Oamenii au mai multă încredere în vloggeri și teorii ale conspirației decât în factorii de decizie din sănătate sau în oamenii de știință. Cel puțin asta arată datele unei cercetări psihosociale la subiectul pandemiei de Covid-19 și vaccinării, lansată recent de Centrul de Cercetări Științifice în Psihologie (CCȘP), informează portalul mediacritica.md.
În cadrul sondajului, pe o scară de la 1 la 5, în care 1 reprezintă încredere minimă, iar 5 încredere maximă, oamenii de știință au fost creditați cu 2,14 puncte, medicii cu 1,36 puncte, iar autoritățile cu doar 1 punct. Cele mai credibile surse de informație cu privire la pandemie și vaccinare sunt familia și prietenii (3,94 puncte), preoții (3,79), urmați de vloggeri și teorii ale conspirației – 3,59 puncte.
Autorii studiului constată că principalele motive care au determinat ca oamenii să considere pandemia drept un fals ar fi inconsecvența și lipsa de logică a unor măsuri impuse de autorități (55%), precum și faptul că înseși autoritățile nu respectă măsurile antiepidemice (24%). „Într-o societate post-comunistă, oamenii sunt convinși că autoritățile nu le spun adevărul întreg. Ei caută elementele ascunse, dând crezare explicațiilor simple, uneori mistice, în locul argumentelor științifice”, a declarat pentru Mediacritica psihologul Ștefan Popov, președintele CCȘP.
Studiul psihosocial „Reprezentări sociale privind pandemia și vaccinarea” a fost efectuat în perioada 1-30 noiembrie 2021, pe un eșantion de 778 respondenți, cu un interval de încredere 95% și o eroare de 4%. Datele au fost colectate atât în mediul online (380 respondenți, dintre care 80% din zona de centru a țării), cât și în teren, în raioanele de nord și de sud ale țării (398).
Sursa: newsmaker.md