Susțineți BAStv

Categorii
Anunțuri Util

Elevii ruși vor fi pregătiți pentru un eventual război nuclear

Autoritățile din Rusia au decis să pregătească elevii, din clasele superioare, de un eventual război nuclear, informează The Moscow Times cu referire la Kommersant. Începând cu 1 septembrie 2024, elevii vor studia „calitățile de luptă și efectele devastatoare ale armelor de distrugere în masă”.

În cadrul materiei ” Bazele securității și protecției Patriei”, elevii din clasele superioare vor începe să dobândească cunoștințe despre ” calitățile de luptă și efectele devastatoare ale armelor de distrugere în masă, precum și metodele de protecție împotriva acestora”.

Acest punct este inclus în programa aprobată de Ministerul Educației, care începând cu 1 septembrie 2024, va înlocui „Bazele vieții sigure”.

Pe lângă acest lucru, în cadrul cursului, elevii vor învăța elemente de pregătire militară inițială și regulile acordării primului ajutor în timpul acțiunilor de luptă. De asemenea, elevii vor învăța bazele utilizării dronelor și a vehiculelor maritime fără pilot.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Anunțuri Util

Veste bună pentru copiii moldoveni cu cetățenie română. Guvernul mărește alocațiile

Veste bună pentru copii! Guvernul României mărește alocațiile începând cu luna februarie 2024. Câți bani intră pe cardurile de alocații în această lună?

Începând cu data de 8 februarie 2024, alocațiile copiilor cu vârste de până la doi ani vor fi mărite cu 88 de lei, ajungând astfel la 719 de lei. Alocațiile elevilor de până la 18 ani vor crește cu 36 de lei, ajungând astfel la 292 de lei. Înainte de indexare, cuantumul alocației a fost de 613 lei și de 256 de lei pentru copii de 2 respectiv 18 ani.

Autoritățile au transmis că alocațiile mărite vor intra pe card începând cu data de 8 februarie 2024. Timpul de procesare al plății poate varia în funcție de banca furnizoare și de volumele de muncă ale acesteia.

De asemenea, autoritățile au transmis că minorii pentru care s-a dispus măsura plasamentului la o persoană sau un asistent maternal vot primi o alocație în valoare de 950 de lei. De precizat este faptul că, banii se acordă reprezentantului familiei sau persoanei care a luat copil cu pricina în plasament.

Cum să solicite alocațiile aferente în 2024

Părinții copiilor născuți în afara granițelor României, care vor să solicite alocațiile aferente, trebuie să depună următoarele acte:

  • Buletinele de identitate ale părinților;
  • Acte doveditoare privind calitatea solicitantului și relația acestuia cu copilul/copiii pentru care solicită dreptul, pentru una dintre persoanele care a adoptat copilul/ căreia i s-a încredințat copilul în vederea adopției sau in urma divorțului/ care are copilul în plasament/ în plasament în regim de urgență, precum și persoana care a fost numită tutore;
  • Actele de identitate din statul unde locuiesc părinții;
  • Dovada eliberată de autoritățile competente din statele membre unde și-au stabilit reședința și își desfășoară activitatea profesională din care să rezulte că nu sunt îndreptățiți la beneficii pentru copii în acel stat membru;
  • Declarație notarială din care să rezulte că nu a solicitat alocația de stat pentru copii în termenul legal motivând că în ultimele 12 luni pentru care a solicit alocația de stat pentru copii restantă a locuit pe teritoriul României și că reședința copilului este în România;
  • Cerere pentru obținerea alocației restante pe ultimele 12 luni;
  • Extras de cont / mandat poștal;
  • Adeverința de la școală în cazul copiilor școlari;
  • Acord semnat;
  • Termenele de plată pot diferi față de cei care locuiesc în Români, așa că cel mai bine este să te adresezi autorităților competente sau instituției care administrează alocația pentru copii ca să obții informații despre data plății alocației, notează stirileprotv.ro.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Anunțuri Util

Tinerii din sudul țării sunt invitați să facă un internship la o companie IT din Cahul. Stagiarii vor avea oportunitatea de a se angaja

Tinerii din sudul țării care au peste 18 ani și sunt pasionați de tehnologii informaționale pot participa la un program de internship la compania Halley KM și Fundația Inotek.

Viitorii stagiari trebuie să posede cunoștințe generale în IT, iar pentru a aplica la internship, candidații trebuie să completeze un formular și să prezinte CV-ul, iar ulterior, persoanele selectate vor participa la un interviu cu reprezentanții companiei.

De asemenea, stagiarii trebuie să aibă mai mult de 18 ani și să cunoască limba română, engleză (termeni de specialitate) și italiană (nu e obligatorie, dar reprezintă un avantaj). La fel, tinerii trebuie să aibă posibilitatea de a lucra patru ore pe zi, timp de două luni, să fie responsabili, punctuali și flexibili.

Termenul limită de aplicare este 20 februarie, iar numărul de locuri este limitat. Aplicați aici.

Stagiul de practică le va oferi tinerilor oportunitatea de a construi relații în industrie, de a fi ghidați de mentori și de a interacționa cu angajații companiei. Totodată, internshipul va contribui la dezvoltarea abilităților practice ale stagiarilor. Cei mai buni candidați vor avea posibilitatea de a se angaja în cadrul întreprinderii. Internshipul este organizat în cadrul proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul.

EU4Moldova: Startup City Cahul este un proiect care sprijină dezvoltarea sectorului TIC și agenda reformei digitale a Republicii Moldova și încurajează parteneriatele pentru inovare din sectorul privat, sectorul public și instituțiile de învățământ.

Totodată, acesta contribuie la consolidarea capacităților startup-urilor inovatoare în diverse sectoare și pregătirea lor pentru investiții. Inițiativa este implementată în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Anunțuri Util

Preţul grâului rusesc este în scădere, pe fondul producţiei ridicate

Preţurile de export ale grâului rusesc au continuat să scadă săptămâna trecută, fiind încă sub presiune din cauza supraproducţiei, în timp ce expedierile au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni, în urma îmbunătăţirii vremii în porturi, susţin analiştii, transmite Reuters.

Preţul grâului rusesc cu un conţinut de proteine de 12,5%, programat pentru livrare în martie free-on-board (FOB), era de 228 dolari tonă metrică, în scădere cu şapte dolari faţă de săptămâna precedentă, a informat firma de consultanţă IKAR.

Altă firmă de consultanţă, Sovecon, a estimat preţul grâului rusesc cu un conţinut de proteine de 12,5% la 232-238 dolari pe tonă, comparativ cu 238-242 dolari pe tonă în urmă cu o săptămână.

“Preţul grâului rusesc este stabil sau în scădere. Cu actualele preţuri pentru grâul din UE, nu este uşor pentru firmele ruseşti să găsească noi afaceri”, susţin analiştii de la Sovecon.

Rusia a exportat săptămâna trecută 1,29 milioane tone de cereale, în creştere de la 0,83 milioane tone în săptămâna precedentă. Exporturile includ 1,03 milioane tone de grâu (0,63 milioane tone în săptămâna precedentă), arată datele Sovecon. Firma de consultanţă se aşteaptă ca în ianuarie exporturile de grâu să ajungă la 3,6 milioane tone, de la 3,9 milioane tone în urmă cu un an.

Vremea neobişnuit de caldă din toate regiunile din Rusia devine o problemă pentru noua recoltă, avertizează analiştii.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼