Susțineți BAStv

Categorii
Actualitate În Moldova

Prima de asigurare în sumă fixă poate fi achitată online și în zilele de odihnă

Cetățenii care se asigură în mod individual vor putea achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală și în zilele de odihnă, pe 30 și 31 martie, prin intermediul Serviciului guvernamental de plăți electronice Mpay – mpay.gov.md, anunță Compania Națională de Asigurări în Medicină(CNAM). 

Potrivit CNAM, pentru a veni în întâmpinarea persoanelor și a le acorda suport informațional, a fost prelungit graficul de lucru al Serviciului telefonic Info CNAM. Astfel, persoanele care vor avea întrebări cu referire la achitarea primei de asigurare vor putea apela Info CNAM – 0 800 99999 și în zilele de 30 și 31 martie, între orele 8:00 și 17:00.

De asemenea, în ziua de sâmbătă 30 martie, în intervalul 8.00-13.00, vor activa și subdiviziunile de relaţii cu beneficiarii din cadrul agenţiilor teritoriale ale companiei, inclusiv reprezentanții în fiecare raion,  pentru a ghida și ajuta persoanele să achite prima de asigurare.

Menționăm că 31 martie inclusiv este ultima zi în care prima de asigurare medicală obligatorie poate fi achitată cu facilități. Astfel, cetățenii care se asigură de sine stătător plătesc de la 1014 lei până la 4056 lei, în funcție de categoria din care fac parte.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

(FOTO) A început construcția liniei electrice aeriene care va aduce curent din România. Cât costă proiectul

Astăzi, au fost inaugurate lucrările de construcție a Liniei Electrice Aeriene de 400 kV pe direcția Vulcănești – Chișinău, care unește sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României.

„Este, fără îndoială, unul dintre cele mai importante proiecte de la independență încoace, care reprezintă un punct de cotitură între două etape – o Moldovă vulnerabilă în fața celor care pot închide gazul sau lumina după propriul plac și o Moldovă independentă și liberă să aleagă de unde cumpără energie electrică, la cel mai bun preț și fără presiunea șantajului politic din afară,” a subliniat Președinta Maia Sandu, prezentă la evenimentul de lansare a construcției.

De asemenea, ministrul energiei, Victor Parlicov, a subliniat faptul că interconexiunile fizice cu România și, respectiv, cu sistemul energetic european înseamnă securitate energetică și aprovizionare sigură cu energie electrică a țării.

„Pentru a ne integra în piața europeană a energiei, ne mai propunem alte 3 noi proiecte la care muncim și pe care le avem pe agenda priorităților – sunt 3 linii noi de înaltă tensiune: Strășeni – Gutinaș, Bălți -Suceava și Vulcănești – Arciz”, a spus Victor Parlicov.

Linia electrică, construcția căreia începe din Congaz, va traversa 8 raioane, pe o distanță de 158 de km, și va fi finalizată în 2025.

Lucrările sunt parte a Proiectului de Dezvoltare a Sistemului Electroenergetic și se încadrează în măsurile urgente ale Guvernului și Ministerului Energiei, orientate spre asigurarea securității energetice.

Valoarea proiectului este de 61 milioane de Euro, dintre care circa 27 de milioane de Euro sunt pentru construcția Liniei. Proiectul este finanțat de Asociația Internațională de Dezvoltare, grupul Băncii Mondiale.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Anunțuri Util

(FOTO) În s. Sadaclia va avea loc o competiție de volei în memoria profesorului Vasile Lungu

În satul Sadaclia se va organiza o competiție de volei, desfășurată în memoria profesorului de educație fizică, Vasile Lungu.  Cu un astfel de anunț a venit Primăria s. Sadaclia pe pagina sa de Facebook.

Jocul sportiv va avea loc, duminică, 31 martie, în sala sportivă a liceului ,,Mihai Eminescu”. În acest context, la competiție au fost invitate echipele din raioanele: Basarabeasca, Găgăuzia, Ialoveni și Rîșcani.

,,Se organizează anume în domeniul sportului – voleibol, din motiv că domnul Lungu a contribuit la dezvoltarea acestui tip de sport în sat”, a menționat primarul s. Sadaclia, Ion Galeru.

La finele jocului, echipele vor primi premii bănești.

Competiția dată este organizată anual de primăria s. Sadaclia, aceasta fiind a X-a ediție.

Primăria s. Sadaclia

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

Explozii și rachete în apropierea graniței cu Moldova. Precizările Poliției de Frontieră

Poliția de Frontieră anunță că în această dimineață, la ora 05:40, patrulele SPF Ocnița, SPF Otaci, SPF Cosăuți și SPF Soroca au raportat auzirea a cel puțin trei explozii pe teritoriul Ucrainei.

Autoritățile ucrainene au confirmat că în regiunea orașului Novodnestrovsk, situat în apropierea graniței cu Republica Moldova, au avut loc trei lansări de rachete.

,,Cu privire la informația că rachete rusești ar fi survolat spațiul aerian al Republicii Moldova în cursul nopții trecute, dorim să menționăm că toate sistemele de supraveghere și monitorizare a spațiului aerian nu au detectat nicio intrare neautorizată, un aspect confirmat și de autoritățile ucrainene”, precizează comunicatul Poliției de Frontieră.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼