Republica Moldova are una dintre cele mai mici speranțe de viață din Europa. Un moldovean trăiește în medie 71 de ani, în timp ce un olandez – cu 10 ani mai mult. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, de cele mai multe ori bolile netransmisibile reies din modul de viață nesănătos – viață sedentară, alimentație proastă, fumat, alcool, lipsă de odihnă și excesul de efort fizic.
„Nu, nu știm a ne păstra”
Pâinea de la sapă
Cuvântul odihnă adâncește și mai mult cutele de pe fruntea lui Mihai și-l face să o privească câteva secunde pe Eudochia. „Ei, cum ne odihnim? La sărbători, sau ce? Nu prea ne gândim la asta”, spune bărbatul cu nedumerire. Muncile grele nu au trecut neobservate. Tot mai des, cei doi se plâng de dureri de spate, de picioare, vederea mai slabă și puteri mai puține. „Nu e cum era cândva. Anii se duc și iau cu ei și tinerețea”, oftează el, trecându-și peste față palma bătătorită. Când au ajuns la pensie s-au gândit că au să mai lucreze câțiva ani, deși copiii le cereau să stea acasă să se odihnească. „La început cumva mă necăjeam, ziceam că nu mai sunt utilă, apoi am înțeles că nici puteri nu mai avem”, se liniștește Eudochia, recunoscând că a ajuns la vârsta când nu prea face față durerilor fără medicamente.
„Gimnastică nu ne trebuie”
La o distanță de peste 1700 de km de ei, fiecare dimineață a lui Rene Rood începe cu yoga făcută la terasa plină cu flori de ghiveci. Zilele fostului profesor de drept și sociologie din Haarlem, Olanda, sunt pline și colorate. „Încerc să-mi umplu fiecare zi. Acum nu mai trebuie să mă grăbesc și nici să fac ceea ce nu-mi place”, zice cu entuziasm olandezul. Rene Rood are 70 de ani și nu-și amintește să fi fost cândva bolnav. Motivul, spune el, ar fi sportul și alimentația sănătoasă. Timp de opt ani a fost vegetarian, după ce soția, Mieke, i-a povestit că pentru 1 kg de carne este nevoie de cel puțin 10 kg de semințe. „M-am întrebat: de ce atunci să nu mănânc semințe?”, zâmbește bărbatul. Acum Rene nu consumă decât foarte rar grăsimi animale.
Mica aventură de sute de kilometri
A început să studieze dreptul și visa să lucreze în guvern. Însă, la scurt timp, a înțeles că, de fapt, vrea să fie mai aproape de oameni, să-i învețe, ajute și înțeleagă. Astfel, timp de patru decenii a activat în domeniul educației. Mai mulți ani a fost și directorul unei școli din regiune. Însă, când s-a pensionat a venit timpul să-și schimbe activitățile și să se întrebe ce i-ar plăcea să facă, într-o zi s-a trezit cu o nedumerire: de ce sunt școli auto, unde oamenii învață să conducă automobilul, dar nu există nicio școală pentru cei care vor să învețe să meargă cu bicicleta? „Mulți au impresia că toți pot merge cu bicicleta, dar nu e chiar așa”, constată Rene. Astfel, a decis să organizeze cursuri pentru cei care împart cu el pasiunea pentru ciclism.
Căsuța fără scări
S-au mutat în cealaltă casă pentru că e mai mică, mai caldă și pentru că pragurile nu sunt atât de înalte, iar urcatul scărilor devine tot mai greu. Zâmbesc ușor rușinați când își amintesc de medicul care le recomandă să mănânce mai puțin și să nu lucreze așa de mult. „Ne spune să ne mai uităm în pașaport”, râde Mihai. El recunoaște că nu ascultă de aceste recomandări. „Or fi ele drepte, nu spun, dar cum să nu iei coasa în mână când ai animale în gospodărie?”.
AUTOR