În 2025, intenția cetățenilor Republicii Moldova de a pleca peste hotare a atins cel mai scăzut nivel din ultimii nouă ani. Totuși, indicatorul rămâne ridicat în rândul tinerilor. Potrivit unui sondaj realizat de CBS Research, la comanda IDIS „Viitorul”, un motiv invocat frecvent de moldoveni pentru a rămâne în țară este necesitatea unui salariu de aproximativ 1,6 ori mai mare decât cel actual.
Conform datelor cercetării, 13,9% dintre respondenți au declarat că intenționează să emigreze în următoarele șase luni, în scădere față de 16,4% în februarie 2024.
Expertul economic Veaceslav Ioniță consideră că acest rezultat marchează un moment istoric:
„Toți cei care au dorit au plecat și a fost epuizată baza celor care vor să plece. Nu mai avem oameni care trebuie să plece. Numărul celor care spun că vor să plece este mare, însă realitatea arată că pleacă de zece ori mai puțini”, a comentat Veaceslav Ioniță, în cadrul prezentării datelor, pe 4 iulie.
Tot el a menționat că rata migrației în Republica Moldova a fost, în 2024, de 1,3%, comparativ cu 2,4% în anul precedent, fiind cel mai scăzut nivel înregistrat din 2017, de când IDIS monitorizează acest fenomen.
Tinerii și mediul rural – cei mai dornici de plecare
Sondajul arată că intenția de migrare este cea mai ridicată în rândul tinerilor cu vârste între 18 și 29 de ani (26,3%). Aceștia sunt urmați de persoanele cu vârste între 30 și 44 de ani (17%) și cei între 45 și 59 de ani (12,7%).
Ponderea cea mai mare a tinerilor care doresc să plece se înregistrează în mediul rural – circa 36%, adică fiecare al treilea tânăr. Aceștia spun că nu își văd viitorul la sat și sunt în căutarea unei vieți mai bune.
Intenția de a migra este mai frecvent întâlnită în rândul persoanelor care afirmă că se descurcă din veniturile actuale, dar nu întotdeauna. Urmează cei care declară că se confruntă cu dificultăți financiare.
La nivel regional, cei mai dornici să emigreze sunt locuitorii din nordul țării, urmați de cei din municipiul Chișinău, regiunea centrală, municipiul Bălți și sudul Republicii Moldova.
Reveniri și stabilitate
În ceea ce privește revenirea migranților, expertul economic a precizat că, în luna iunie, 10,6% dintre moldovenii întorși de peste hotare în ultimii cinci ani au declarat că nu intenționează să plece din nou, față de 17,5% în februarie 2024. Totodată, 74,3% dintre respondenți au afirmat că nu au muncit niciodată peste hotare și nici nu au intenția de a pleca în următoarele luni.
Ce salarii ar opri migrarea?
Întrebați ce salariu i-ar determina să rămână în țară, respondenții au indicat sume de peste 21.000 de lei pe lună, în creștere față de 17.500 lei în 2024. În 2017, la prima ediție a sondajului, moldovenii estimau 10.500 de lei ca prag minim pentru a rămâne acasă. Persoanele cu studii superioare tind să aibă așteptări salariale mai mari.
„Oamenii care nu vor să plece peste hotare spun că în Republica Moldova ar vrea un salariu de 25 de mii de lei. Cei care spun că în următoarele luni vor pleca peste hotare arată că ar avea nevoie de un salariu de 22 de mii de lei. Așteptările salariale ale oamenilor care vor să plece peste hotare sunt mai mici. Cei care spun că nu vor să plece peste hotare au așteptări mai mari și, chiar dacă au așteptări salariale mai mari, nu pleacă, iar cei cu așteptări mai mici au dorința de a pleca mai mare. Este foarte greu să spunem că ar exista o legătură între salariul așteptat și intenția de a pleca”, a punctat expertul.
Sondajul de opinie „Intenția de migrație a cetățenilor Republicii Moldova” a fost realizat în iunie 2025 de CBS Research, la comanda IDIS „Viitorul”.
Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.