Categorii
Important Social

Câte căsătorii și divorțuri s-au înregistrat în raionul Basarabeasca anul trecut? Divorțurile sunt în continuă creştere

Pe parcursul anului 2022, a scăzut numărul căsătoriilor înregistrate la Direcția de Stare Civilă, în raionul Basarabeasca, în timp ce, divorțurile sunt în continuă creștere.

În 2022, în raionul Basarabeasca, au fost înregistrate 115 căsătorii – cu 72 de cupluri mai puține, decât în aceeași perioadă a anului 2021.

Potrivit Agenției, numărul de divorțuri a fost mai mare, comparativ cu anul 2021. În 2021 au fost înregistrate 12 acte de divorț, cu 9 acte mai puține, decât în 2022.

Câte căsătorii și divorțuri s-au înregistrat în raionul Basarabeasca anul trecut? Divorțurile sunt în continuă creştere

Durata cea mai scurtă a unei căsătorii înregistrate în anul 2022, în Republica Moldova, a fost de 50 de zile. Datele au fost prezentate, de către Agenția Servicii Publice Basarabeasca.

Autor: Cristina Lupașcu

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Important Social

Maia Sandu, la Davos: „Noi trebuie să ajutăm Ucraina să câștige acest război”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la Forumul Economic de la Davos, alături de prim-ministra Finlandei Sana Marin a vorbit despre războiul pornit de Rusia în Ucraina într-un panel dedicat acestuia. În discuție au fost subliniate principalele provocări cu care se confruntă Republica Moldova, despre războiul din Ucraina și despre aspirațiile țării noastre pentru integrarea europeană.

„Noi credem în democrație, noi valorificăm democrația, vrem să facem parte din lumea liberă, și unica soluție e să  fim uniți și da asta e dificil, dar noi trebuie să ajutăm Ucraina să câștige acest război pentru că altfel, fiecare dintre noi va fi în pericol. (…) Nu vedem Rusia ca fiind o țară democratică în viitorul apropiat, asta înseamnă că provocările în regiune continuă să persiste. (…) Moldova a putut să facă față provocărilor inclusiv datorită ajutorului enorm pe care l-am primit de la Uniunea Europeană și partenerii de dezvoltare. (…)”, a meșionat șefa statului.

 

„Eu cred că Ucraina a demonstra și plătește cel mai mare preț pentru democrație și valori europene. Cetățenii Republicii Moldova fac tot ce pot mai bine, și da propaganda este în conturare puternică ș noi luptăm cu aceasta și în pofida faptului că ne confruntăm cu aceste probleme noi avem susținerea constantă pentru integrarea europeană. Și cred că gesturile de generozitate recente când cetățenii moldoveni s-au angajat să ajute refugiații ucraineni arată că noi valorificăm pacea și libertatea. Și mărirea UE va fi face Uniunea mai puternică pentru că aceasta are nevoie de o Ucraină și Moldovă stabilă și pașnică”, a spus Maia Sandu. 

Prim-ministra Finlandei, Sana Marin, a cerut mai mult ajutor pentru Ucraina atât timp cât va fi nevoie.

Menționăm că, șefa statului, Maia Sandu, participă, în perioada 17-19 ianuarie, la Forumul Economic Mondial.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Important Social

Decizia CEDO: Trebuie prin legi să protejăm familiile LGBT

Țările care fac parte din Consiliul Europei, inclusiv Republica Moldova și România, trebuie să recunoască și să protejeze prin lege familiile formate din persoane de același sex, au decis pe 17 ianuarie Judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Asociația Accept anunță, că decizia istorică a fost luată în cazul Fedotova și alții împotriva Rusiei și este deznodământul unui proces îndelungat. Procesul a fost intentat de trei familii formate din persoane de același sex – cetățeni ruși care și-au depus dosarele, în vederea căsătoriei, în fața autorităților ruse. Toate cele trei dosare au fost respinse. Solicitanții au reclamat deciziile în fața justiției. Asociația ACCEPT, împreună cu alte șapte organizații din regiune, s-au implicat în acest proces prin depunerea unui intervenient, în favoarea celor trei familii.

Astfel, CEDO s-a pronunțat în favoarea cuplurilor de același sex, repetând că familiile formate din persoane de același sex sunt la fel de capabile să aibă relații de familie stabile ca și culurile heterosexuale, în ambele cazuri fiind necesară o formă de recunoaștere și protecție a relației.

Hotărârea luată de Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului transmite un semnal clar către toate statele membre ale Convenției, amintindu-le că protecția legală a cuplurilor formate din persoane de același sex nu poate fi o chestiune amânată pentru totdeauna.

Toate statele care au semnat Convenția Europeană a Drepturilor Omului, inclusiv Republica Moldova și România, trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex și să creeze un cadru legal care să protejeze traiului în comun al acestor cupluri.

Țările care eșuează în procesul de a reglementa parteneriatul civil și/sau căsătoria legală pot fi găsite vinovate pentru violarea articolului 8, care garantează protecția vieții private și de familie.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Important Social

Rata natalității în raionul Basarabeasca scade, rata mortalității crește

Pe parcursul anului 2022, rata natalității, în raionul Basarabeasca, a scăzut cu 7% , în timp ce, rata mortalității a crescut cu 78%, în aceeași perioadă. Acestea sunt datele departamentului de statistică vitală.

Potrivit centrului multifuncțional din Basarabeasca, anul trecut au fost înregistrați 135 de nou-născuți – cu 13 copii mai puţin decât în 2021. Ratele mortalității în regiune au crescut și ele pe parcursul anului. Cu 111 de persoane mai multe au murit în 2022, decât în 2021.

Dacă vorbim despre natalitatea în localitățile din raionul Basarabeasca, atunci în oraș s-au născut 52 de copii, ca și în 2021. O creștere a natalității a fost înregistrată în satele Abaclia și Sadaclia.

Autor: Cristina Lupașcu

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼