În Republica Moldova, cele mai bine plătite locuri de muncă vacante sunt în domeniul IT, în special pentru dezvoltatori de pagini web, care pot câștiga până la 40.000 de lei. Acesta este un sector atractiv colaborării cu companii internaționale, iar angajații lucrează pentru proiecte externe, ceea ce ridică nivelul salariilor. Totuși, domeniul IT nu este accesibil oricui, necesită cunoștințe avansate de limba engleză și a limbajului de programare.
Alte domenii cu salarii atractive includ construcții, finanțele, medicina și ingineria, unde cererea mare de specialiști contribuie la niveluri salariale ridicate. Aproape 85% locuri de muncă bine plătite sunt în mediul urban, iar 60% acestea sunt în sectorul privat, dintre salariile mai mari și condițiile mai bune de muncă. Sectorul public are o fluctuație mai mare de personal, deorece mulți aleg stabilitatea oferită.
În sectorul bugetar, există posturi bine plătite, dar salariile sunt semnificativ mai mici comparativ cu sectorul privat. De exemplu, un ofițer de legătură în domeniul ordinii publice câștigă până la 15.500 de lei. Economiștii susțin că în acest sector este necesară o creştere a veniturilor, pentru a sprijini economia, prin combaterea evaziunii fiscale și a muncii la negru.
Expertul economic Marin Gospodarenco a declarat că, pentru unii, schimbarea domeniului este o opțiune pentru un salariu mai mare, în timp ce alții caută un echilibru între confortul psihologic și satisfacția profesională. Pe de altă parte, cele mai mici salarii le ridică muncitorii necalificați, precum paznicii,măturătorii sau femeile de serviciu. În prezent, salariul minim pe economie în Republica Moldova este de 5.500 de lei pentru un program complet de muncă.
Structura salarială din Republica Moldova, potrivit experților, reflectă diferențe semnificative între sectoarele economiei, cu un contrast evident între locurile de muncă bine plătite din IT sau alte domenii specializate și cele din sectorul muncii necalificate.
Experții subliniază că este esențial să se creeze o politică care să promoveze echilibrul între salarii, să sprijine calificarea profesională și să reducă inegalitățile economice.
Abonați-vă la noi pe rețele sociale: Telegram, YouTube, Facebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!