Unii moldoveni preferă să plătească amenzi, decât să respecte regulile de profilaxie a COVID-19

Restricțiile anti-epidemice și regulile obligatorii de sănătate publică, impuse de autorități în perioada pandemiei, continuă să fie încălcate. Doar în ultimele trei luni, 5100 de persoane fizice și juridice din toată țara au fost amendate pentru încălcarea acestor reguli, suma amenzilor ridicându-se la 11 milioane de lei. Experții explică reticența unor moldoveni față de restricții prin lipsa de încredere în autorități și prin faptul că unii neagă existența virusului chiar și în al doilea an al pandemiei. Între timp, în majoritatea statelor europene, regulile împotriva COVID-19 sunt respectate, iar scepticismul oamenilor a cedat în fața numărul de infectări în continuă creștere.

Prin hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNSP) din 22 septembrie 2021 au fost impuse restricții de acces în unele localuri, iar de la 1 octombrie certificatul COVID-19 este obligatoriu pentru a intra în restaurante și cafenele. Astfel, putem avea acces în localuri dacă prezentăm unul din următoarele documente: certificatul de vaccinare împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare (pe suport de hârtie sau în format digital), dovada imunizării fiind valabilă dacă au trecut cel puțin 14 zile după a doua doză de vaccinare; concluzia medicală care confirmă că am suportat COVID-19 în ultimele 6 luni;  rezultatul unui test la COVID-19, rapid (efectuat cu cel mult 48 de ore înainte) sau PCR (efectuat cu 72 de ore înainte). Pentru nerespectarea măsurilor obligatorii de sănătate publică sunt prevăzute sancțiuni contravenționale: amenda pentru persoanele fizice variază între 2000 și 5000  de lei, iar pentru persoanele juridice – de la 10000 la 35000 de lei.

Cu toate că au caracter obligatoriu, restricțiile și regulile de sănătate publică în perioada pandemiei sunt deseori încălcate. În ultimul trimestru al anului 2021 circa 5100 de persoane fizice și juridice din toată țara s-au ales cu procese-verbale pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice, precum și a măsurilor de sănătate publică. Potrivit informațiilor oferite de Inspectoratul Național de Securitate Publică, în această perioadă au fost aplicate amenzi în valoare de circa 11 milioane de lei. Din datele oferite de Svetlana Scripnic, ofițera de presă a Direcției de poliție a municipiului Chișinău, 116 agenți economici din Capitală au fost sancționați pentru nerespectarea regulilor de acces în localuri, suma amenzilor fiind de circa 1 milion de lei.

De ce oamenii refuză să se protejeze, chiar și după doi ani de pandemie?

Ștefan Popov, medic psihoterapeut și fondatorul Centrului de Cercetări Științifice în Psihologie din Chișinău, consideră că unele persoane evită sau chiar refuză să respecte recomandările, deoarece nu au încredere în autorități, deseori invocând inconsecvența aplicării unor măsuri, iar altele – dintr-un spirit de rebeliune, interpretând restricțiile ca pe constrângeri ale libertății lor. O a treia categorie sunt negaționiștii și adepții teoriilor conspirației, care neagă existența virusului sau a gravității acestei boli.

Experta în sănătate publică Ala Tocarciuc afirmă că restricțiile aplicate în Republica Moldova nu sunt foarte dure, fiind ajustate situației pandemice actuale: „Este foarte simplu să respectăm măsurile impuse de autorități și este de datoria fiecăruia să facă acest lucru dacă vrem să oprim pandemia de COVID-19. Doi ani pandemici au confirmat de nenumărate ori că doar prin efort comun, prin solidaritate, prin aderența la niște măsuri simple putem opri valul infectărilor”. Oamenii trebuie să rămână vigilenți și în perioada următoare, mai ales că noua tulpină Omicron este mai contagioasă, iar restricțiile mai severe le putem evita doar prin respectarea recomandărilor actuale ale autorităților, spune experta.

 

În Germania regulile se respectă ca la „armată”

În multe state europene, restricțiile de aflare în spațiile publice deschise și închise sunt mult mai dure decât în Republica Moldova. Cristina Pereteatcu, fostă directoare a Amnesty International Moldova, care locuiește acum în Germania, povestește că la Berlin oamenii trebuie să prezinte obligatoriu dovada vaccinării sau a faptului că au fost infectați pentru toate activitățile HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele), dar și pentru vizite la muzee, în sălile de concerte, biblioteci, săli de lectură, teatre etc. Oamenii se conformează și respectă condițiile impuse de autorități. „Disciplina de care dă dovadă lumea este de-a dreptul ca la armată. Toți poartă mască exemplar”, povestește Cristina Pereteatcu.

Din cauza răspândirii noii variante Omicron, în prezent se aplică reguli dure și în Austria. Potrivit portalului Austria.info, pentru intrarea în această țară este necesară dovada 2G (vaccinat sau vindecat după boală), precum și un test PCR actual sau o dovada vaccinării cu doza a treia (booster). În multe domenii este valabilă regula  2G la intrare, printre care: unități de cazare, restaurante, spații de recreere și activități sportive, spații culturale, instalații de transport pe cablu etc.

 

Letonia: accesul în magazine sau restaurante fără certificat de vaccinare interzis

Reguli severe sunt și în capitala Letoniei. Victoria Roșa, cercetătoare în domeniul de securitate și apărare, spune că în Riga nu poți participa la un eveniment public sau să mergi la cumpărături în orice magazin dacă nu ai certificat de vaccinare sau de recuperare, însoțit de un document de identitate. „Purtarea măștii chiar este obligatorie pentru toată lumea. Persoanele nevaccinate pot face cumpărături doar într-un anumit tip de magazine, cele cu produse de strictă necesitate, cum ar fi alimentele, medicamentele sau articolele de igienă. Doar cei vaccinați sau recuperați după boală pot merge la restaurante sau în alt tip de localuri”, povestește Victoria. Codurile QR de pe certificatele de vaccinare sunt scanate și verificate în mod obligatoriu, iar oamenii acceptă restricțiile: „Toată lumea stă liniștită în rând și prezintă documentele necesare. În transportul public, accesul e permis doar cu mască și există o limită numerică a pasagerilor, care se și respectă. Restricțiile i-au motivat pe letoni să se vaccineze, iar după o lună de lockdown (carantină totală) rata de vaccinare a crescut de la 40% la 70%, deși gradul de scepticism era și aici destul de mare”.

La începutul anului 2022, rata de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova nu s-a schimbat prea mult față de cea de la sfârșitul anului trecut. Potrivit Platformei naționale de imunizare, Vaccinare.gov.md, până la 2 ianuarie 2022, acoperirea națională cu o doză constituie 29,9%, iar cu schemă completă – 28,7%.

Lilia Zaharia, Mariana Jacot

Asociația Presei Independente

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼