Scumpiri la serviciile publice. Agenția Servicii Publice riscă pierderi financiare

Unele tarife la serviciile publice urmează să fie majorate începând cu 1 iulie, curent. Și asta pentru că Agenția Servicii Publice (ASP) înregistrează pierderi financiare din cauza creșterii costurilor, informează Realitatea.md.

Potrivit șefei Secției relații cu presa și protocol a Agenției Servicii Publice (ASP), Olesea Pasicovschi, ajustarea tarifelor prin aplicarea unei Metodologii unificate pentru toate grupurile de servicii prestate de ASP se bazează pe estimarea costurilor și acoperirea cheltuielilor.

„În același timp se pune în sarcina ASP acoperirea tuturor cheltuielilor legate de prestarea serviciilor cu înlesniri și gratuite. Remarcăm, că tarifele la serviciile de bază ale ASP nu reprezintă cheltuielile reale ale Agenției și sunt sub cost.

Potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr.314/2017 cu privire la constituirea ASP, Agenția este o instituție publică (non-profit) și își desfășoară activitatea în baza autofinanțării. Aplicarea tarifelor stabilite prin Hotărârea Guvernului nr.966/2020 nu va genera profituri pentru ASP, iar în cazul înregistrării unui profit în bilanțul contabil, acesta se face venit la bugetul de stat, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr.314/2017.

În cazul menținerii tarifelor vechi, ASP riscă să înregistreze pierderi financiare considerabile, care puteau afecta activitatea și posibilitatea ASP de autofinanțare, ceea ce, inevitabil, ducea la necesitatea subvenționării de către stat a activităților efectuate de ASP, în baza faptului că este o instituție fondată de Guvern”, a declarat Olesea Pasicovschi în cadrul unui interviu pentru curentul.md.

De asemenea, ea a menționat că pe parcursul anilor 2006-2020 costurile serviciilor prestate s-au majorat de cca 2 ori pe fonul creșterii indicilor economico-financiari, fapt ce a adus la pierderi financiare, înregistrate de către ASP. În același timp se păstrează serviciile gratuite pentru: înregistrarea nașterii, decesului, eliberarea primului buletin de identitate al cetățeanului RM, determinarea apartenenței persoanei la cetățenia RM, etc.

Menționăm, că la sfârșitul anului trecut Guvernul Chicu a aprobat o Hotărâre, prin care urmează să fie ajustate noile tarife la serviciile publice. Spre exemplu, începând cu 1 iulie se vor scumpi: înregistrarea divorțului în decurs de 25 de zile de la prețul 100 lei – la 300 de lei, eliberarea extrasului de bunuri imobile în 3 zile de la prețul de 51 de lei – la 130 de lei, prima înmatriculare a vehiculului în decurs de o oră de la 400 de lei – la 600 de lei.

Sursa: tv6.md

Ar putea să vă placă și