Sadaclia este un izvor viu de tradiții și cu o infrastructură bogată

Sadaclia este un izvor viu de tradiții și cu o infrastructură bogată
Conform legendei satului Sadaclia dar mai bine zis pe auzite din bătrâni, se povesteşte că pe teritoriul satului Sadaclia înainte de anul 1812 a fost un turc bogat numit Sadac. Legenda spune, că el avea un darac de dărăcit lână (scărmănătoare) care, cică în limba lor turcă ori tătară se numea „Lia". Aici veneau să dărăcească lână oameni din diferite sate. Când locuitorii din satele din jur erau întrebaţi unde au dărăcit lâna, ei, cică, răspundeau, că la "Sadac", la "Lia". Aşa pronunţând mai de multe ori şi mai mulţi ani la rând, s-a ivit denumirea actuală a satului de "Sadaclia".
Sadaclia este un sat din raionul Basarabeasca prima atestare o găsim în anul 1793 iar în localitate sunt 4389 locuitori. Satul are o suprafaţă de circa 3.54 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 10.37 km. Sadaclia este situat la distanța de 17 km de orașul Basarabeasca și la 85 km de Chișinău. Localitatea este așezată pe malul stâng al pârâului Cogâlnic și a fost întemeiat pe locul unui sat tătărăsc ruinat, ce purta acest nume. După plecarea tătarilor aici s-au așezat 20 de familii de mazili moldoveni, 4 familii de ruptași și 10 familii de polonezi. Apoi au mai venit câteva familii de ucrainieni. După alipirea Basarabiei guvernul rus a dăruit terenuri mari generalului rus Sibirschi și doamnei Efrosinia Muruzi, iar țăranii coloniști au primit 1920 de desetine de pămînt pentru cele 63-64 de familii (câte 30 de desetine pentru fiecare).


Sadaclî, sat mare în județul Bender, sat așezat pe malul stâng al râului Cogâlnic din valea Cudacului, face parte din volostea Abaclâd – Jaba, s-a întemeiat în anii 1816 - 1821 pe locul unui sat tătăresc care purta acest nume. După plecarea tătarilor, s-au așezat aici 20 de familii de mazili, 4 familii de ruptazi și 10 familii de poloni. Apoi au mai venit niște familii de ruteni în număr de 29. Guvernul rus, după alipirea Basarabiei, a dăruit terenuri mari generalului rus , prințul Sibirschi și doamnei Eufrosinia Miruzi, iar țăranii au primit în 1920 desetine de pământ pentru cele 64 familii de coloniști. În 1904 satul se compune din 272 de case cu o populație de 2350 de suflete. Guvernul rus a împroprietărit pe acești coloniști cu câte 32 ha de pământ. Nici românii, nici rutenii nu vorbesc rusește, deși în sat există o școală elementară rusă. În anul 1855 s-a ridicat din piatră Biserica "Nașterea Maicii Domnului". Primul proprietar moldovean locuitor al satului a fost Toader Holban.
Însemnări economice: gospodărie boierească, cooperativă de consum/1917/ moară de aburi. Însemnări administrative: școală primară mixtă, biserică ortodoxă, post de jandarmi, poștă rurală, primărie. La 2 februarie 1989, de către Consiliul de Miniștri al fostei RSSM, a fost înregistrată biserica pravoslavnică din satul Sadaclia cu hramul fost numit "Nașterea Maicii Domnului", ce se prăznuiește la 8 septembrie stil vechi și la 21 septembrie stil nou. În anul 1989, biserica a fost reparată, iar la 29 octombrie 1989 a fost deschisă și sfințită. Primul paroh, după restaurarea bisericii, este părintele Jelihovschi Valerian Timoftii, staroste – diacon Stoian Alexei S., conducător al construcției (n.n. – decedat 14.12.2012). La restaurare au activat meșterii iscusiți: Busuioc M.A., Prohnițchi G.V., Lungu Gheorghe I., Motroi D.V., Sobaliu V.G., Spatari D.I., Jelihovschi D.G. Au dat o mână de ajutor populația satului, primăria, gospodăria agricolă. Copia este făcută de profesorul de istorie din acest sat Ciobanu A.I. în anul 1964."
Sursa: muzeul satului Sadaclia, directorul Nina Suman
Satul Sadaclia este unul dintre cele mai mari și frumoase sate din raionul Basarabeasca cu o infra-structură bogata, aici locuiesc circa 4 mii și jumătate de locuitori fiind foarte harnici având tradițiile nobile și valoroase. Nemuritoare este frumusetea sufletului și modestia lor.
Actualmente în satul Sadaclia activează în calitate de primar Ion Galeru, cel mai tânăr din raionul Basarabeasca. El a obținut victoria în 2019 cu diferența de circa 15 % față de contracandidatul său Vasile Baciu, un primar cu o experiență de 5 mandate.
Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4389 de oameni, dintre care 49.92% - bărbaţi și 50.08% - femei.

În satul Sadaclia au fost înregistrate 1332 de gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 3.3 persoane.
În Sadaclia activează cel mai mare liceu din raionul Basarabeasca IP "Mihai Eminescu". Aici învață 341 de elevi. Statut de liceu el a obținut în anul 2004 dar ca școală a fost înființată în anul 1986.
În localitate există două grădinițe, grădinița „Guguță" și „Romanița". Grădinița „Guguță" este cea de-a doua grădiniță din sat deschisă după anii 1990. Găzduiește peste 80 de copii din partea de sus a satului.
În partea de jos a satului, alți 80 de copii merg la grădinița „Romanița".
Sadaclia are și un muzeu al Sadaclia care a fost fondat în 2007. Colecția muzeului este bogată și cuprinde expoziții de lucrări de artizanat, haine naționale tradiționale vechi, exponate din timpul Celui de-a doilea Război Mondial, portrete a celor mai talentați și iscusiți oameni ai satului. In muzeul fondat în cinstea rapsodului Vasile Suman găsim și astazi peste 500 de obiecte vechi de înalta valoare.
În s. Sadaclia mai există o întreprindere textilă cu brăndul "Bombonici"care confecționaează vestimentație pentru bebeluși. Hainuțele pentru copilați de cea mai mare frumusețe și cea mai bună calitate. Rochițe, căciulițe cu danteluțe toate mamele ar fi încintate de produsul Bombonici. Deoarece creatorii acestor vestimentații stiu exact ce vor aștia mici.
În sat a existat cândva una dintre cele mai mari Brutării particulare din raionul Basarabeasca "Sadac-Prim" care a dat faliment. Conducerea întreprinderii susținea că aceasta s-a întimplat numai din cauza decretului guvernului cu privire la abrobarea dimensiunii rentabilitații pâinii la nivelu de doar 10% și în astfel de condiții ei nu au putut supraviețui.
În anul 2011 în satul respectiv a fost deschis Centrul de Sănătate care corespunde totalmente standartelor Europene. Aici, pacienții satului Sadaclia primimesc consultație medicală la un nivel înalt. Centrul a fost construit de la temelie și este dotat cu utilaj tehnic.
În Sadaclia mai există și un azil pentru bătrâni care este pus în folosinţa oamenilor în etate din raionul Basarabeasca. Este un centru pentru mulţi dintre bătrânii solitari şi bolnavi din satele raionului. Aici există bloc alimentar, baie, sistemul de apă şi canalizare, precum şi punctul de energie termică.
Actualmente inima și sufletul satului Sadaclia este biserica. Biserica are hramul „Nașterea Maicii Domnului" acesta a fost construită în anul 1886. A fost întemeiată pe locul bisericii vechi care era construită din lemn și data din anul 1821. În anii 1950, a fost închisă, iar enoriașii au reușit să o readucă la viață în anii 1989.
Este de menționat că nu departe de Sadaclia există o mănăstire. Mănăstirea „Sf. Nicolae" este situată la circa 6 km de satul Sadaclia. În anul 1997 când s-a redeschis aici nu mai rămăsese piatră pe piatră din vechea aşezare monastică. Mănăstirea de maici „Sf. Nicolae" din Sadaclia mai este cunoscută şi ca Mănăstirea de la Chistoleni. Din vechile documente aflăm că Mănăstirea Chistoleni a fost înfiinţată în anul 1932, de Mitropolitul Gurie Grosu (1926-1936), pe moşia lui Vasile Pistol, un creştin, originar din satul Sadaclia, care a donat 50 de hectare de pământ Mitropoliei. În documente, Mănăstirea este numită şi „Mănăstirea Mitropolitiilui Gurie". În anul 1942 din cauza războiului, maicile au plecat la Vărzăreşti, iar mănăstirea a fost transformată în inchisoare pentru deţinuţi militari. După război aici erau aduşi şi deţinutii politici. Din 1950 pe teritoriul mănăstirii, a funcţionat un spital, iar după închiderea acestui spital, încăperile mănăstirii au fost folosite de gospodaria agricolă din localitate. În această perioadă, mănăstirea a fost distrusă până în temelie, iar din ceea ce a rămas din edificiile ei, au fost construite câteva ferme. Aşa, mulţi ani la rând, locul pe care cândva se înălţa o mănăstire, a pustiit. În primăvara anului 1997 mănăstirea a fost reactivată ca mănăstire de maici cu numele „Mănăstirea Chistoleni".
Satul Sadaclia este unul dintre cele mai bogate localități în tradiții și obiceiuri frumoase din raionul Basarabeasca. Aici mereu se desfășoară mereu evenimente culturale foarte frumoase. Cum ar fi festivalul regional "Ca la noi la Sadaclia" în cinstea rapsodului Vasile Suman acesta de desfășoară de hramul localității. La Sadaclia a avut loc în 2019 și festivalul Național "Bate doba lăutare".
La Sadaclia peisaje rustice sunt absolut încântătoare, case tradiționale de o frumusețe autentică, tradiții și obiceiuri locale păstrate din generație în generație, oameni primitori și ospitalieri, meșteri populari ce fac adevărate opere de artă. Case țărănești din Sadaclia sunt superbele ele fac parte din istoria locală, locuințele vechi sunt de o frumusețe autentică, cu motive tradiționale.
autor: Casîm Tatiana
foto: Gurgurov Evghenii
video: arhiv bas-tv
Ar putea să vă placă și