Susțineți BAStv

Categorii
Actualitate În Moldova

CEC a acreditat 80 de observatori pentru monitorizarea alegerilor locale generale

În cadrul ședinței de astăzi, Comisia Electorală Centrală (CEC) a acreditat mai mulți observatori pentru monitorizarea alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023.

Prin urmare, în calitate de observatori internaționali au fost acreditate 5 persoane din partea Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova și o persoană din partea Ambasadei Republicii Slovenia cu reședința la București, România.

În calitate de observatori naționali au fost acreditate 30 de persoane din partea Asociației Obștești Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova și 44 de persoane din partea Asociației obștești „Promo-LEX”. Persoanele acreditate în calitate de observatori își vor desfășura activitatea în condițiile legislației Republicii Moldova.

Menționăm că termenul limită de depunere a cererilor privind acreditarea în calitate de observator este de 7 zile până la ziua alegerilor, adică 28 octombrie 2023.

Anterior CEC a acreditat alți 13 observatori internaționali și 75 de observatori naționali.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

Tehnică militară pe drumurile din țară. Care este cauza

Ministerul Apărării anunță că în perioada 25-29 septembrie curent, Armata Națională a demarat exercițiile anuale cu participarea rezerviștilor Forțelor Armate.

Exercițiile durează cinci zile și au ca scop verificarea aptitudinilor rezerviștilor și familiarizarea acestora cu echipamentul, tehnica și armamentul din dotarea Armatei Naționale.

Instruirile se desfășoară în conformitate cu cerințele Legii cu privire la rezerva Forțelor Armate, precum și Planului de instruire al Armatei Naționale pentru anul 2023. Anul curent, antrenamentele s-au desfășurat în lunile aprilie, mai și iunie la diferite Centre de instruire ale Armatei Naționale.

În context, Ministerul Apărării informează că tehnica militară se va deplasa din unitate la centrele de instruire.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

În câteva luni Republica Moldova achiziționează un radar francez de supraveghere aeriană de ultimă generație

Republica Moldova va avea un radar francez de detectare timpurie a pericolelor din spațiul aerian, a anunțat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu.

„Sunt recunoscător pentru sprijinul și prietenia Franței și a tuturor partenerilor noștri internaționali. Împreună, putem construi un viitor mai sigur și mai prosper pentru Republica Moldova, în cadrul marii familii europene”, a menționat Nicu Popescu.

Ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, a efectuat o vizită în Republica Moldova pe 25 septembrie. Nicu Popescu a subliniat că vizita oficialului reprezintă o nouă filă în relațiile bilaterale și vine într-un context de securitate complex în regiune.

„Scopul acestei vizite este consolidarea legăturilor noastre în domeniul apărării, dar și sprijinirea procesului nostru de aderare la Uniunea Europeană”, a mai adăugat Nicu Popescu.

Menționăm că, de la declanșarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, spațiul aerian al Republicii Moldova a fost violat de mai multe ori de către forțele armate ale Rusiei. Mai multe rachete ruse au survolat ilegal spațiul aerian al țării noastre iar resturi ale acestor rachete au căzut pe teritoriul Republicii Moldova.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Basarabeasca

Incendiu în satul Bașcalia. Un om a avut de suferit

În seara zilei de 24 septembrie pompierii au fost solicitați pentru a lichida un incendiu, înregistrat în localitatea Bașcalia, raionul Basarabeasca. În incendiu a avut de suferit proprietarul casei.

Apelul la Serviciul 112 a fost înregistrat la ora 21:45. Potrivit informațiilor recepționate de Secția Situații Excepționale Basarabeasca, arderea a izbucnit într-o casă de locuit. La fața locului au intervenit echipe de salvatori și pompieri. Ajunși la fața locului, aceștia au stabilit că focul a distrus acoperișul casei de locuit pe toată suprafața. De asemenea, focul a cuprins și spațiul locativ, distrugând mai multe bunuri, inclusiv, acte.

Incendiu a fost stins de către Detașamentul Salvatori și Pompieri (DSP) Comrat. Paguba pricinuită în urma incendiului este de 9000 lei. În timpul incendiului proprietarul casei se afla la domiciliu și, până la sosirea echipei de salvatori și pompieri, a fost preluat de către ambulanță și transportat în Secția de internare a spitalului raional Cimișlia.

În prezent, victima a fost diagnosticată cu combustie termică la membrele superioare și inferioare de gradul I, II și III-A, starea acestuia fiind satisfăcătore. Alte persoane traumate, decedate nu sunt.

Cauza probabilă a incendiului este imprudența în timpul fumatului.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼