Susțineți BAStv

Categorii
Anunțuri Util

(FOTO) În raionul Basarabeasca au decedat două persoane în urma intoxicației cu monoxid de carbon. Recomandări pentru prevenirea situațiilor de risc

În raionul Basarabeasca, de la începutul anului 2024, au avut loc două incidente excepționale, soldate cu decesul a două persoane, care probabil si-au pierdut viața în urma intoxicării cu monoxid de carbon emanat de la sobele de încălzit locuințele. În acest context, Secția Situații Excepționale Basarabeasca vine cu recomandări pentru prevenirea situațiilor de risc.

Primul caz a fost înregistrat pe 21 ianuarie 2024 în satul Bașcalia, unde într-o odaie a unei anexe locative, de către o vecină, a fost depistat cadavrul de gen masculin al proprietarului locuinței cu vârstă de 69 ani, care probabil s-a intoxicat cu monoxidul de carbon emanat de la cuptorul pe bază de combustibil solid, în urma suprasolicitării acestuia.

Un alt caz a avut loc la data de 30 ianuarie 2024 în orașul Basarabeasca, unde într-o casa de locuit cu un nivel, s-a produs o inundare cu fum de la soba de încălzit defectată, în rezultatul căreia în interiorul unei odăi de către echipa salvatori și pompieri a fost depistat cadavrul proprietarei, cu vârsta de 89 ani, care se presupune că sa-ar fi intoxicat cu produse ale arderii.

În ambele cazuri incendii în locuință nu s-au produs, iar cadavrele persoanelor au fost îndreptate către Centrul de medicină legală, pentru a stabili cauzele exacte a deceselor.

În acest context Serviciul Prevenție al Secției Situații Excepționale Basarabeasca repetat atenționează cetățenii despre necesitatea respectării regulilor de siguranță în perioada sezonului rece în timpul utilizării sobelor și altor instalații de încălzit. Aceștea îndeamnă persoanele să verifice starea sobelor înainte de utilizare și să aerisească periodic încăperile unde are loc arderea.

Totodată, în vederea evitării intoxicațiilor cu monoxid de carbon, oamenii sunt rugați să nu obtureze canalele de ventilare, să nu suprasolicite sobele care funcționează pe combustibil solid, dar și să nu păstreze mobilier sau haine în apropierea sursei de încălzit. Pe timp de noapte, dar și la plecarea din locuință, să stingeți focul din sobă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Diverse Divertisment

Proprietățile energetice ale frunzelor de dafin despre care nu știați

Fiecare gospodină are o frunză de dafin în bucătărie, dar aplicarea acesteia poate fi mult mai largă și mai variată. De ce să nu folosiți proprietățile sale magice pentru a atrage bani sau pentru a-ţi îndeplini o dorință?

Proprietățile minunate ale frunzelor de dafin au fost folosite încă din cele mai vechi timpuri. A fost folosită în diferite ritualuri și rituri bisericești. Frunza de dafin era considerată un simbol al triumfului. Cu ajutorul lui, bolile erau tratate, atrăgeau fericire, prosperitate, noroc. Oamenii credeau că se eliberează de tot felul de probleme.

Dafinul purifică spațiul

Pe lângă faptul că acestea înlăturau mirosul neplăcut, frunzele de dafin parfumau întreaga încăpere. Aroma frunzelor de dafin se face simţită în încăpere, dacă acestea sunt arse într-o scrumieră sau într-un vas. Prin ardere, ele elimină un ulei volatil cu proprietăţi terapeutice, care eliberează căile respiratorii, îi relaxează pe cei stresaţi, ajută în caz de insomnie, oboseală şi chiar epilepsie. În plus, alungă gândacii de bucătărie. Pentru a simţi mai puternic aroma dafinului, este recomandată folosirea frunzelor uscate în locul celor proaspete. Mirosul frunzelor de dafin arse nu este periculos pentru copii şi animalele din casă, însă are şi contraindicaţii. Nu este recomandat femeilor însărcinate, celor care suferă de astm, diabet, afecţiuni ale ficatului şi intestinului.

Impuls energetic

Frunza de dafin crește energia unei persoane și deschide chakrele. Aceasta este un mare talisman al productivității, deoarece păstrează energia unei persoane. Frunzele de dafin pot fi puse îmtr-o pungă sau mărunțite într-un plic și păstrate într-un buzunar sau portofel. Acasă, frunza de dafin ar trebui să stea undeva la vedere.

Un simbol al norocului financiar, al iubirii și al bunătății

Frunzele de dafin ajută la atragerea bunătății în casă și ne scapă de certuri și conflicte. Întărește relațiile, motiv pentru care experții în bioenergie recomandă utilizarea acesteia cât mai des ca condiment. Strămoșii noștrii au mai spus că într-o casă în care există o frunză de dafin, nu există loc pentru rău, resentimente și negativitate. Dacă puneți o frunză de dafin lângă dvs la locul de muncă, în cele din urmă va începe să aducă succes financiar, deoarece sub influența sa mintea este curățată de temeri și nesiguranțe.

Protecție împotriva deochiului și a dușmanilor

S-a observat că dacă avem frunze de dafin puse într-un borcan la bucătărie sau pe un raft undeva, energia lor va alunga spiritele rele din casă și pe cei care nu îți doresc binele. Îi vor face pe dușmanii ascunși și pe cei cu intenții rele să se simtă rău atunci cand te vizitează și cu timpul vor înceta să te mai viziteze. De asemenea, dafinul îmbunătățește memoria, te înviorează, îți redă cheful de viață. Dafinul ajută la eliberarea fricilor și a blocajelor emoționale.

Dafinul ajută la îndeplinirea dorințelor

Scrie dorința ta pe o foaie de dafin și apoi dă-i foc. Se zice că dorința se va îndeplini.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Cartierul Tineretului Proiectele noastre

(VIDEO) 3 sfaturi care te vor ajuta în pregătirea pentru olimpiade și concursuri

De multe ori, pregătirea temelor pentru acasă și învățarea mot-a-mot pot fi activități destul de obositoare și plictisitoare. Pentru ca procesul de învățare să decurgă mult mai ușor și mai eficient, iată 3 sfaturi care te vor ajuta să te pregătești pentru olimpiadele școlare, evaluări sau alte probe de concurs.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼