Susțineți BAStv

Categorii
Anunțuri Util

Vremea se încălzeşte uşor. Ce temperaturi ne aşteaptă în weekend

Primăvara și-a intrat în drepturi. Vom avea parte de un weekend cu soare și temperaturi generoase, anunță Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Potrivit meteorologilor, în intervalul de referință, precipitații esențiale nu se prevăd, însă în orele nocturne și ale dimineții, condițiile de ceață apar din nou. Vântul va sufla slab.

Temperatura minimă noaptea va oscila între -2°C și +5°C. Ziua temperatura maximă va fi mai generoasă și se va situa între +13°C și +19°C.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Anunțuri Util

Au mai rămas 10 zile în care moldovenii își pot cumpăra polița de asigurare medical cu reducere

Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) reamintește că persoanele care se asigură în mod individual mai au la dispoziție zece zile pentru a achita cu facilități prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) în sumă fixă pentru anul 2024.

Astfel, până pe 31 martie inclusiv, cetățenii care sunt obligați să achite prima de asigurare în sumă fixă plătesc de la 1014 lei până la 4056 lei, în funcție de categoria din care fac parte.

Valoarea integrală a primei de asigurare în sumă fixă pentru anul 2024 este de 12 636 de lei. Această sumă va fi achitată de cei care nu se vor asigura în mod individual în termenul stabilit de legislație – până pe 31 martie.

Prima în sumă fixă poate fi achitată prin intermediul Serviciului guvernamental de plăţi electronice MPay. Cei care nu pot achita online au posibilitatea să se adreseze la oficiile poştale, băncile comerciale și să plătească prima prin MPay sau prin intermediul terminalelor de plată ori se pot adresa la serviciile teritoriale relaţii cu beneficiarii ale CNAM.

Statutul de persoană asigurată în mod individual este acordat de Compania Națională de Asigurări în Medicină din data achitării primei în sumă fixă şi e valabil până pe 31 ianuarie 2025.

Până în prezent, peste 100 de mii de cetățeni au achitat prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă pentru anul 2024.

Persoanele care au întrebări legate de achitarea primei de asigurare în sumă fixă pot apela Serviciul telefonic Info CNAM – 0 800 99999 (apel gratuit atât de pe telefon fix, cât și mobil).

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
În esență Social

Secretarii consiliilor locale vor putea elibera extrase din registrul actelor notariale

Secretarii consiliilor locale vor putea elibera extrase din registrul actelor notariale deținute, potrivit unui proiect votat, în prima lectură, de Parlament.

Secretariii respectivi vor putea elibera extrase sau copii de pe orice act din arhiva consiliului local, în afara celor care conțin informații secrete, extrase și copii de pe actele de stare civilă. Totodată, aceștea vor mai pute elibera extrase din registrul actelor notariale deținute, va putea rectifica sau completa omisiunile în actul notarial întocmit până la data de 1 martie 2019, precum și duplicate ale actelor notariale emise de către secretarul consiliului local până la data de 1 martie 2019.

Ministerul Justiției urmează să elaboreze o instrucțiune metodică pentru secretarii consiliului local și să prevadă taxele pentru servicii.

„Propunerea de amendare normativă vine să asigure funcției de secretar unele competențe specifice activității notariale și exercitate anterior de către secretarul consiliului local. Până la 01.03.2019 au fost întocmite de secretari mii de contracte de înstrăinare sau schimb a bunurilor imobile, în mare parte cote de teren agricol. Proiectul vine drept răspuns la numeroasele solicitări adresate din partea persoanelor care, din varii motive, inclusiv cazuri de pierdere sau deteriorare a originalului actului notarial, eliberat până la data de 1 martie 2019 de către secretarul consiliului local, nu au posibilitatea restabilirii unui duplicat al actului de proprietate”, menționează deputata Ersilia Qatrawi în nota informativă a proiectului.

Proiectul de lege urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Anunțuri Util

CNAS va oferi bani în locul biletelor de tratament sanatorial. Despre ce sumă este vorba

Pe 21 martie, Consiliul de Administrație al Casei Naționale de Asigurări Sociale a aprobat cuantumurile compensațiilor bănești în locul biletelor de tratament sanatorial, destinate unor categorii de persoane, conform prevederilor cadrului normative, potrivit unui comunicat.

Prin urmare, pentru persoanele cu dizabilități de pe urma războiului, care nu au beneficiat de biletele de tratament sanatorial gratuit în perioada 2022-2023, s-a stabilit compensația bănească în mărime de 9719 lei.

Pentru persoanele care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl şi colaboratorilor subdiviziunilor de risc deosebit, care s-au îmbolnăvit  de boală actinică sau au devenit persoane cu dizabilități, în cazul în care nu va exista posibilitatea acordării de bilete de tratament sau există contraindicații medicale, se va acorda compensația bănească în mărime de 10 902 lei.

Pentru copiii cetățenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl,  în cazul în care nu va exista posibilitatea acordării de bilete de tratament sau există contraindicații medicale, se va acorda compensația bănească în mărime de:

  • 10 902 lei – pentru cei cu vârsta de la 14 până la 18 ani;
  • 8882 lei  – pentru cei cu vârstă de la 7 până la 14 ani,
  • 6145 lei  – pentru cei cu vârstă de la 4 până la 7 ani.

Reamintim, că Consiliul de Administrație al CNAS este format din 12 persoane (președintele și 11 membri) și include reprezentanți ai Guvernului, Patronatului, Sindicatelor și ai organizațiilor de pensionari și veterani.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Basarabeasca

(FOTO) Acțiune de înverzire la Liceul Teoretic „M. Eminescu” din s. Sadaclia

Cu prilejul Zilei Internaționale a Pădurilor, marcată anual pe 21 martie, elevii Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din s. Sadaclia au organizat o acțiune de înverzire.

Inițiativa a parvenit de la elevii clasei a VII-a, ghidați de profesoara Zinaida Burdujan. Aceștia au plantat patru puieți: trei arbori de tei și unul de salcie. Copacii au fost sădiți în curtea liceului.

„Împreună cu părinții, care au cumpărat puieții, am plantat o amintire, de care ne vom mândri în viitorul apropiat. Îi vom îngriji și elevii se vor mândri de fapta făcută.” a menționat Zinaida Burdujan

Evenimentul a avut ca scop promovarea implicării copiilor în acțiuni de împădurire și îngrijire a zonelor forestiere. De asemenea, cu ocazia aceleași sărbători, în instituție au fost desfășurate mai multe ore dedicate importanței conservării și protejării pădurilor.

Autor: Lilia Zabolotnîi

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼