Susțineți BAStv

(FOTO) A început construcția liniei electrice aeriene care va aduce curent din România. Cât costă proiectul

(FOTO) A început construcția liniei electrice aeriene care va aduce curent din România. Cât costă proiectul
Foto: Maia Sandu/ Facebook

Astăzi, au fost inaugurate lucrările de construcție a Liniei Electrice Aeriene de 400 kV pe direcția Vulcănești – Chișinău, care unește sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României.

„Este, fără îndoială, unul dintre cele mai importante proiecte de la independență încoace, care reprezintă un punct de cotitură între două etape – o Moldovă vulnerabilă în fața celor care pot închide gazul sau lumina după propriul plac și o Moldovă independentă și liberă să aleagă de unde cumpără energie electrică, la cel mai bun preț și fără presiunea șantajului politic din afară,” a subliniat Președinta Maia Sandu, prezentă la evenimentul de lansare a construcției.

De asemenea, ministrul energiei, Victor Parlicov, a subliniat faptul că interconexiunile fizice cu România și, respectiv, cu sistemul energetic european înseamnă securitate energetică și aprovizionare sigură cu energie electrică a țării.

„Pentru a ne integra în piața europeană a energiei, ne mai propunem alte 3 noi proiecte la care muncim și pe care le avem pe agenda priorităților – sunt 3 linii noi de înaltă tensiune: Strășeni – Gutinaș, Bălți -Suceava și Vulcănești – Arciz”, a spus Victor Parlicov.

Linia electrică, construcția căreia începe din Congaz, va traversa 8 raioane, pe o distanță de 158 de km, și va fi finalizată în 2025.

Lucrările sunt parte a Proiectului de Dezvoltare a Sistemului Electroenergetic și se încadrează în măsurile urgente ale Guvernului și Ministerului Energiei, orientate spre asigurarea securității energetice.

Valoarea proiectului este de 61 milioane de Euro, dintre care circa 27 de milioane de Euro sunt pentru construcția Liniei. Proiectul este finanțat de Asociația Internațională de Dezvoltare, grupul Băncii Mondiale.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼