Federația rusă amenință cel mai mult Moldova din perspectiva securității, arată un sondaj de opinie care cercetează percepția populației privind sistemul de securitate și apărare al Republicii Moldova.
În caz de probleme de securitate, suport Republicii Moldova ar oferi România, Rusia și UE. Cu o diferență semnificativă , respondenții au numit NATO, SUA și Ucraina. Sondajul este parte a unui proiect mai larg realizat de Centrul de Informare și Documentare privind NATO în Moldova.
53% din respondenți spun că sunt foarte mult sau destul de mult interesați de sistemul de securitate și apărare al țării, 25% nici mult nici puțin și circa 20% – destul de puțin sau deloc.
Într-o conferință de presă la IPN, Ion Jigău, director executiv al Companiei de cercetare CBS- Research, a remarcat că majoritatea respondenților sondajului consideră că orientarea actuală a Republicii Moldova este una spre UE – 65% din respondenți.
Despre securitatea și apărarea țării, cel mai des respondenții se informează de la televizor, internet și pe rețele de socializare sau site-urile de știri. Amenințările interne la adresa Republicii Moldova sau a cetățenilor țării sunt: corupția, furtul din fondurile donate pentru proiecte de infrastructură sau sociale, furturile bancare etc.
Amenințările externe țin de: știrile false, propaganda externă, războiul informațional, dezinformarea, război în zonă. Pericolele aferente conflictului din stânga Nistrului sunt: nivelul înalt de criminalitate și contrabandă în regiune, staționarea ilegală a trupelor ruse în regiune, pericolul de incidente armate etc. Cea mai mare încredere în instituțiile care asigură securitatea cetățenii o au în: pompieri și SMURD, armata, poliția și Poliția de Frontieră, dar și Serviciul de Informații și Securitate.
Respondenții cred că personalitatea politică sau istorică care a luptat sau a asigurat țării un nivel înalt de securitate și apărare este Ștefan cel Mare.
În top urmează răspunsul prin care cetățenii spun că nimeni nu a asigurat securitatea țării.