Președintele Maia Sandu se pare că pierde din încrederea cetățenilor, care îi creditează mai mult pe unii lideri politici de opoziție, precum Ilan Șor și Ion Ceban. Cel puțin, asta arată datele unui sondaj de opinie realizat de CBS Research, la comanda IDIS Viitorul și ISPRI din România. Potrivit cercetării, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, în Legislativ ar accede formațiunile politice care se află deja acolo.
Potrivit cercetării, la întrebarea “câtă încredere aveți în următoarele personalități politice?”, 29,3% dintre respondenți spun că au ”oarecare încredere” în primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban. Liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, cu 21,9% îi devansează pe fostul președinte Igor Dodon, care a acumulat 21,4% și pe actualul șef de stat Maia Sandu, în care au oarecaare încredere 20,7% dintre persoanele care au răspuns la această întrebare.
Totodată, la aceeași întrebare, 17% dintre respondenți au declarat că au “foarte multă încredere” în fostul șef de stat Igor Dodon. Pe locul doi, la mică diferență s-a clasat președintele țării Maia Sandu. Urmează primarul capitalei Ion Ceban, cu aproape 15% și președintele Partidului “ȘOR” în care au “foarte multă încredere” 9,1% dintre cei care au participat la sondaj.
La scurt timp, deputatul PAS Marian Radu a reacționat la rezultatele sondajului. Acesta a scris pe Facebook că
RADU MARIAN, deputat PAS: „Știm că ceea ce facem deranjează multe interese, înțelegem că facem greșeli pe drum, dar miza e să schimbăm lucrurile în țară spre binele cetățenilor”.
Același sondaj arată că dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 40 la sută din totalul celor deciși ar vota cu Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. 36% și-ar da votul pentru Partidul Acțiune și Solidaritate, iar aproape 13 la sută din respondenți ar bifa în dreptul Partidului ”ȘOR”. Alte formațiuni politice nu ar trece pragul electoral.
De asemenea, respondenții au fost rugați să răspundă la întrebarea „cum trăiesc oamenii în Republica Moldova, comparativ cu doi ani în urmă?”. Peste 41% au spus că trăiesc mult mai rău, iar peste 38 au declarat că mai rău. Doar puțin peste 13 la sută dintre cei intervievați consideră că moldovenii trăiesc mai bine.
Totodată, 65 la sută dintre cetățeni consideră că direcția în care se îndreaptă țara noastră în 2022 este una greșită.
Cercetarea a fost realizat în perioada 25 ianuarie – 5 februarie 2022 pe un eșantion de 1134 de persoane. Marja de eroare este de 3%.
Sursa: tv6.md