Și dacă visul unei tinere poate schimba ceva spre bine, ce poate fi mai frumos?!

Bastv
Și dacă visul unei tinere poate schimba ceva spre bine, ce poate fi mai frumos?!
Se vorbește mult despre tineri, dintotdeauna a fost așa… Se vorbește cu jumătate de ton sau în gura mare, dar se vorbește, se spune cât sunt de diferiți, de altfel decât ar fi fost bine să fie.

Tinerii au curajul să fie inventivi pentru că ei privesc riscurile altfel, sau nu le văd deloc și în asta este marea lor forță și nebunie. Ei sunt cei care se aventurează mai mult, visează mai mult și cred mai mult în viitor.

Vă propun să facem cunoștință cu o tânără energică, entuziastă și plină de idei, se numește Virineia Carapirea și este elevă a liceului "Constantin Stere" din satul Abaclia, raionul Basarabeasca.
Reporter:
Virineia, oferă-ne o mică descriere a persoanei și caracterului tău?!
Virineia:
"Sunt o personalitate simplă, zic eu. Talente speciale n-am, scriu nu prea citeț și, chiar dacă aș putea să îți spun în câteva zeci de rânduri ce mă face pe mine eu, tot degeaba ar fi. Lucrul ăsta n-ar însemna decât că încă mă caut pe mine. La urma urmei, am 17 ani, mi-o pot permite, deși sunt sigură că aș zice asta și la 80.

Îmi place să învăț chestii, să știu ce, cum și de ce se întâmplă în jurul meu. Îmi place să trăiesc și să o fac la intensitate maximă. Tot ceea ce fac, de fapt, e o formă de biografie abstractă."
Reporter:
Spune ce este, ce presupune Future4us? Cum ți-a venit ideea creării acestui grup?
Virineia:
""Future4us" este primul meu proiect de suflet, așa îmi place mie să îl numesc. Ideea de a planta niște puieți a apărut la o sesiune din cadrul programului ActivEco. Bine, ea era de multă vreme la mine în minte, dar n-a fost singura. Mai în glumă, mai în serios, mi-am prezentat ideea de proiect colegilor și așa a rămas. Cred că nu știam ce îmi asum la momentul respectiv. Apropo, "Future4us" nu e doar despre activitatea de plantare din noiembrie, ci implică și o campanie de informare pe Social Media. Am ales să vorbesc despre sustenabilitate și impact asupra mediului înconjurător prin intermediul quizz-urilor, meme-urilor și a postărilor informative. Plus la toate, mai e și o adevărată provocare pentru mine. Provocările îmi prind bine. Mă ajută să cresc."
Reporter:
Care sunt obiectivele acestuia și ce așteptări ai de acolo?
Virineia:
"Eu nu am avut așteptări. Bine, poate mi-aș fi dorit să le ofer mai multe șanse de viață acelor puieți de salcâm; gunoiștea nu-i un mediu potrivit, dacă vrei să trăiești. La început mi-a fost frică că nu voi fi luată în serios. Cum ar fi să îți vină în cabinet o fetiță de 16 ani, emoționată, roșie până în vârful urechilor, și să îți spună că vrea să planteze copaci? Voiam să fiu ascultată. Și am fost. Paginile de Facebook și de Instagram au fost create cu scopul de a informa. Eu încă sunt un antiexemplu clasic, deci nu pot să fiu sursă de inspirație pentru cei care vor să trăiască plastic free sau să adopte stilul de viață vegan. Mâine nu se va schimba lumea și nici Cutărescu nu va deveni vegan doar pentru că e mai eco-friendly așa. E nevoie de infrastructură, educație, inspirație, motivație și lista ar putea continua, iar eu nu pot să aștept lucrul ăsta, atâta timp cât nu-s un exemplu elocvent. Eu vreau să suplinesc, pe cât îmi stă în putință, nevoia de informare. Vreau ca cei care mă urmăresc să conștientizeze ce se întâmplă în jurul nostru și de ce. Noi o altă casă n-avem. Trebuie să avem grijă de asta."
Reporter:
Cum își petrece zilele Virinea? În ce proiecte mai ești implicată?
Virineia:
"Virineia nu este neapărat foarte activă, cum ar putea lăsa impresia uneori. De ceva vreme fac ore online și încerc să îmi petrec timpul eficient. Asta poate însemna somn, învățat sau plimbări. Situația epidemiologică mi-a cam dat planurile peste cap, dar asta e. "Future4us" n-ar fi existat dacă nu era pandemia, cred. Există și aici o parte plină a paharului. Când pot, fac voluntariat, jurnalism, fotografii, dansez, cunosc oameni și încerc, alături de ceilalți membri ai echipei, să pun bazele Consiliului de Tineret Abaclia. La fel, fac parte și din redacția "Cartierul Tineretului" a postului local de televiziune Bas-tv unde am ocazia să-mi pun în valoare ideile și capacitățile mele creative."

Reporter:
Ce planuri de viitor ai?
Virineia:
"N-aș vrea să mă împart cu planurile mele de viitor, pentru că încă le schițez. Aștept ziua de mâine, să văd ce se va întâmpla.

Mâine, poimâine, peste un an, vreau să mă simt la locul potrivit, iar dacă n-o fi să fie, aș vrea măcar să pot să elimin gândul cum că n-aș fi. Toată lumea intenționează să fie fericită, nu? Și eu intenționez."

Reporter:
Îți propui să schimbi lumea? Sau crezi că totuși schimbarea începe de la persoana din oglindă?
Virineia:
"Cred că la 5 ani mi-aș fi dorit, mi se părea frumos. Acum nu. Acum am înțeles că eu sunt protagonista vieții mele, deși ar putea suna narcisist. Vreau eu să fiu mai bună decât am fost ieri și, uneori, asta îmi ajunge. Nu întotdeauna pot să schimb lucrurile, dar pot să mă raportez eu altfel la lumea din jurul meu. Până la urmă, fiecare dintre noi poate contribui la schimbare și asta e ceea ce contează."
Reporter:
Cât de mult se implică tinerii în schimbări de nivel local?
Virineia:
"Tinerii se implică în viața comunității. Pe unde mai mult, pe unde mai puțin, dar o fac. Și nouă ne pasă, ba poate chiar mai mult decât celor "mari". O să zic o chestie care ar putea fi dezbătută și negată.

Eu cred că, dacă vocea tinerilor ar fi ascultată și susținută, am putea păși mai cu încredere către schimbare. Trebuie să recunoaștem, că ideea cum că tinerii de azi sunt absenți și incapabili este falsă și învechită."

Virineia are un vis frumos, un vis care, ca rezultat, poate crește nivelul de conștientizare la nivel local al problemelor ecologice și care poate deveni impulsul necesar pentru schimbări importante la acest subiect.

Și dacă visul unei tinere poate schimba ceva spre bine, ce poate fi mai frumos?!

Reporter: Aliona Lupașco
Ar putea să vă placă și