o țară ruinată. Atunci oamenii trăiau într-o sărăcie aproape de extreme, deoarece au urmat ani de zile de dificultăți. Începuse să fie lansate mici activități antreprenoriale și oamenii credeau că vor lua soarta în mâna lor și vor rezolva problema sărăciei”, a mai spus Ioniță.
„Când a fost declarată Independența, oamenii credeau că pe acest teritoriu era industrie. Un alt mit, ca și în cazul agriculturii. De fapt, atunci „statul a vândut iluzii”. Toată averea primită sub formă de acțiuni de oameni de la URSS este echivalentul remitențelor primite de moldoveni timp de două săptămâni. Oamenii aveau impresia ca aveau bogăție, dar nu aveau nimic”, consideră expertul.