Categorii
Actualitate În Basarabeasca

(FOTO/VIDEO) Exercițiu tactic al pompierilor și salvatorilor la gimnaziul ,,I Bondarev” din Basarabeasca

La data de 28 septembrie 2023, Secția Situații Excepționale Basarabeasca a organizat un exercițiu tactic la gimnaziul ,,I. Bondarev” din or. Basarabeasca.

Scopul exercițiului este instruirea efectivului echipelor de intervenții în cazuri excepționale. În acest context, a fost testat modul de implicare în cazul lichidării consecințelor situațiilor excepționale, provocate în urma incendiilor. Totodată, s-a efectuat antrenarea instituțiilor publice în organizarea și desfășurarea acțiunilor de intervenție, în vederea lichidării incendiilor și diminuarea consecințelor acestora.

Prin acest exercițiu s-a urmărit cooperarea între instituții, viteza de reacție a acțiunilor de lichidare a consecințelor provocate în urma incendiilor. La exercițiul dat au fost antrenate două autospeciale de intervenții și 8 persoane. În urma exercițiului, elevii au fost instruiți și familiarizați cu măsurile de prevenire împotriva incendiilor, atât în instituții, cât și în afara lor.

Anual Secția pentru Situații Excepționale Basarabeasca planifică astfel de exerciții în două, trei instituții de învățământ din raionul Basarabeasca. În luna noiembrie urmează asemenea acțiuni în IP LT,,Matei Basarab”.

Planul de activitate al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, cuprinde exerciții tactice pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate Electorala-2023 În Moldova

Alegeri locale 2023: Vineri începe perioada de depunere a documentelor pentru înregistrare a candidaților pentru circumscripțiile de nivelul întâi

Pe 29 septembrie 2023 începe perioada de depunere a documentelor pentru înregistrare a candidaților la alegerile locale generale din 5 noiembrie curent, pentru circumscripțiile de nivelul întâi (primari ai satelor, comunelor, orașelor și municipiilor, consilieri în consiliile sătești, comunale, orășenești și municipale), anunță Comisia Electorală Centrală (CEC).

Pentru aceasta, partidele politice și blocurile electorale vor prezenta consiliilor electorale de circumscripție:

  • Cererea, în formă scrisă, prin care se solicită înregistrarea în calitate de concurent electoral;
  • Hotărârea/decizia confirmată prin procesul-verbal sau extrasul acestuia al ședinței organului central sau teritorial al partidului politic sau blocului electoral privind desemnarea candidaților;
  • Datele biografice ale candidatului;
  • Declarația candidatului privind consimțământul lui de a candida pentru funcțiile elective;
  • Declarația de avere și interese personale pentru ultimul an înainte de alegerile locale;
  • Declarația pe propria răspundere prin care confirmă că nu este condamnat la închisoare sau că are antecedente penale și că în privința sa nu au fost emise acte de constatare rămase definitive;
  • Declarația privind suspendarea, pe durata mandatului, a funcțiilor incompatibile cu funcția de primar, în cazul în care persoana este aleasă și mandatul este validat;
  • Declarația despre suspendarea din funcția deținută din momentul începerii campaniei electorale;
  • Copia de pe diploma de studii – în cazul candidaților la funcția de primar prin care se atestă că are cel puțin studii generale obligatorii;
  • Copia de pe buletinul de identitate a candidatului;
  • În cazul în care respectivul nu a fost prezentat la Comisie Electorală Centrală – Extrasul din Registrul de stat al persoanelor juridice (originalul și copia), în cazul în care acesta nu a fost prezentat Comisiei Electorale Centrale.

În cazul candidaților independenți se aplică aceleași cerințe, doar că în locul documentului menționat mai sus la litera b) se vor prezenta listele de subscripție cu numărul suficient de semnături ale susținătorilor. Candidații independenți se vor prezenta personal la consiliul electoral de circumscripție și vor depune listele de subscripție împreună cu documentele necesare pentru înregistrare.

Formularele listelor de subscripție pot fi solicitate, la fel, începând cu data de 29 septembrie 2023 de la consiliul electoral al circumscripției electorale în raza teritorială a căreia planifică să candideze candidatul independent.

Lista candidaților la funcția de consilier se întocmește în limba română și se prezintă consiliului electoral atât pe suport de hârtie, cât și în variantă electronică cu respectarea cotei de gen de minimum 40% pentru ambele sexe și conform formulei – minimum 4 candidați de același gen la fiecare 10 locuri.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

Proiectul-pilot „Investim în profesori”- cursuri de formare pentru cadrele didactice direct în școli

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a lansat astăzi proiectul-pilot „Investim în profesori”, prin care se urmărește îmbunătățirea competențelor și cunoștințelor cadrelor didactice. În cadrul acestuia, vor fi selectate 50 de instituții de învățământ din țara noastră, iar formatorii vor merge direct în școală pentru a desfășura cursurile de formare profesională. Programul va fi implementat până la sfârșitul acestui an.

Această inițiativă schimbă conceptul existent până în prezent, când profesorii își achitau singuri cursurile de formare continuă și veneau la Chișinău alături de cadre didactice din diferite instituții, iar când se întorceau la muncă nu găseau întotdeauna sprijin pentru a implementa noile practici învățate.

„Prin acest proiect pilot ne propunem să regândim procesul de formare continuă a cadrelor didactice. Trăim într-o lume în continuă schimbare, generațiile de copii au noi necesități, profesorii se confruntă cu noi provocări, iar instruirea și formarea continuă a pedagogilor este extrem de importantă pentru a-i pregăti să răspundă acestor provocări. Proiectul vine cu o abordare diferită față de cea care a existat până acum. Dacă de obicei cadrele didactice achitau pentru aceste formări și ele se desfășurau undeva la centru, în grupe formate din profesori din diferite instituții de învățământ, atunci în noul proiect o sa inversăm lucrurile și o să avem o abordare diferită comparativ cu modelul tradițional de instruiri. Astfel, vom selecta instituții de învățământ și nu cadre didactice, se va merge în instituții de învățământ cu un program de formare, deci formatorul va veni în clasă la cadrul didactic și nu invers, se va lucra nu cu un profesor izolat, dar cu întreaga comunitate școlară, astfel încât acele noi competențe și aptitudini să fie cu adevărat implementate în instituție si susținute de întreg colectiv și să vedem în final o transformare a instituției de învățământ”, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Noul program este unul voluntar, iar pentru a participa la acesta, școlile din țara noastră vor trebui să completeze un formular disponibil pe pagina Ministerului Educației. Ca rezultat, vor fi selectate circa 50 de instituții de învățământ, urmând a fi instruiți aproximativ 50 de pedagogi din fiecare instituție, sau circa 2500 de pedagogi în total, ceea ce ar însemna circa 10 la sută din numărul total al profesorilor care activează în sistem.

Potrivit ministrului Perciun, dacă programul va fi unul de succes, atunci autoritățile îl vor extinde anul viitor la scară mai largă.

Școlile care vor participa la program și instituțiile formatoare vor fi selectate pe parcursul următoarelor săptămâni.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼