“Şi jurmanilsmul şi arta au un loc aparte în sufletul meu ele sunt indispensabile de mine pentru că ele fac parte din viaţa mea.”

Femeile care schimbă lumea
Tatiana Tetrioglo- Casîm
"Şi jurmanilsmul şi arta au un loc aparte în sufletul meu ele sunt indispensabile de mine pentru că ele fac parte din viaţa mea."
Cine poate schimba lumea? Probabil o femeie puternică, care poate reuși în toate domeniile de viață, fiind exemplu pentru ceilalți !
Tatiana Casîm este jurnalistă, pictoră, mamă, soție. Noi, cei de la BAStv, am dorit să aflăm, cum se descurcă și ce putem învăța de la ea!
~
- Povestește puțin despre tine. Ce hobbiuri aveai în copilărie și care dintre ele s-au transformat în profesie?
- Am 39 de ani. De când mă ţin minte pictez, desenez şi ador arta. Iar în copilărie luam un pieptene care era un microfon improvizat şi umblam din urma la toţi cu acest microfon şi în formă de joacă puneam întrebări. Cred că ne-am proiect viaţa din copilărie prin acest joc. Şi arta şi jurnalismul se trag din copilărie pentru că îmi plăcea la nebunie să scriu compuneri.

~
-Pe lângă pictură, mai predai și copiilor în școala de arte. Cum ai luat acestă decizie?
-După ce au apărut copii mei proprii, Andreea şi Stepan, am hotărât că pot să lucrez ca pedagog pentru că am acumulat experiență de a comunica cu copii. Pedagogia este o meserie grea, copii foarte bine intuiesc dacă sunt iubiţi, respectaţi şi ei mereu caută să fie trataţi cu multă atenţie. Nu este uşor să predai academismul în desen, pictură, compoziţie etc. pentru că pe lângă bazele artistice elevii trebuie să acumuleze şi cunoştinţe teoretice. La Şcoala de arte din Basarabeasca activezi din anul 2014. Mai sunt și Observator de la PROMOLEX din anul 2015.
~
- Cât de dificil este să predai?
- Din cauza că lucrezi cu copiii în grup este cel mai greu să asigur o atmosferă prietenoasă, primele 2 luni sunt pentru adaptare deoarece elevii sunt de vârste diferite, vorbesc limbi diferite dar arta ne uneşte şi până la urmă ne împrieteneşte pe toţi, cei mici iau exemplu de la elevii din clasele mai mari, mai ales când văd o lucrare frumoasă.
~
- Cum ai început cariera de jurnalist?
BAStv
-Jurnalismul în viaţa mea a apărut în anul 2007 când am revenit din Chișinău la Basarabeasca. Am venit la BAStv tânără, plină de forţe şi curiozitate. Îmi aduc aminte că eram un colectiv mare şi creativ. Eram doi jurnalişti în română şi doi în rusă, doi operatori. Pe săptămână facem câte 8-9 ştiri (reportaje) locale, în fiecare zi trebuia să prezentăm ştiri regionale, era o muncă enormă şi frumoasă. În jurnalism îmi place cel mai mult să vorbesc cu oamenii, să iau de la ei interviuri, nici odată nu ştii ce informaţii noi poţi afla despre diverse destine. Şi jurmanilsmul şi arta au un loc aparte în sufletul meu, ele sunt indispensabile de mine, pentru că ele fac parte din viaţa mea.


~
- Cum reușești să îmbini rolul mamei, soției și cariera?
- Părinții mei, sora, copiii, soțul, mă susțin în toate activitățile mele. Am doi copii pe care îi iubesc foarte mult, Andreea şi Stepan. Mă strădui să-i educ corect, ca ei să poată în viitor desinestătător să-şi aleagă calea. Andreea de mică pictează, mai târziu în viaţa ei a apărut muzica. Eu am fost mereu alături de ea şi am susţinut-o în toate realizările ei. Stepan este un copil curios şi foarte isteţ, el iubeşte robotica şi totul ce este legat de invenţii. Când avea 5 anişori îmi spunea că va construi o rachetă şi mă va duce pe lună. Pentru că mereu când ne plimbam îi spuneam că luna este foarte frumoasă.
~
- Care este motto-ul tău și care este visul cel mai mare?
- Motto-ul vieţii mele este "să nu las mâinele în jos niciodată, indiferent de situaţie". Familia este sensul vieţii mele, totul fac de dragul lor, muncesc cu pasiune și pictezi când am inspiraţie. Planurile sunt mari şi multe, dar ele trebuie să rămână mereu secrete. Visul meu este să merg la Paris şi să mă plimb prin sălile Luvrului.
Ar putea să vă placă și