Categorii
Diverse Divertisment

(FOTO) Cine sunt câștigătorii jocului amical, desfășurat în s.Sadaclia

Fotbalul este un joc practicat nu numai de tinerii raionului Basarabeasca, dar și de veteranii sportului. Prin urmare, în s.Sadaclia a avut loc un joc amical între echipele raionului Basarabeasca și echipele din mun. Chișinău.

Recent, 4 iunie, terenul din s. Sadaclia a găzduit un joc amical de fotbal. La eveniment au participat atât tineri, cât și veterani ai sportului. Aceștia au format patru echipe de fotbal – două din raionul Basarabeasca și două din mun. Chișinău.

În cadrul jocului au fost desfășurate 2 meciuri. Sportivii au demonstrat abilități și tactici de joc, care i-au impresionat pe suporterii prezenți la meci.

Echipa FC „Gloria”, din s. Abaclia, a jucat împotriva Echipei Naționale de Fotbal a Republicii Moldova. În urma jocului, Echipa Națională a învins cu un scor de 7–3. Următorul meci a fost susținut de echipa satului Sadaclia și echipa FC „Zimbru” Chișinău. Victoria a fost obținută de echipa mun. Chișinău, cu un rezultat de 6–2.

Jocul amical s-a încheiat cu înmânarea diplomelor și premiilor pentru echipele câștigătoare din mun. Chișinău.

Autor: Lilia Zabolotnîi

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

Astăzi marcăm Ziua Mondială a Mediului Înconjurător

 

Ziua mondială a mediului înconjurător este marcată, anual, la 5 iunie. Astfel, Organizația Națiunilor Unite (ONU) încearcă să stimuleze preocuparea oamenilor pentru protejarea mediului înconjurător. În acest context, o problemă cu care se confruntă mai multe țări, inclusiv Republica Moldova, sunt deșeurile de masă plastică.

Doar în anul 2022, la nivel național, au fost importate peste 97 mii tone, comparativ cu 106500 tone în anul 2021. Din totalul de deșeuri din plastic, generate în țară, doar o mică parte este reciclată. Rata de reciclare în 2021 a fost de doar circa 3%. Majoritatea deșeurilor ajung la gropile de gunoi sau în mediul înconjurător, ceea ce reprezintă o problemă majoră pentru sănătatea cetățenilor și pentru ecosisteme. Aceste rezultate demonstrează că reciclarea nu este unica și, nici pe departe, cea mai eficientă soluție în lupta cu deșeurile din plastic la nivel național. Este important de identificat noi soluții, cu accent sporit pe prevenire, reducere și reutilizare.

Prin urmare, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție care desemnează ziua de 5 iunie, ca Ziua mondială a mediului înconjurător și, care îndeamnă guvernele și organizațiile să întreprindă în această zi, în întreaga lume, activități, prin care să reafirme preocuparea lor, pentru conservarea și îmbunătățirea mediului. Astfel, o problemă cu care se confruntă Republica Moldova, dar și întreaga lume, constituie poluarea mediului cu deșeuri din plastic.

În 2023 se împlinesc 50 de ani de la instituirea Zilei mondiale a mediului înconjurător, desfășurată anual, începând din 1973.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

Moldovagaz cere de la ANRE micșorarea tarifului la gazele naturale

Reprezentanții Moldovagaz anunță că au înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o cerere privind micșorarea tarifului gazelor naturale pentru consumatorii finali la prețuri reglementate pentru anul 2023. Prin urmare, se propune ca tariful de gaze naturale să fie diminuat până la 16 492 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 36,8% mai puțin. Astfel, Moldovagaz cere ca prețul final pentru consumatorii casnici să fie de 19. 93 lei cu TVA.

„Principalul factor, care a cauzat necesitatea revizuirii tarifelor, este scăderea semnificativă a prețurilor la gazele naturale, care sunt achiziționate de către SA „Moldvagaz” de la SA „Energocom” pentru necesitățile consumatorilor de pe malul drept al Nistrului, în conformitate cu decizia Comisiei Naționale pentru Stări Excepționale”, a declarant compania Moldovagaz.

Potrivit demersului, tariful în punctele de ieșire din rețelele de transport urmează să constituie 13 978 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 43,9% mai puțin în comparație cu cel existent. La fel, în punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune înaltă tariful se propune să fie stabilit la nivelul de 14 454 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 42,6% mai puțin, celor de presiune medie – 15 476 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 39,3% mai puțin, iar celor de presiune joasă – 18 456 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 31,9% mai puțin”, se mai arată în declarația companiei.

Tariful pentru gazele naturale la prețuri reglementate se aprobă de ANRE într-o ședință deschisă.

Amintim, din 1 octombrie 2022, consumatorii casnici din Republica Moldova achită 29 de lei şi 27 de bani pentru un metru cub de gaz natural, două ori mai mult faţă de tariful din ianuarie 2021.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼