Procurorul general interimar Dumitru Robu a comentat imaginile scurse în presă de către un anonim care îl acuză că ar fi luat mită pentru a a influența soluționarea unui dosar, în care ar fi fost implicat un funcționar. Imaginile au fost publicate de mai multe surse mass-media. Pe 18 noiembrie, Procuratura Generală a publicat o declarație în care se susține că s-ar încerca manipularea opiniei publice și denigrarea lui Robu.
Imaginile au fost expediate mai multor redacții din presa autohtonă. Acestea au fost însoțite de un text, în care se precizează că Robu ar fi primit banii în calitate de mită pentru a influența soluționarea unui dosar de pretinsă corupție a unui funcționar, documentat de Procuratura Anticorupție, pe perioada când Robu deținea funcția de adjunct al Procuraturii municipiului Chișinău, responsabil de domeniu judiciar. Autorul anonim susține că funcționarul respectiv ar fi fost achitat datorită intervenției lui Robu.
Procuratura Generală a publicat o reacție. Potrivit conducerii instituției, imaginile respective sunt un efect al intervențiilor „în forță asupra mai multor persoane corupte” și al „activizării investigațiilor în cazurile de rezonanță sporită”. Potrivit procurorului general interimar, s-ar urmări denigrarea sa.
„În vederea compromiterii imaginii mele și a acțiunilor întreprinse de către procurori în ultima perioadă în domeniul combaterii corupției, în disperare, se încearcă de a manipula opinia publică prin utilizarea rețelelor de socializare și a surselor media. Nu este un procedeu nou și destul de previzibil în special în condițiile actuale de disconfort total pentru cei corupți”, se arată în declarație.
În legătură cu înregistarea respectivă, Robu susține că nu este vorba despre un act de corupție.
„Cu referire la imaginile video, menționez că nu are nimic cu careva cazuri de corupție. În primul rând, trebuie de cunoscut că imaginile au fost efectuate în perioada mai-iunie 2020, în casa părinților cetățeanului Sergiu Șeptelici, care este în vecinătatea socrilor mei. Persoana respectivă a procurat un automobil de la cumnatul meu Ghenadie Ghețiu, iar în video este redat cum am primit suma de circa 10 000 euro pentru acest automobil, deoarece cumnatul se afla la acel moment în Italia și era în imposibilitate de a se deplasa în Republica Moldova. Imediat după primirea banilor, aceștia au fost depuși pe contul bancar și transferați cumnatului meu în Italia”, a menționat Dumitru Robu.
Procurorul general interimar a mai menționat că, pentru a exclude orice interpretări, va solicita Consiliului Superior al Procurorilor să desemneze un procuror care va investiga circumstanțele cazului. De asemenea, acesta intenționează să sesizeze organele de drept pentru a investiga circumstanțele efectuării înregistrării video fără acordul său.
Pe 6 octombrie 2021, preşedintele Maia Sandu a semnat decretul de numire a lui Dumitru Robu în funcţia de procuror general interimar, după ce Consiliul Superior al Procurorilor l-a propus pe acesta pentru funcţia respectivă, în contextul suspendării lui Alexandr Stoianoglo din funcţia de procuror general.
Anterior, în perioada guvernării PSRM-ACUM, Robu a mai deţinut funcţia de şef interimar al Procuraturii Generale. Dumitru Robu a devenit cunoscut opiniei publice după ce a instrumentat dosarul penal deschis pe numele ex-primarului de Chişinău Dorin Chirtoacă, în cazul parcărilor cu plată din capitală. De altfel, Chirtoacă a venit la ședința CSP și a cerut ca Robu să nu fie promovat în funcția de procuror general interimar.
Scrie newsmaker.md