Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, și-a anunțat marți seară retragerea din viața politică și s-a declarat „consternat” de candidații promovați de actuala putere în funcțiile-cheie ale procuraturii. Actualul procuror general interimar, Dumitru Roibu, este responsabil în dosarul parcărilor cu plată deschis în 2017.
„Începând cu 25 mai 2017, când am fost arestat și suspendat ilegal din funcția de primar al Chișinăului de către regimul mafiot Plahotniuc-Dodon-Șor, am făcut numeroase informări în perioada 2017–2019. Cazul meu a fost monitorizat de Ambasada SUA, Delegația UE și Consiliului Europei (CoE) etc…. Din păcate, după încă doi ani, situația nedreaptă continuă și se agravează”, subliniază fostul primar al Chișinăului într-o scrisoare deschisă publicată pe pagina sa de Facebook.
El se declară în continuare o victimă a justiției selective și califică discriminatoriu refuzul Procuraturii Generale de a plasa dosarele sale în lista „celor 38 de dosare politice” în care oamenii legii au renunțat la învinuiri.
„Este vorba despre standarde duble. Așadar, dosarele mele sunt în procedură penală mai departe – unul în prima instanța (de 4,5 ani) și altul la urmărire penală (de 6,5 ani). De asemenea, în 2019 au mai deschis un dosar, având ca acuzație – plata salariilor angajaților primăriei, dosar pe care l-au închis în 2021”, a subliniat el.
Fostul edil îi acuză pe „procurorii regimului Plahotniuc” – D. Robu, V. Furtuna, V. Morari – că i-au fabricat dosarele, iar actuala guvernare îi promovează.
„Astfel, recent, pe 6 octombrie 2021, D. Robu a fost numit de președinta Maia Sandu, la propunerea directa a guvernării PAS, deja pentru a doua oară în ultimii doi ani, procuror general interimar. În același timp, în prezent, la Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) și în instanțele de judecată, este luată în discuție restabilirea lui V. Morari în funcția de procuror-șef anticorupție.
Primarul municipiului Chişinău a fost reţinut pe 25 mai 2017 de procurorii Anticorupţie şi CNA în dosarul parcărilor cu plată.
CNA a publicat atunci un comunicat în care îl acuza pe Dorin Chirtoacă că i-ar fi dat indicaţii viceprimarului Capitalei, Nistor Grozavu, care era preşedinte al Comisiei de selectare a companiilor ce urmau să implementeze proiectul parcărilor în municipiul Chişinău, să semneze contractul cu firma EME PARKLEITSYSTEM GmbH fără avizul Consiliului Municipal Chişinău.
CNA precizează că acest lucru s-a întâmplat chiar dacă prevederile Legea cu privire la parteneriatul public-privat stabileşte expres că, după desemnarea câştigătorului, se negociază clauzele contractuale şi, doar după asta, proiectul se transmite spre aprobare şi semnare Consiliului Municipal Chişinău.
Sursa: anticoruptie.md