Susțineți BAStv

Veste bună pentru copiii moldoveni cu cetățenie română. Guvernul mărește alocațiile

Veste bună pentru copii! Guvernul României mărește alocațiile începând cu luna februarie 2024. Câți bani intră pe cardurile de alocații în această lună?

Începând cu data de 8 februarie 2024, alocațiile copiilor cu vârste de până la doi ani vor fi mărite cu 88 de lei, ajungând astfel la 719 de lei. Alocațiile elevilor de până la 18 ani vor crește cu 36 de lei, ajungând astfel la 292 de lei. Înainte de indexare, cuantumul alocației a fost de 613 lei și de 256 de lei pentru copii de 2 respectiv 18 ani.

Autoritățile au transmis că alocațiile mărite vor intra pe card începând cu data de 8 februarie 2024. Timpul de procesare al plății poate varia în funcție de banca furnizoare și de volumele de muncă ale acesteia.

De asemenea, autoritățile au transmis că minorii pentru care s-a dispus măsura plasamentului la o persoană sau un asistent maternal vot primi o alocație în valoare de 950 de lei. De precizat este faptul că, banii se acordă reprezentantului familiei sau persoanei care a luat copil cu pricina în plasament.

Cum să solicite alocațiile aferente în 2024

Părinții copiilor născuți în afara granițelor României, care vor să solicite alocațiile aferente, trebuie să depună următoarele acte:

  • Buletinele de identitate ale părinților;
  • Acte doveditoare privind calitatea solicitantului și relația acestuia cu copilul/copiii pentru care solicită dreptul, pentru una dintre persoanele care a adoptat copilul/ căreia i s-a încredințat copilul în vederea adopției sau in urma divorțului/ care are copilul în plasament/ în plasament în regim de urgență, precum și persoana care a fost numită tutore;
  • Actele de identitate din statul unde locuiesc părinții;
  • Dovada eliberată de autoritățile competente din statele membre unde și-au stabilit reședința și își desfășoară activitatea profesională din care să rezulte că nu sunt îndreptățiți la beneficii pentru copii în acel stat membru;
  • Declarație notarială din care să rezulte că nu a solicitat alocația de stat pentru copii în termenul legal motivând că în ultimele 12 luni pentru care a solicit alocația de stat pentru copii restantă a locuit pe teritoriul României și că reședința copilului este în România;
  • Cerere pentru obținerea alocației restante pe ultimele 12 luni;
  • Extras de cont / mandat poștal;
  • Adeverința de la școală în cazul copiilor școlari;
  • Acord semnat;
  • Termenele de plată pot diferi față de cei care locuiesc în Români, așa că cel mai bine este să te adresezi autorităților competente sau instituției care administrează alocația pentru copii ca să obții informații despre data plății alocației, notează stirileprotv.ro.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼