Susțineți BAStv

(FOTO) În raionul Basarabeasca au decedat două persoane în urma intoxicației cu monoxid de carbon. Recomandări pentru prevenirea situațiilor de risc

În raionul Basarabeasca, de la începutul anului 2024, au avut loc două incidente excepționale, soldate cu decesul a două persoane, care probabil si-au pierdut viața în urma intoxicării cu monoxid de carbon emanat de la sobele de încălzit locuințele. În acest context, Secția Situații Excepționale Basarabeasca vine cu recomandări pentru prevenirea situațiilor de risc.

Primul caz a fost înregistrat pe 21 ianuarie 2024 în satul Bașcalia, unde într-o odaie a unei anexe locative, de către o vecină, a fost depistat cadavrul de gen masculin al proprietarului locuinței cu vârstă de 69 ani, care probabil s-a intoxicat cu monoxidul de carbon emanat de la cuptorul pe bază de combustibil solid, în urma suprasolicitării acestuia.

Un alt caz a avut loc la data de 30 ianuarie 2024 în orașul Basarabeasca, unde într-o casa de locuit cu un nivel, s-a produs o inundare cu fum de la soba de încălzit defectată, în rezultatul căreia în interiorul unei odăi de către echipa salvatori și pompieri a fost depistat cadavrul proprietarei, cu vârsta de 89 ani, care se presupune că sa-ar fi intoxicat cu produse ale arderii.

În ambele cazuri incendii în locuință nu s-au produs, iar cadavrele persoanelor au fost îndreptate către Centrul de medicină legală, pentru a stabili cauzele exacte a deceselor.

În acest context Serviciul Prevenție al Secției Situații Excepționale Basarabeasca repetat atenționează cetățenii despre necesitatea respectării regulilor de siguranță în perioada sezonului rece în timpul utilizării sobelor și altor instalații de încălzit. Aceștea îndeamnă persoanele să verifice starea sobelor înainte de utilizare și să aerisească periodic încăperile unde are loc arderea.

Totodată, în vederea evitării intoxicațiilor cu monoxid de carbon, oamenii sunt rugați să nu obtureze canalele de ventilare, să nu suprasolicite sobele care funcționează pe combustibil solid, dar și să nu păstreze mobilier sau haine în apropierea sursei de încălzit. Pe timp de noapte, dar și la plecarea din locuință, să stingeți focul din sobă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼