Începând cu întâi septembrie, mai multe instituții de stat de învățământ superior își scumpesc contractul pentru studii. Taxele, însă, au explodat în cazul unor facultăți de la Universitatea de Medicină și Academia de Arte.
Cele 12 instituții publice de învățământ superior sunt în plin proces de înscriere a viitorilor studenți, așa că despre costul taxelor se discută foarte mult. Totuși, în acest an, costul studiilor a crescut foarte mult, chiar și pentru cele mai scumpe specialități.
Universitatea de Medicină a crescut taxa pentru facultatea de Stomatologie cu aproape 13 mii de lei, până la 55 de mii de lei. Și asta în condițiile în care facultățile de sănătate publică și medicină generală prețurile au crescut simbolic. Cei care vor să aibă o carieră în medicina veterinară vor trebui să achite 17 000 de lei. Și în acest caz, taxa a crescut cu 2 000 de lei.
Următoarea în topul taxelor de studii este Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. La specialitatea Canto academic contractul a crescut în preț cu tocmai 25 la sută, până la aproape 52 de mii de lei.
Și cei de la Universitatea Tehnică au majorat taxele, doar că foarte puțin. Față de anul trecut, aceste au crescut, în medie, cu două mii de lei. Un an de studii la arhitectură sau la design interior va costa 19 mii de lei. Celelalte contracte vor varia între 13 200 și 15 400 de lei.
Pentru studiile la facultatea de drept a Universității de Stat, taxa pentru studii variază de la 12 la 15 000 de lei.
A doua cea mai scumpă specialitate – Designul Jocurilor, este cu doar o mie de lei mai ieftină. În cazul universității pedagogice „Ion Creangă” a fost luată decizia de a majora taxele cu o mie de lei la toate facultățile.
Universitatea Liberă Internațională din R. Moldova (ULIM) propune contracte de școlarizare la un preț cuprins între 7 000 și 16 000 de lei.
Singura instituție publică de învățământ superior care va intra în noul an de studii cu aceleași prețuri este Academia de Studii Economice din Moldova.
Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.
Abonați-vă la noi pe rețele sociale: Telegram, YouTube, Facebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!