Vaccinarea contra Covid-19 în localitățile raionului Basarabeasca. Câte persoane s-au vaccinat?

Vaccinarea contra Covid-19, în Republica Moldova, a început din luna martie curent. Primele vaccinuri au fost marca AstraZeneca, cele donate de către guvernul României, circa 264.000 de doze.  Iar în data de 19 martie 2021, Moldova a recepționat și 24,570 de doze de vaccin Pfizer BioNtech livrate prin intermediul platformei COVAX.

Pe teritoriul republicii, conform datelor publicate pe portalul vaccinare.gov.md  au fost administrate circa 109.899 de doze de vaccin. Dintre care 11.538 de persoane au fost deja vaccinate cu doza a doua a vaccinului. 1078 de persoane dintre cele infectate au fost înregistrate cu reacții adverse minore și alte 45 cu reacții adverse moderate.

În raionul Basarabeasca cei mai activi la capitolul vaccinării sunt locuitorii satelor: Sadaclia, Abaclia, Carabetovca și Iordanovca. Vaccinurile administrate au fost AstraZeneca 478 de doze și Pfizer BioNtech 42 de doze.

După spusele autorităților vaccinarea decurge bine și fără complicații majore, totuși s-a petrecut un caz bizar  la acest subiect  în satul Horjești, raionul Hâncești unde un locuitor al acestui sat, a murit la 24 de ore după vaccinare.

Despre asta, primul care a scris , a fost un consătean al defunctului care este de profesie jurnalist, găsiți postarea dumnealui pe pagina sa de Facebook, Valeriu Reniță susține:

Primele informații venite din familia decedatului, confirmă că în ajun, pe 16.03.21 a fost vaccinat, fiind în lista angajaților “din prima linie” – șofer al autobuzului școlar, care transportă elevii din Horjești la Cărpineni.

Surse, care, cel puțin, pentru mine, sunt sigure, spun că omul nu era suferind, și în prima jumătate a zilei de ieri (17.03.2021), când i s-a făcut rău, tocmai lucra în grădină. A rugat un vecin să cheme ambulanța. După cum afirmă sursele mele, s-a stins din viață în ambulanță în drum spre spital.

Înțeleg că asemenea gen de informații au impact negativ și pot fi speculate. Eu personal pledez pentru vaccinare. Că omul a decedat după vaccinare nu înseamnă că ar fi murit din cauza vaccinului.

Articolul pe larg la tema cazului din Horjești, dar și răspunsul Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) îl puteți citi pe newsmaker.md

Autor: Aliona Lupașco

 

 

Ar putea să vă placă și