Susțineți BAStv

Categorii
Cartierul Tineretului Proiectele noastre

(VIDEO) Un teren de fitness în aer liber acum și la Sadaclia

În satul Sadaclia a avut loc deschiderea oficială a terenului de fitness în aer liber. Lucrările au fost posibile datorită proiectul moldo-elvețian ,,Viață Sănătoasă. Reducerea poverii bolilor netransmisibile”. Cu acest prilej, s-a organizat un eveniment festiv la care au participat, atât persoanele în etate, cât și copii.

Femeile din Sadaclia vor deveni mai sportive, iar bărbații vor avea o musculatură mai antrenată. Aceasta fiindcă recent în sat a fost inaugurat un teren de fitness în aer liber.

Construcția acestui teren de sport a fost posibil grație suportului finaciar din partea proiectul moldo-elvețian ,,Viață Sănătoasă. Reducerea poverii bolilor netransmisibile”. Echipa proiectului în ani buni de activitate în Moldova, a acumulat o experiență vastă în promovarea modului sănătos de viață și alfabetizare în sănătate dedicat pacienților cu boli cronice pentru a efectua o schimbare de comportament și a se îngriji de sănătatea lor

În ciuda faptului că, în cadrul proiectului, au fost instalate echipamente de exerciții fizice pentru persoanele în etate, copiii sunt și ei bucuroși de apariția acestora în sat.

Pentru a proteja sănătatea, este necesară practicarea sportului dar și respectarea unei alimentații dozate și echilibrate. Probabil, nu întâmplător, inaugurarea  terenului de fitness  s-a desfășurat în Ziua Mondială a Alimentației.

Ziua Mondială a Alimentației a fost marcată la Sadaclia prin organizarea  un târg cu produse naturale. Vânzătorii produselor au fost diferiți producători din satul Sadaclia, dar și elevii liceului ,,M. Eminescu”, care au pregătit bucate. Ambele evenimente s-au desfășurat într-o atmosferă de sărbătoare cu prestații ale artișilor, concursuri și, evident, premii.

Satul Sadaclia este beneficiar al Proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: care își propune reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și implementat de Institutul Elvețian Tropical și de Sănătate Publică. Suma învestiției în terenul de fitess a constituit circa 100 mii de lei.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate Electorala-2023 În Basarabeasca

În redacția BAStv s-a desfășurat prima dezbatere preelectorală. Ce au discutat

Pe 18 octombrie, redacția Bas-TV a organizat primele dezbateri dedicate alegerilor locale generale din 5 noiembrie. La ele au participat: reprezentatul platformei DA și un candidat independent la funcția de consilier în Consiliul raional Basarabeasca. Aceștea au fost selectați în urma tragerii la sorți.

La dezbatere, pentru funcția de consilier al Consiliului raional Basarabeasca au concurat Nicolae Chendighilian, candidat independent și reprezentantul platformei Demnitate și Adevăr, Mihai Crețu. Partidul ȘANSA, care la fel trebuia să-și desemneze un reprezentant în cadrul acestor dezbateri, a refuzat să participe.

Tema generală a candidaților la funcția respectivă a fost „Dezvoltarea socio-economică a localităților din raionul Basarabeasca”.

La acest subiect domnul Nicolae Chendighilian și-a împărtășit viziunea și propunerile:

La același subiect, reprezentantul platformei Demnitate și Adevăr, Mihai Crețu, a enumerat următoarele soluții:

Dezbaterea integral poate fi vizionată pe platformele online.

Amintim, următoarea dezbatere va avea loc vineri, 20 octombrie, la ora 18.30. Conform tragerii la sorți, în studio sunt invitați următorii 3 concurenți electorali, înregistrați pentru funcția de consilier al Consiliului Raional: Partidul PAS, candidatul independent Mihail Martînov și Partidul Verde Ecologist. De asemenea, dezbaterea va fi difuzată pe canalul BAStv și pe platformele online: Youtube și Facebook.

Autor. Cristina Lupașcu

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

Când șoferii vor circula cu farurile aprinse și pe timp de zi

Începând cu 1 noiembrie, conducătorii auto sunt obligați să circule cu farurile aprinse și pe timp de zi. Respectarea acestei norme va contribui la diminuarea numărului accidentelor rutiere. Șoferii care vor încălca Regulamentul riscă să fie amendați.

Potrivit legislației, începând cu data de 1 noiembrie și până pe 31 martie, șoferii sunt obligați să includă în timpul deplasării faza scurtă a luminilor de întâlnire și pe timp de zi.

În această perioadă cu vreme instabilă, însoțită de ploi, ceaţă și fenomene meteo ce reduce semnificativ vizibilitatea în trafic, crește riscul producerii unor accidente rutiere.

Norma respectivă se regăsește în Regulamentul Circulaţiei Rutiere, iar șoferii care o ignoră riscă să fie sancționați conform Codului Contravențional al RM cu un avertisment sau amendă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Basarabeasca

În Basarabeasca o femeie s-a răsturnat împreună cu doi copii de pe un scuter electric

În seara zilei de 18 octombrie, în jurul orei 16:00, Inspectoratul de Poliție Basarabeasca a înregistrat un incident în centrul orașului Basarabeasca. Este vorba despre cazul unei femei cu vârsta de aproximativ 40 de ani, care conducea un scuter electric.

Incidentul a avut loc pe trotuarul din apropierea bisericii „Sf. Nicolae” din or. Basarabeasca. Pe scuter se aflau și doi copii minori. La fața locului a ajuns trupa operativă a inspectoratului, care au depistat că femeia a căzut de pe scuterul ce-l conducea. De asemenea, potrivit șefului Inspectoratului de Poliție Basarabeasca, Sergiu Plop, șoferiței i-a fost propusă testarea cu aparatul etilotest, aceasta a refuzat. Prin urmare, au fost prelevate probe biologice pentru a stabili încălcarea Regulamentului Circulației Rutiere.

În urma incidentului, atât șoferița, cât și copii nu au avut traume serioase.

Autor: Cristina Lupașcu

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼