Susțineți BAStv

Iată ce trebuie să cunoști despre plantarea cepei din arpagic! Sfaturi de cultivare

Foto: seminteplante.ro

Este o observație interesantă. Cultivarea cepei din arpagic devine tot mai populară, mai ales datorită costurilor ridicate ale arpagicului de calitate. Trecerea la cultivarea propriei cepe poate fi o soluție economică pentru grădinari. Momentul potrivit pentru plantare, în perioada 1-15 martie, asigură dezvoltarea optimă a plantelor în primele faze de vegetație, chiar și în condiții de zi scurtă. Acest lucru este esențial pentru obținerea unei recolte bogate și sănătoase.

Când se plantează arpagicul primăvara?

Arpagicul se plantează de obicei în primăvară, în perioada martie-aprilie, când temperaturile încep să se încălzească și solul devine mai ușor de lucrat. Este important să evităm perioadele cu îngheț, deoarece acest lucru poate afecta răsadurile delicate și poate duce la pierderea culturii.

Cum se plantează arpagicul?
  • Alegeți un loc însorit în grădină pentru plantarea arpagicului. Este recomandat ca solul să fie bine drenat și să aibă un pH neutru sau ușor alcalin;
  • Înainte de plantare, pregătiți solul prin afânare și îndepărtarea buruienilor. Adăugați compost sau îngrășământ organic pentru a îmbunătăți fertilitatea solului;
  • Bulbii de arpagic se plantează la o adâncime de aproximativ 5-7 cm, cu vârful în sus. Asigurați-vă că distanțați bulbii la o distanță de aproximativ 10-15 cm unul față de celălalt;
  • După plantare, udați bine solul și asigurați-vă că este menținut umed pe tot parcursul perioadei de creștere a plantelor.
Cât de des trebuie udat arpagicul după plantare?

Arpagicul trebuie udat regulat, asigurându-vă că solul rămâne mereu ușor umed. Evitați însă udarea excesivă, deoarece acest lucru poate duce la putrezirea bulbilor.

Cât timp durează până la recoltare?

Arpagicul are un ciclu de creștere de aproximativ 90-120 de zile. Recoltarea se poate face atunci când frunzele încep să se ofilească și bulbii devin maturi.

Cum se păstrează arpagicul după recoltare?

Bulbii de arpagic se pot păstra într-un loc răcoros și uscat, într-un recipient bine ventilat. Este important să se evite umiditatea și lumina directă a soarelui pentru a preveni înmugurirea prematură.

Arpagicul, o plantă bulbiferă din familia Allium, este recunoscut pentru gustul său intens și aromat. Originară din regiunile temperate ale Europei și Asiei, această plantă este apreciată atât pentru utilizarea sa în preparatele culinare, cât și pentru frumusețea sa ornamentală în grădini. Pentru a obține o recoltă bogată și sănătoasă de arpagic, plantarea în timpul primăverii este esențială.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼