Поддержать BAStv

Carabetovca — un sat curat

   În raionul Basarabeasca există localităţi în care nu este un serviciu de colectare a deşeurilor şi localităţi în care primăria are un tractor ce evacuează gunoiul o dată pe săptămână contra unei taxe lunare. Carabetovca este unica localitate din raionul Basarabeasca care încearcă sortarea deşeurilor. Deja pe parcurs a jumătate de an carabeţenii selectează plasticul. Pentru deşeurile din plastic, ei au containere speciale din plasă. 

        Primarul de Carabetovca planifică acest plastic să-l vândă la fabrica de sortare a deşeurilor. Ceea ce priveşte colectarea, la Carabetovca serviciul de colectarea gunoiului menajer a fost instituit în anul 2015.

Primăria Carabetovca este proprietara a unui tractor şi a unei remorci. Acest tractor săptămânal trece pe la curâile fiecărui cetăţean din sat şi aceştea îţi aruncă gunoiul în remorcă după ce gunoiul este dus la gunoiştea din sat. la moment taxa este de 120 de lei anual ceea ce constituie 10 lei pentru fiecare gospodărie din sat. — Sergiu Răcilă, primarul s. Carabetovca

Potrivit Ispectoratului Ecologic Basarabeasca şi poligonul de colectarea deşeurilor din Carabetovca corespunde unor normelor ecologice dar mai are și lacune.

La moment ne aflăm la poligonul de colectarea deşeurilor satului Carabetovca vedem că conform normelor ecologice cât de puţin corespunde. Distanţa până la prima casă este circa 1000 de m. şi bazine acvatice în preajmă nu sunt,normele constructive sunt încălcate din toate punctele de vedere. Nu este bară, baraj, nu este îngrădit, spaţii verzi în general nu sunt. vedem la faţa locului că pe marginea drumului au fost depozitate deşeuri de construcţie. — Veaceslav Lupașcu, Șeful serviciului ecologic

  Specialiştii susţin că dacă nu este amenajată corect gunoiştea deşeurile de masă plastică şi de politelenă sunt suflate de vânt spre gospodăriile oamenilor astfel poluând mediul înconjurător. În Republica Moldova nu există un sistem naţional care să gestioneze colectarea gunoiul produs de locuitorii satelor. În raionul Basarabeasca există 10 poligoane de colectarea deşeurilor dar nici o gunoişte nu este autorizată. Majoritatea din ele nu corespund cerinţelor necesare.

Autor: Tatiana Casîm

 

 

 

 

Популярное

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼