Negocierile cu Gazprom privind livrarea gazelor naturale rusești Republicii Moldova continuă și astăzi la Sankt Petersburg. Este a treia zi de discuții între reprezentanții țării noastre și cei ai Rusiei.

„Discuțiile au un caracter constructiv și eforturile de a găsi un punct de intersecție a intereselor ambelor părți sunt intense”, a scris Spînu într-un mesasj pe Facebook.

Andrei Spînu a mai menționat că în cadrul primelor runde de negocieri cu președintele Gazprom, Alexei Miller, delegația R. Moldova a subliniat că își dorește un contract de furnizare a gazelor naturale similar celui utilizat în ultimii ani.

„În ceea ce ține de volumul datoriei acumulate la întreprinderea Moldova-Gaz, Guvernul Republicii Moldova consideră că el poate fi convenit de părți doar în urma unui audit”, a mai subliniat ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

Luni, 25 octombrie, Guvernul a anunțat că a semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaz între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG. Aceasta reprezintă prima achiziție de gaz din surse alternative din istoria Republicii Moldova. Achiziția de probă vine să testeze capacitatea de import a gazului din surse alternative și vine să balanseze presiunea joasă în sistemul aprovizionării cu gaze naturale.

Marți, Agenția Proprietății Publice a anunțat că compania olandeză Vitol, unul dintre primii transportatori mondiali de produse petroliere urmează să livreze în 27 octombrie un milion de metri cubi de gaze naturale. Până în prezent, Energocom a anunțat trei licitații pentru procurarea gazelor naturale. Ultima – în 27 octombrie, pentru 1,5 milioane de metri cubi de gaz, care urmau a fi livrate pe parcursul zile de joi, 28 octombrie.

A urmat a patra rundă de licitații, lansate de Energocom, pentru achiziționarea a 1,5 milioane m3 de gaze naturale, câștigată de trei companii. Drept furnizor și partener în asigurarea securizării energetice a țării se numără compania ucraineană Natfogaz, alături de alte două companii din Europa.

Agenția Proprietații Publice confirmă faptul că volumele cumpărate în primele trei zile de licitație au fost deja recepționate.