Susțineți BAStv

Salariile medicilor vor crește cu 15%, iar profesorii vor beneficia de o plată unică de cinci mii de lei

Salariile medicilor vor crește cu 15%, iar profesorii vor beneficia de o plată unică de cinci mii de lei
mold-street

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean a anunțat că salariile medicilor vor crește cu 15 la sută, iar profesorii vor beneficia de o plată unică de cinci mii de lei. Inițiativele fac parte din Programul „Spor pentru Moldova”, prezentat luni, 25 septembrie, în cadrul unui briefing de presă.

„Vom aloca un suport pentru sănătate care constă dintr-o creștere de 15 la sută a salariilor tuturor medicilor și tuturor asistentelor medicale și infirmierilor. Asta se referă la 48 de mii de persoane din instituții finanțate din fondul asigurărilor obligatorii de asistență medicală, dar se referă și la spitale care nu sunt finanțate de Compania Națională de Asigurări în Medicină, cum ar fi spitalul MAI, al Ministerului Apărării, Centrul de reabilitare și plasament, medicii din instituțiile penitenciare și la medicii legiști, care vor avea o creștere de 26 la sută. Astfel, salariul unui medic va crește de la 17344 de lei, până la 19945 de lei”, a spus prim-ministrul Republicii Moldova..

În același program sunt incluse și cadrele didactice. Profesorii, vor ridica o plată unică de 5.000 de lei, iar personalul non didactic vor avea un spor unic de 3.000 de lei. În total, peste 100 de mii de persoane din sistemul educațional vor primi acest spor.

„Pentru toți profesorii, din toate instituțiile de învățământ vom oferi o plată unică de cinci mii de lei. De aceasta vor beneficia 66 de mii de persoane. În plus, peste 35 de mii de persoane, cadre non-didactice vor primi un spor unic de trei mii de lei. Este pentru prima dată când de acest spor beneficiază întreg sistemul de învățământ, cercetătorii, cadrele didactice, cadre didactice auxiliare, cadre non-didactice din grădinițe, școli, școli profesionale, colegii. În total, peste 100 de mii de persoane vor beneficia de un spor pentru educație”, a precizat Dorin Recean.

Același program va acoper o parte din necesitățile privind reabilitarea infrastructurii rutiere. În fondul rutier vor fi alocate suplimentar 100 de milioane de lei. Alte 300 de milioane vor fi alocate pentru dezvoltarea regională, pentru proiectele înregistrate în programul Satul European.

Recean a anunțat și un spor pentru a agricultori, acesta însă nu a venit cu detalii despre ce ajutor este vorba mai exat. Premierul a anunțat că va merge săptămâna viitoare în parlament pentru a prezenta rectificarea bugetară pentru aprobare.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼