Top 10 cele mai sigure orașe din lume

Siguranța a fost un criteriu vital pentru călători în decizia privind destinațiile pe care să le viziteze. Dar lumea a fost întoarsă pe dos începând de anul trecut din cauza pandemiei, așa că noțiunea de loc ”sigur” s-a schimbat fundamental.

Acesta poate fi explicația schimbările majore din prima parte a topului Safe Cities realizat de Economist Intelligence Unit, index care clasează 60 de destinații internaționale din punct de vedere al securității digitale, sănătății, infrastructurii, siguranței naționale, dar și a securității de mediu, o nouă categorie introdusă de anul acesta.

Dacă orașe asiatice precum Tokyo, Singapore sau Osaka au ocupat încontinuu, an după an, primele locuri din top, pe prima poziție din 2021 este o destinație europeană

Uite care sunt cele mai sigure 10 orașe din lume, potrivit Economist Intelligence Unit:

1. Copenhaga

Capitala Danemarcei a sărit de pe locul opt ocupat în 2019 până pe primul, grație în principal introducerii secțiunii de securitate a mediului, unde orașul a punctat deosebit de bine, dar și la categoria siguranță personală.

”Unul dintre factorii care fac din Copenhaga un oraș sigur este rata scăzută a criminalității, acum la cel mai redus nivel din peste un deceniu”, a spus Lars Weiss, primar al capitalei daneze.

2. Toronto

Toronto este cel mai mare oraș din Canada și capitala provinciei Ontario. Orașul este situat pe malul nordic al lacului Ontario, și este centrul regiunii metropolitane omonime. Cu o înălțime de 553,33m, turnul de comunicații CN Tower este cea mai înaltă construcție din America de Nord.

3. Singapore

Singapore, oficial Republica Singapore, este un oraș-stat insular și cea mai mică țară din Asia de Sud-Est. Este situat în sudul Peninsulei Malay și a statului malaysian Johor, 137 km nord de la ecuator, iar conform unei analize publicate de Culture Trip în 2016, face parte și din primele zece cele mai moderne orașe din lume.

4. Sydney

Sydney  este capitala statului Noul Wales de Sud, Australia. De asemenea, orașul este cel mai mare din Australia, cu o populație de 4.200.000. Este situat pe malul unuia dintre cele mai frumoase golfuri din lume, cu un port natural minunat. Sydney deține recordul superlativelor în Australia: este cel mai mare oraș, cel mai mare centru industrial, cultural și financiar, cel mai mare port, cel mai mare nod de comunicație… În centrul orașului se află și cea mai mare aglomerație de zgârie-nori, de magazine, de galerii, de baruri și de restaurante.

5. Tokyo

Tokyo este capitala Japoniei și una dintre cele 47 de prefecturi ale țării. Este cea mai populată zonă metropolitană din lume și considerat unul dintre cele mai moderne orașe din lume. Aici se află sediul Guvernului Japoniei și reședința împăratului. Tokyo este situat în Regiunea Kantō în partea de sud-est a insulei principale Honshu și include lanțurile de insule Izu și Ogasawara .Tokyo este adesea menționat ca fiind oraș, dar de fapt este oficial cunoscut și guvernat drept o “prefectură metropolitană”, care diferă prin combinarea elementeleor unui oraș și cele ale unei prefecturi, caracteristică întâlnită numai în Tokyo. Guvernul Metropolitan din Tokyo administrează cele 23 de Cartiere Speciale din Tokyo (fiecare condus ca un oraș în sine), care acoperea zona Orașului Tokyo înainte să se unească în 1943 și să formeze prefectura metropolitană.

6. Amsterdam

Amsterdam este capitala oficială a Olandei, însă instituțiile fundamentale ale statului (parlamentul, guvernul și Curtea supremă de justiție) își au sediul în Haga. Linia de apărare fortificată din Amsterdam a fost înscrisă în anul 1996 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

7. Wellington

Wellington este capitala Noii Zeelande, cea de-a doua zonă urbană a țării și capitala cu cea mai mare populație din Oceania. Se găsește în regiunea Wellington în partea sudică a Insulei de Nord, în apropierea centrului geografic al țării. Precum multe alte orașe, aria urbană a capitalei Wellington se extinde mult peste limitele unei singure autorități administrative.

8. Hong Kong

Hong Kong , cunoscut oficial ca Regiunea Administrativă Specială Hong Kong a Republicii Populare Chineze, este o regiune autonomă de pe coasta de sud a Republicii Populare Chineze, înconjurată geografic pe 3/4 de Delta Fluviului Perlelor și de Marea Chinei de Sud.

9. Melbourne

Melbourne este capitala statului federal Victoria din Australia și este situat pe Râul Yarra în apropiere de vărsarea sa în golful Portului Phillip. Aglomerarea urbană se întinde pe 70 de km de la nord la sud și pe 50 de km de la est la vest. Numărul de locuitori pe această suprafață de 4.647.312. Melbourne a fost fondat în 1835 de către John Batman și John Pascoe Fawkner din Tasmania, și denumit după primul ministru britanic de la acea vreme, Lordul Melbourne.

10. Stockholm

Stortorget place in Gamla stan, Stockholm

Stockholmul este capitala și cel mai mare oraș din Suedia. Orașul este totodată reședința regiunii administrative. Stockholmul avea în anul 2009 o populație de 829.417 locuitori (2.019.182 în zona metropolitană).

Indexul privind siguranța orașelor realizat de EIU anul acesta a evaluat 60 de orașe în funcție de 76 de indici de securitate.

De menționat că șase orașe – Amsterdam, Melbourne, Tokyo, Toronto, SIngapore și Sydney au fost în top 10 în fiecare an de la lansarea raportului, în 2015, și până acum, în timp ce Copenhaga a apărut în primele zece abia din 2019.

Ultimele 5 locuri din cele 60 ale indexului orașelor sigure sunt ocupate de Lagos (Nigeria), Cairo (Egipt), Caracas (Venezuela), KArachi (Pakistan) și Yangon (Myanmar). Nici Bucureștiul, nici alt oraș românesc nu a fost luat în considerare în acest top.

 

 

 

MD
Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼