Prețul ridicat al pâinii nu este justificat. Ministrul agriculturii ne spune care ar fi prețul actual al pâinii

Ion Perju a organizat o conferință de presă în care spune că prețurile ridicate la produsele de panificație nu sunt justificate, iar în baza acestor scumpiri ar sta alte raționamente, fără ca să le numească. Potrivit ministrului în exercițiu al agriculturii, grâu și făină în țară este, respectiv pâinea ar trebui să fie vândută la un preț rezonabil.

„Ministerul consideră nejustificate scumpirile operate de anumiți producători de produse de panificație. Anul 2020 a fost un an dificil pentru sectorul agricol, dar guvernul a folosit toate instrumentele pentru a face față crizei. Prețul pentru făina de calitate superioară pe piață internă e de 5,8 lei pentru kilogram, pentru făina de calitatea întâi 5,6 lei per kilogram, făina de calitatea a două – 5,3 lei per kg, comparativ cu 6,5 lei per kg, datele de la începutul lunii martie. Întrebarea e de ce scumpirea pâinii a ajuns abia acum, la mijlocul lunii mai. Prețul la pâine nu a fost mărit nici atunci când a fost o situație mai dificilă. Apare întrebarea, avem grâu in țară sau nu? Sau e doar o speculație. Grîu și făină in țară avem. Securitatea alimentară a țării e asigurată pe deplin cu un stoc de 50 de mii de tone de grâu la finalul acestui an agricol. Ministerul consideră nejustificată majorarea prețurilor la produsele de panificație. Or aceste majorări sunt argumentate de alte raționamente”, a declarat Ion Perju la o conferință de presă din data de 14 mai.

Preţul la o serie de tipuri de pâine, produsă de un producător din sudul țării a fost majorat cu 2-7%, scrie mold-street.md. Potrivit sursei citate, motivul invocat de administraţia combinatului Milina din Taraclia este scumpirea semnificativă a făinei, precum și a  uleiului, drojdiei sau margarinei.  Un alt argument al producătorilor ține de deprecierea leului şi scumpirea carburanţilor.

Sursa: agora.md

Ar putea să vă placă și