Victoria Leașcenco: A solicita ajutorul unui psiholog nu este un semn de slăbiciune sau de „boală mintală”

Odată ce trăim într-un context în care singura constantă reală este schimbarea, concepte precum învățare pe tot parcursul vieții și reziliența au devenit mai importante ca oricând. Această situație, deseori generează situații de stres, de anxietate, ceea ce-ți poate provoca un dezechilibru psihic. De aceea, psihologia (psyche – suflet, logos – știința), o știință foarte veche, cu un trecut de o mie de ani, poate fi considerată, totuși, și o știință a viitorului. De această dată, pentru dialogul duminical, am ales să discut cu Leașcenco Victoria, o tânără din orașul Basarabeasca care și-a ales profesia de psiholog.

– Oferiți-ne câteva date biografice. Cine sunteți? Și, de ce ați ales să deveniți psiholog?

– Mă numesc Leașcenco Victoria. Sunt din orașul Basarabeasca. Drumul meu spre a deveni ceea ce sunt la moment a început de la Liceul Teoretic „ Matei Basarab “ din orașul Basarabeasca. Aici, am dobândit abilitățile și cunoștințele esențiale care mi-au pus baza dezvoltării personale și profesionale. Această școală nu doar că mi-a oferit o educație solidă, dar m-a și învățat importanța dedicării și a perseverenței în atingerea obiectivelor mele. La moment, sunt studentă, anul III, la Universitatea de Stat din Moldova, facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Sociologie și Asistență Socială, Departamentul psihologie. De ce anume am ales să învăț la psihologie?

De fiecare dată, la început de an, când facem cunoștință cu lectorii universitari, ni se adresează această întrebare, deja al treilea an consecutiv și, de fiecare dată, în gând, îmi vine ideea ca am ales profesia aceasta, fiindcă am simțit că am nevoie de ea. Am ales să studiez la psihologie destul de spontan, deoarece am avut în plan să depun actele la altă facultate, dar, în ultimul moment, am înțeles că aș primi mai mult folos și mai multă plăcere să studiez la psihologie. La fel, am ales să studiez anume la psihologie, deoarece am dorință și vreau, într-adevăr, să ajut oamenii. Cât de banal ar părea, dar studiile în psihologie ne ajută să dezvoltăm abilitățile necesare ca să putem oferi un suport și să contribuim la bunăstarea emoțională.

– Ce cunoașteți despre profesia de psiholog?

– Profesia de psiholog necesită anumite abilități. Acestea ar fi, în primul rând empatia, ascultare activă, înțelegerea profundă a teoriilor și tehnicilor cu care lucrează un psiholog, la fel, abilități în comunicare. Să devii un psiholog înseamnă să înveți mereu, fiindcă studiile la facultate nu te ajută să devii un profesionist bun, e nevoie de a citi multe cărți, de a trece diferite cursuri, traininguri, și e necesar de a avea și master în psihologie.

– În viziunea Dvs, ce avantaje și dezavantaje credeți că are profesia de psiholog?

– Ca și orice profesie, ea are multiple avantaje și dezavantaje. Eu sunt pasionată de psihologie din perspectiva că are o diversitate de domenii și specializări, acestea fiind: – Psihologia clinică – Psihologia muncii și organizațională – Consiliere pentru probleme a familiei – Managementul serviciilor sociale. Această diversitate ne permite să alegem calea care este pe placul nostru, în care ne regăsim în rol de specialiști calificați. De asemenea, un avantaj ar fi flexibilitatea. Psihologii pot lucra într-o varietate de medii, inclusiv clinici, spitale, școli, organizații, sau în practică privată, oferindu-le flexibilitate în ceea ce privește locul de muncă și programul. Profesia dată aduce un impact pozitiv asupra societății. În primul rând, un psiholog, ajută oamenii să gestioneze și să depășească probleme de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea, depresia, stresul, acestea fiind probleme de bază cu care se adresează oamenii când vin la consiliere sau la terapii. Psihologii pot interveni în problemele legate de justiția socială, inclusiv în contextul problemelor de discriminare și inegalitate, contribuind astfel la o societate mai echitabilă.

Despre riscuri… Deși unii pot spune ca profesia dată nu are riscuri, eu aș spune că, în primul rând, pentru un psiholog riscul cel mai mare este de a avea sindromul burnout, acesta reprezintă o stare de epuizare, cat psihică, atât și fizică, ea apare la persoanele a căror profesie implică interacțiunea frecventă cu oamenii și necesită o mare responsabilitate. Acest sindrom duce la scăderea performanței la locul de muncă și afectează amplu asupra relațiilor cu cei din jur. La fel, absența unei legislații clare, privind profesia de psiholog în republica Moldova, poate prezenta riscuri și provocări semnificative. Fără un cadru legal, psihologii pot întâmpina dificultăți în obținerea recunoașterii oficiale a calificărilor și a competențelor lor, ceea ce poate afecta credibilitatea și acceptarea profesională.

– Ce sfaturi ne ofeiți pentru păstrarea calmului în perioadele stresante?

– În primul rând, ar fi meditațiile și mindfulness. Aceste practici te pot ajuta să te concentrezi pe momentul prezent și să reduci ruminările legate de probleme. Cel mai banal, dar eficient, sunt exercițiile fizice, ele reduc nivelul de stres și îmbunătățește starea de spirit. Folosiți tehnici eficiente de gestionare a timpului, cum ar fi stabilirea unor termeni limită realiste și evitarea procrastinării.

– De ce este importantă vizita la un psiholog ?

– Un mit care bântuie în societatea noastră din republica Moldova ar fi că la psiholog se adresează doar oamenii care au boli mintale. Acest mit poate descuraja oamenii, în special adolescenții, care vor să caute ajutor psihologic, de care ar putea beneficia în multe alte moduri. Psihologii nu sunt doar pentru tratarea bolilor mintale, ci și pentru gestionarea stresului, anxietății și provocărilor zilnice.

Consultările regulate pot ajuta la prevenirea problemelor înainte ca acestea să devină mai grave. Psihologii pot oferi consiliere în privința luării deciziilor importante, precum alegerea carierei sau gestionarea tranzițiilor de viață, ajutând la clarificarea obiectivelor și valorilor personale. A solicita ajutorul unui psiholog nu este un semn de slăbiciune sau de „boală mintală”, ci o măsură proactivă și sănătoasă pentru menținerea și îmbunătățirea stării de bine.

– Ce mesaj aveți pentru tinerii care aleg să facă psihologie?

– Alegerea de a studia la psihologie niciodată nu este greșită! Chiar dacă voi nu vă vedeți în viitor în acestă profesie, studiile pe care le primiți pe parcursul a trei ani, niciodată nu vă vor încurca în viață. Unii se regăsesc în profesia dată după ce finalizează studiile, alții după o perioadă mai îndelungată. De aceea, să nu vă fie frică să încercați să vedeți ce se ascunde în lumea psihologiei. Fiți pregătiți să învățați multă teorie, deoarece baza fundamentală a profesiei o constituie teoria. La fel, profesia de psiholog necesită o dezvoltare și o învățare continuu, pe tot parcursul vieții.

Omul evoluează, de aceea apare o multitudine de studii, tehnici, care trebuie să le cunoască un specialist calificat. Fiecare provocare întâlnită pe parcursul studiilor și al carierei tale va fi o oportunitate de a crește. Aveți încredere în voi și în impactul pozitiv pe care îl puteți aduce în societate. Fiți sincer și devotați profesiei!

“Arta de a fi psiholog nu se învață, ci se trăiește și se experimentează, dearece nu există un complex de canoane care să-ți dea cheia misterelor psihice, a structurilor diferențiale ale vieții sufletești“, – Emil Cioran.

– Îți mulțumim mult, Victoria pentru această discuție. Îți dorim succese și realizări importante, atât în plan personal, cât și profesional.

Autor: Ludmila Podgurschii

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼