Categorii
Actualitate În Basarabeasca

Sportivii din Basarabeasca sunt câștigători la Campionatul Național de Lupte Libere U-15

Mai mulți sportivi ai Școlii Sportive din or. Basarabeasca au participat în perioada 27–29 martie la Campionatul Republicii Moldova la Lupte libere, U-15. În cadrul competiției, unii luptătorii au obținut locuri de frunte și urmează să reprezinte țara la Campionatul European de Lupte libere.  

În total, Școala Sportivă a fost reprezentată de 9 luptători. Din aceștia, 6 participanți au reușit să ocupe locuri de frunte, după cum urmează:

  • Ungureanu Lidia-Ana – locul I în categoria de greutate 58 kg 
  • Zaporojan Cristina – locul I, greutatea 62 kg
  • Lupașcu Traian – locul I în categoria 48 kg
  • Gurin Victor – locul II în categoria de greutate 41 kg 
  • Secrieru Gabriela – locul II, categoria de greutate 52 kg 
  • Galin Vasile – locul III, cu greutatea de 71 kg

Fiecare sportiv a fost premiat cu câte o medalie și o diplomă, iar câștigătorii locului I vor evolua în continuare în cadrul Campionatului European de Lupte libere.

Ei au fost pregătiți de către antrenorul Matei Chiril.

Competiția a avut loc la Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport din or. Chișinău. Cheltuielile pentru transportul participanților au fost suportate de către Școala Sportivă din Basarabeasca. 

Autor: Lilia Zabolotnîi

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Basarabeasca

(FOTO) Basarabeasca și Iași au semnat un Acord pentru dezvoltarea regională. Ce înseamnă asta pentru raion

Consiliul Raional Basarabeasca a anunțat că, recent, a fost semnat un Acord de cooperare cu Județul Iași, România. Acordul a fost semnat pe data de 27 martie, curent, în cadrul vizitei de lucru la Iași a președintei raionului Basarabeasca, Natalia Cara.

Acordul de cooperare, semnat de președintele Județului Iași, Costel Alexa și președinta raionului Basarabeasca, Natalia Cara, are scopul de a identifica proiecte de dezvoltare economică, socială, proiecte care pot beneficia de susținere financiară a Uniunii Europene și implementarea lor comună.

În comunicatul Consiliului Raional Basarabeasca se arată că, baza acordului este convenirea acțiunilor de cooperare care vor fi puse în practică să se desfășoare în conformitate cu competențele lor și să se refere în special la următoarele domenii: dezvoltarea locală, economie, educație, cultură, turism, sport, tineret, sănătate, asistență socială, accesare de fonduri europene, precum și alte domenii de cooperare de interes reciproc.

„Noi trebuie să depunem efort pentru dezvoltarea raionului Basarabeasca. Nu contează atât de mult de unde vine ajutorul, ci mai degrabă că acesta să fie acordat. Pentru a participa la diverse proiecte europene, trebuie să colaborăm cu orașele și regiunile țărilor membre ale UE, printre care se numără și România. De aceea am făcut o vizită acolo și asta este doar începutul eforturilor noastre de atragere a partenerilor. Sunt convinsă, cu ajutorul lor, vom reuși să rezolvăm multe probleme economice, sociale și altele ale raionului”, a menționat Natalia Cara.

Potrivit președintei raionului Basarabeasca, următoarea vizită va fi în perioada aprilie-mai, la București. În cadrul acestei vizite de lucru trebuie să fie deacum întocmit proiectul necesar pentru finanțare. O altă vizită de lucru este preconizată în luna iunie, în Bulgaria cu scopul de a atrage și alte investiții pentru raionul Basarabeasca.

De asemenea, un astfel de Acord a fost semnat cu raioanele Drochia și Călărași.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Basarabeasca

Doi copii din s. Sadaclia sunt câștigătorii concursului „Mărțișorul Copiilor 2024”

Duetul Ana-Maria Burdujan și Teofil Macari, originari din s. Sadaclia, raionul Basarabeasca, sunt laureați cu locul I în cadrul Festivalului-concurs  „Mărțișorul Copiilor”, ediția a II-a. Copiii au concurat în cadrul a două secțiuni: „Vocal” și „Arta vorbirii”.

La secțiunea „Vocal”, duetul a participat cu melodia „Salutare Primăvară”, aranjament muzical Lilia Manaf. Condițiile pentru această secțiune au inclus interpretarea unui cântec timp de 3-4 minute. 

În cadrul probei „Arta vorbirii”, cei doi au recitat poezia „6 pui și o biată mamă”, autor Vasile Militaru. Aici, ca și în proba precedentă, participanții au putut opta pentru poezie, fabulă sau proză scurtă până la 3.30 minute.

Ambele secțiuni au fost destinate categoriei de vârstă cuprinsă între 4-6 ani.

Potrivit Anei Burdujan, mama fetiței, cei doi au primit titlul de Laureați ai festivalului și Locul I la ambele secțiuni, fiind premiați cu diplome. medalii și o cupă.

„Chiar dacă nu este pentru prima data cand revenim acasă cu premii de frunte, emoțiile sunt inevitabile. Noi suntem obiectivi și știm ca mereu este loc de mai bine, și muncim ca mâine să fim mai buni decât suntem azi. Iar în spatele fiecărui succes se ascund oameni care muncesc cu dedicație, precum este educatoarea noastră Oxana Scutaru, profesoara de canto, d-na Lilia Manaf.” a mai menționat Ana Burdujan.

Concursul a avut loc pe data de 30 martie la Palatul Feroviarilor din or. Chișinău. Organziatorii evenimentului sunt Centrul de Cultură şi Artă “VIAŢA TA” și Palatul de Cultură al Feroviarilor din or. Chișinău.

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

Când începe Recensământul populației și locuințelor în Moldova

În perioada 8 aprilie-7 iulie 2024  în Republica Moldova se va desfășura Recensământul populației și locuințelor (RPL), anunță poliția Republicii Moldova.  

Recensământul este o activitate de amploare națională care are loc o dată la 10 ani. Scopul recensământului este obținerea de date statistice privind numărul și distribuția teritorială a populației și locuințelor țării. În cadrul recensământului, sunt colectate date cu privire la fiecare persoană din gospodărie (de exemplu: anul și locul nașterii, locul de trai, limba vorbită, nivelul educației, ocupația ș.a.), cât și date despre locuință (cum ar fi dotarea cu sistem de canalizare și aprovizionare cu apă, modul de încălzire, suprafața și materialele de construcție a locuinței ș.a.).

Potrivit poliției, începând cu 8 aprilie, un  recenzor va vizita locuința dumneavoastră și vă va adresa întrebări din chestionarul de recensământ, iar răspunsurile le va înregistra pe tabletă. Recenzorul va prezenta obligatoriu legitimația de recenzor și va purta vestimentație cu însemne de identitate a RPL, inclusiv: vestă, chipiu, tricou, rucsac, tabletă, toate cu logo-ul Recensământului 2024.

,,Fiecare persoană trebuie să participe la recensământ și să răspundă în întregime și corect chestionarul de recenzare. Conform Legii privind recensământul populației și locuințelor, participarea la recensământ este obligatorie. Datele pe care le veți oferi la Recensământ sunt confidențiale și protejate. ”, se arată în comunicatul poliției. 

Participarea la Recensământ este o obligație legală, dar și civică. Datele colectate vor sta la baza proiectelor de dezvoltare la nivel de localitate și de țară.  

,,Participând la recensământ, contribuim la o mai bună înțelegere a comunității”, au adăugat oamenii legii.

Răspunsurile vor fi utilizate pentru a produce statistici care vor oferi o imagine a vieții în Republica Moldova și a modului în care aceasta se schimbă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

Dispar gospodăriile țărănești din Moldova. Numărul s-a diminuat de șase ori în 2023

La sfârșitul anului 2023, în Registrul fiscal de stat erau înregistrați 201.879 de contribuabili. Comparativ cu 2022, numărul acestora s-a diminuat cu circa 29%, anunță Serviciului Fiscal de Stat.

Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, aceasta este cea mai mare reducere a numărului contribuabililor din istoria Republicii Moldova, scrie mold-street.com.

Dacă în 2020, numărul contribuabililor s-a redus cu aproximativ 22.000, în 2021 – cu doar 3.409, iar în 2022 – cu circa 4.360, în anul 2023 numărul s-a redus cu 82.548, ceea ce este un ritm de diminuare de 19 ori mai mare.

Conform SFS, diminuarea numărului de contribuabili a fost determinată în special de procesul de radiere al agenților economici inactivi, inclusiv a gospodăriilor țărănești care nu activează.

Astfel, dacă în 2020 erau aproape 117.000 de gospodării ţărăneşti, în 2022 au rămas peste 105.600, iar anul trecut numărul a scăzut la doar 18.298. Astfel, doar într-un an numărul acestora s-a redus de 5,8 ori.

Datele SFS relevă că, în aceeași perioadă, s-a diminuat cu circa 10% şi numărul de întreprinderi individuale.

Pe de altă parte, s-a atestat o creştere de trei ori a contribuabililor ce au activitate independentă.

De asemenea, s-a atestat o creştere şi a numărului de socităţi cu răspundere limitată, care din 2023 a ajuns astfel principala formă de organizare juridică în economia Moldovei. Anterior, lider la număr au fost gospodăriile ţărăneşti.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

(FOTO) Gaze din SUA pentru moldoveni! Primul vas cu gaze naturale lichefiate a ajuns în Grecia

În primele două zile ale lunii aprilie, consumatorii din Republica Moldova (malul drept al râului Nistru) vor utiliza în gospodăriile lor gaze din Statele Unite ale Americii, livrate prin portul grecesc Alexandroupolis. Este vorba despre un volum de testare cu gaze naturale lichefiate (LNG), importate de societatea pe acțiuni Energocom de la compania grecească DEPA, anunță Ministerul Energiei.

„Luni și marți vom achiziționa câte 14 mii MWh de gaze naturale din portul Alexandroupolis. În total, sunt circa 28 mii MWh, ceea ce constituie echivalentul a 2,6 milioane metri cubi de gaze. Sunt gaze necesare consumului curent, iar prețul este unul competitiv. Dacă vom agrea o formulă de continuare a acestei colaborări, vom anunța cetățenii în termeni proximi”, a spus directorul interimar al SA Energocom, Victor Bînzari.

Managerul SA Energocom a ținut să precizeze că gazele LNG sunt o industrie aparte față de extragerea și transportarea gazelor cu care sunt obișnuiți cetățenii Republicii Moldova. Gazele LNG, de alternativă a celor rusești, sunt lichifiate la temperaturi joase, transportate pe mare și apoi regazeificate. Diversificarea surselor de gaze va fortifica și mai mult securitatea energetică a țării, a precizat Victor Bînzari, pregătind operatorii de pe piață de orice evoluții, în contextul în care la sfârșitul anului 2024 expiră contractul de tranzit a gazelor rusești prin Ucraina, iar țara vecină a spus că nu va negocia o prelungire.

SA Energocom a început colaborarea cu DEPA în luna aprilie 2023. Anul trecut compania grecească a câștigat mai multe licitații publice de livrare a gazelor în Republica Moldova, atât pentru consum curent, cât și pentru stocare în depozite. La 30 noiembrie anul trecut, SA Energocom și DEPA Commercial au semnat un Memorandum de Înțelegere, prin care își exprimau angajamentul de a intensifica cooperarea în ceea ce privește furnizarea de gaze naturale, inclusiv a gazelor naturale lichefiate.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼