Susțineți BAStv

Categorii
Actualitate În Basarabeasca

Investiție în educație. Cursuri gratuite pentru profesorii de la IP LT ,, C. Stere”

Profesorii din IP LT „Constantin Stere” din s. Abaclia vor beneficia de cursuri gratuite în cadrul Programului Național „Investim în profesori”, ediția a II-a. La aceste cursuri vor participa 4000 de profesori din 169 de instituții de învățământ general din țară, inclusiv 29 din România.

Ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a mulțumit școlilor care au manifestat interes și disponibilitate și s-au înscris în Programul.

,,Investim în profesori”. „Suntem în proces de contractare a universităților, a organizațiilor societății civile care vor livra instruirile. Mulțumim școlilor pentru interes și pentru disponibilitatea de a parcurge acest program, care bineînțeles o să necesite și un efort adițional din partea instituțiilor. Un fapt curios este că s-au înscris 29 de instituții de învățământ din România. Ne bucurăm că programele noastre sunt vizibile și în România și există interes și din partea instituțiilor de învățământ de acolo pentru Programul ,,Investim în profesori”, a declarat Dan Perciun.

Tematicile formărilor includ subiecte de interes pentru cadrele didactice, precum inteligența emoțională, relația profesor-elevi-părinți, educația incluzivă, etc. Numărul total de ore alocate pentru formare este de 300, echivalent cu 10 credite profesionale la modulul Psihopedagogie. Acestea vor fi distribuite astfel: 75 de ore contact direct, 100 de ore studiu individual, 35 de ore activitate de follow-up și 90 de ore consiliere/mentorat pe toată perioada anului 2024.

Cursurile de formare se vor desfășura atât în instituțiile de învățământ general selectate, cu un număr de ore nu mai puțin de jumătate din total, cât și online. La final, participanții vor fi evaluați și vor obține un certificat de perfecționare.

Ministerul Educației și Cercetării a alocat aproximativ 8 milioane de lei pentru această ediție.

Menționăm că anul trecut au fost instruiți aproximativ 3000 de cadre didactice și 91 de instituții de învățământ din țară în cadrul primei ediții, cu un buget de 6 milioane de lei.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Anunțuri Util

De la 1 aprilie, pensia minimă pentru limita de vârstă va fi majorată

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a elaborat un proiect de hotărâre pentru majorarea cuantumului pensiilor minime pentru limita de vârstă și de dizabilitate.

Începând cu 1 aprilie, cuantumul pensiei minime pentru limita de vârstă va constitui 2 777,86 lei, comparativ cu 2 620,62 lei în anul 2023. Totodată, proiectul prevede majorarea pensiei minime de dizabilitate:

  • În cazul unei dizabilități severe: 2083,4 lei (comparativ cu 1965,47 lei în 2023);
  • În cazul unei dizabilități accentuate: 1944,5 lei (comparativ cu 1834,43 lei în 2023);
  • În cazul unei dizabilități medii: 1388,93 lei (comparativ cu 1310,31 lei în 2023).

Amintim, reprezentanții Guvernului au anunțat că începând cu 1 aprilie, pensiile vor fi indexate cu 6%. Diferența dintre cuantumul pensiei calculat conform legii și cuantumul pensiei minime pentru categoria respectivă, sub forma unui supliment de solidaritate, se va acoperi din mijloacele bugetului de stat. Acest supliment de solidaritate nu se indexează.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Anunțuri Util

Ce este Postul Mare și cum îl ținem corect? Sfaturi duhovnicești de la Părintele Valentin din satul Abaclia

Postul Sfintelor Paști a început anul acesta pe data de 18 martie. Acest post, cunoscut și sub numele de Postul Patruzecimii, se consideră cel mai lung şi cel mai aspru din posturile de durată, întâlnite în Biserica Ortodoxă. Care este rolul Postului Mare în viața creștinilor și cum îl ținem corect, ne-a mărturisit Părintele Valentin, Parohul Bisericii ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Abaclia.

Sfântul și Marele Post este rânduit pentru curățirea sufletului prin ajunare, rugăciune, milostenie, spovedanie și împărtășirea cu Sfintele Taine. Postul Mare începe înainte de sărbătoarea Paștelui și durează șapte săptămâni.

,,Postul adevărat are ca scop ridicarea omului deasupra bunurilor materiale sau pamântești, pentru a se uni, prin rugaciune și împărtășire. Postul are ca bază evlavia și iubirea față de Dumnezeu. Postim pentru că îl iubim pe Dumnezeu mai mult decât darurile lui materiale pe care le consumăm. Postul Paștelui trebuie să fie și un bun prilej de iertare. Dacă nu iertăm pe aproapele nostru, bunul Dumnezeu cum să ne ierte pe noi?”, a mărturisit, Părintele Valentin.

Potrivit Parohului Bisericii ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din s.Abaclia, în acest post nu mâncăm: carne, ouă, brânză, produse lactate. De asemenea postim de pește, vin și untdelemn. Mâncăm numai legume, fructe și semințe. Sâmbăta și Duminica, în ziua de aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul și la Sfinții 40 de Mucenici se mănâncă untdelemn și se dezleagă la vin. Pește se mănâncă de Buna-Vestire – 25 Martie (7Aprilie) și în Duminica Floriilor.

,,Cu deosebită evlavie se cuvine să postim în săptămâna de la începutul Postului Mare și în săptămâna Patimilor, mâncare uscată, fără fiertură și ulei. Bolnavii, femeile însărcinate și copiii au voie să mănânce bucate cu untdelemn și alte produse alimentare, în Postul Mare”, a adăugat Părintele Valentin.

Există patru posturi mai lungi peste an: Postul Paștilor, Postul Nașterii Domnului, Postul Adormirii Maicii Domnului și Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, cu datele de începere stabilite în calendarul ortodox. Postul se mai practică miercurea și vinerea, iar în unele cazuri și lunea.

Autor: Cristina Lupașcu

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Bani În esență

„Șansa” satelor europene. Cum o întreprindere de la Cahul obține contracte diminuând ofertele de achiziții

Firma Aquaconstruct-Service” SRL, condusă de Ion Cubreacov, un activist al Partidului Șansa”, a câștigat un proiect de construcție a rețelelor de apeduct și canalizare în satul Baurci-Moldoveni din raionul Cahul, în cadrul Programului Satul European”. Pentru a obține contractul, agentul economic propune la concurs un preț foarte mic raportat la valoarea estimată de autoritatea contractantă. Atât administratorul întreprinderii, cât și autoritatea contratantă, au explicat că materialele de construcție sunt achiziționate direct de la producători și se exclude plata intermediarilor.

În anul 2022, Primăria Baurci-Moldoveni anunța o licitație deschisă pentru construcția sistemului de alimentare cu apă și canalizare în localitate. Principalul criteriu de atribuire a contractului stabilit de autoritatea contractantă a fost prețul cel mai scăzut.  Aceasta, însă nu a inclus și alte criterii de calificare și selecție importante, cum ar fi capacitatea tehnică, financiară, standarde de calitate etc., care ar fi asigurat standarde mai înalte de calitate ale lucrărilor.

Ofertă diminuată cu 2 milioane de lei

În anunțul de participare, autoritatea contractantă a cerut oferte de lucrări pentru proiectarea și construcția sistemului de alimentare cu apă și canalizare, etapa II. Pentru această etapă, procedura a fost lotizată. Astfel, concursul public pentru primul lot viza sonda arteziană, iar pentru al doilea rețelele de apă. Lucrările la rețele, au fost estimate de Primăria Baurci – Moldoveni la prețul total de 7,75 milioane de lei fără TVA.

La concursul pentru achiziționarea lucrărilor la rețelele de apă au fost depuse cinci oferte. Compania „Aquaconstruct-Service” SRL a propus cel mai mic preț, peste 5,22 de milioane de lei, fără TVA, câștigând astfel concursul. De fapt, această ofertă reprezintă doar 70% din prețul estimat, deși Legea privind achizițiile publice prevede pentru executarea lucrărilor un prag minim de 85% din valoarea lucrărilor, calculată de autoritatea contractantă în modul stabilit (articolului 70, alineatul 2).  Celelalte oferte au variat între 6,71 milioane și 7,33 de milioane de lei.

La concursul pentru lotul de achiziționare a lucrărilor privind sonda arteziană au fost depuse, de asemenea, cinci oferte. Autoritatea contractantă a estimat un preț de peste 283 de mii de lei fără TVA, iar câștigătoarea a fost desemnată tot firma „Aquaconstruct-Service” SRL, care a oferit un preț de circa 276 de mii de lei, fiind clasată pe poziția a doua. Celelalte oferte au variat între 270 și 383 mii de lei.

Justificare: s-au exclus intermediarii

Potrivit Legii privind achizițiile publice, în cazul unei oferte care are un preţ anormal de scăzut în raport cu ceea ce urmează a fi furnizat, executat sau prestat, autoritatea contractantă are obligaţia de a solicita ofertantului, în scris şi înainte de a lua o decizie de respingere a acelei oferte, detalii şi precizări pe care le consideră semnificative cu privire la ofertă, precum şi de a verifica răspunsurile care justifică preţul propus. Elena Enachi, primara satului Baurci-Moldoveni, a explicat pentru MoldovaCurata.md că a cerut justificarea prețului scăzut: „Noi când am văzut suma, am solicitat în scris antreprenorului să ne explice de ce suma este exagerat de mică. În scrisoare, ne-a indicat că lucrează direct cu producători și furnizori din România, iată de ce prețurile la materiale sunt mai mici”.

Ion Cubreacov, administratorul firmei „Aquaconstruct-Service” SRL, nu a vrut să răspundă inițial la întrebarea de ce a oferit un preț foarte mic față de cel estimat de primărie. „Veniți la primărie și discutăm. Eu nu vreau așa să discut la telefon, că nu vă cunosc. Veniți la Baurci, mă invitați oficial și discutăm. Eu lucrez cu cei mai mari producători din România. Iau țeava direct cu reduceri foarte mari. De-atâta am dat un preț mai mic, ca să înțelegeți. Sunteți specialistă în domeniu de îmi dați așa întrebări? Eu lucrez direct cu producătorul, nu iau lucrările prin intermediari”, spune Ion Cubreacov.

„Toate întrebările puneți-le Guvernului”

Potrivit anunțului de participare, termenul de valabilitate a contractului a expirat în luna decembrie a anului 2023, însă lucrările nu au fost încheiate în totalitate, întrucât, spune Ion Cubreacov, de la Guvern nu s-ar fi făcut toate transferurile pentru primăriile beneficiare de proiecte din cadrul Programului „Satul European”. „Toate întrebările le dați la Guvernul Republicii Moldova. Mă scoateți din asta…(n.r: sărite)… Nu sunt bani, doamnă. Din lipsă de bani, s-au prelungit contractele până în luna mai. Eu practic nu mai am de lucru la Baurci, toate lucrările le-am făcut…”, spune Ion Cubreacov.

Primara confirmă că lucrările sunt efectuate în proporție de 90 la sută, doar că nu s-a respectat termenul de executare a contractului, deoarece nu s-au făcut plățile. Ea menționează că până în prezent, pe acest proiect mai trebuie achitată suma de 600 de mii de lei.

Pe de altă parte, într-un răspuns oferit portalului MoldovaCurată.md, Oficiul Naţional de Dezvoltare Regională şi Locală, instituție publică care monitorizează implementarea proiectelor  finanțate din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală, inclusiv Programul „Satul European”, a recunoscut că unele plăți către primării într-adevăr au întârziat, iată de ce li s-a permis autorităților contractante să extindă contractele, ca să poată fi executate toate lucrările până în luna mai 2024.

Șansa” Satului European

Firma „Aquaconstruct-Service” SRL este administrată de Ion Cubreacov, originar din satul Crihana-Veche din raionul Cahul. Acesta a candidat la alegerile locale generale din luna noiembrie a anului trecut la funcția de primar al localității din partea Partidului Politic „Șansa”. Întrebat dacă nu vede o problemă morală să participe în alegeri pe listele unui partid cu direcții anti-europene, dar ca om de afaceri  – să participe la concursuri de achiziții din cadrul Programului „Satului European”, Ion Cubreacov a răspuns că acțiunile sale politice nu sunt conexe cu cele de afaceri.

„Dar eu n-am treabă cu Partidul „Șansa”. Am candidat în satul meu deoarece eu nu sunt de-acord cu ce se întâmplă la noi în sat”.

Deși a afirmat că „nu are treabă” cu Partidul „Șansa”,  Ion Cubreacov, în calitate de administrator de firmă, a figurat la Comisia Electorală Centrală (CEC) printre susținătorii acestui partid, donând 100 de geci de ploaie personalizate. În raportul  privind finanțarea campaniei electorale prezentat la 29 septembrie 2023, este menționat că pentru cele 100 de geci personalizate Ion Cubreacov a donat 10 mii de lei (100 de lei per bucată). „Eu nu știu despre ceea ce vorbiți dv, vreau să văd documente oficiale. Noi suntem într-un stat democratic, dar businessul e business”, a comentat omul de afaceri.

Firma „Aquaconstruct-Service” SRL a mai câștigat un proiect, la fel de construcție a rețelelor de apă și canalizare în satul Alexandrefield din raionul Cahul, în cadrul Programului „Satului European”. Pentru efectuarea lucrărilor de reconstrucție a rețelelor de apeduct din satul Alexanderfeld, autoritatea contractantă solicita o ofertă estimativă de 8,22 milioane de lei. Însă și de data aceasta, firma „Aquaconstruct-Service” SRL a prezentat o ofertă mai mică, 6,84 milioane de lei, care de fapt e mai mică cu 16,8% sau reprezintă 83,2% din valoarea estimată de autoritatea contractantă. Ion Cubreacov a menționat că și în acest caz a oferit un  preț mic deoarece nu lucrează cu agenți economici intermediari.

Autor: Liliana Mălachi

Această investigație este un produs al proiectului „Consolidarea integrității în achizițiile publice prin contribuția mass-media”, desfășurat de  Asociația Presei Independente (API), în calitate de beneficiar de sub-grant a proiectului  „Consolidarea integrității în achizițiile publice”. Proiectul este implementat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în parteneriat cu Fondul de Parteneriat pentru Transparență (SUA). Proiectul urmărește susținerea reformelor în domeniul achizițiilor publice în Moldova, care vor spori transparența și corectitudinea achizițiilor publice prin abilitarea cetățenilor de a responsabiliza instituțiile relevante. Opiniile exprimate în cadrul proiectului și responsabilitatea pentru conținutul acestui produs aparțin autorilor proiectului și nu reflectă neapărat opinia   IDIS „Viitorul” și a donatorului.

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼