Susțineți BAStv

Categorii
Actualitate În Moldova

Agenția de Mediu a stabilit perioada și zonele în care va fi interzis pescuitul în anul 2024. Încălcările vor fi sancționate

Agenția de Mediu a stabilit la propunerea instituțiilor  științifice și a Inspectoratului pentru Protecția Mediului, perioadele de prohibiție a pescuitului sportiv, amator și de agreement al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice vii.

Se interzice pescuitul timp de 68 de zile consecutive, în perioada 8 aprilie până la 14 iunie:

  • în fluviul Nistru pe sectorul de la satul Naslavcea până la orașul Camenca;
  •  în lacul de acumulare Dubăsari;
  • în fluviul Nistru în sectoarele de la barajul Centralei Hidroelectrice Dubăsari până la satul Palanca (km 28) și în brațul Turunciuc;
  • în lacul Cahul.

Prin urmare, în perioada  8 aprilie până la 30 iunie, pescuitul este interzis pe râurile Ciorna, Răut, Ichel, Bîc și Botna afluenți ai fluviului Nistru. Este interzis și pe râurile Larga, Vilia, Lopatnic, Racovăţ, Ciuhur, Camenca, Gârla Mare, Delia, Nîrnova, Lăpuşna, Sarata, Tigheci afluenți ai râului Prut.Prohibiția este stabilită pentru bălțile Manta și pe râurile Cogâlnic, Cahul, Ialpug. O excepție sunt obiectivele acvatice artificiale construite pe ele.

De la 9 aprilie până la 7 iunie, se interzice pescuitul în râul Prut, de la intersecția lui cu frontiera de nord a Republicii Moldova cu Ucraina până la satul Tețcani, în lacul de acumulare Costeşti-Stânca și râul Prut pe sectorul de la barajul nodului hidrotehnic Costeşti-Stânca până la satul Giurgiulești.

Sunt și alte locuri stabilite prin ordin, unde pescuitul este interzis.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

Partid nou pe arena politică a Republicii Moldova? Va fi condus de Veaceslav Platon

Veaceslav Platon, care se ascunde în Marea Britanie de justiția din R. Moldova, și-a creat propria formațiune politică Partidul „Fenix Moldova”.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Veaceslav Platon a scris că noul partid va ajuta fiecare moldovean să-și creeze propria afacere.

„Suntem datori să facem oamenii fericiți. Noi, Partidul „Fenix Moldova”, vom fi acei oameni care vor scoate țara din mlaștină. Cei care vor surprinde lumea. Care vor face în așa mod, încât despre națiunea moldovenească să se vorbească ca despre cei care au făcut miracolul transformării statului și a propriei vieți. Trebuie să facem ceea ce nimeni nu a făcut până acum. Avem cunoștințe, competențe, experiență și toate deprinderile pentru o sarcină atât de grea. Nimeni altcineva în această țară nu va putea face asta”, a scris Platon pe Telegram.

Amintim că Veaceslav Platon a fugit din R. Moldova după alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

MEC: elevii din clasa a XII-a pot fi scutiți de tezele semestriale din sesiunea de iarnă la limba străină

Elevii din clasa a XII-a, care dețin un certificat cu recunoaștere internațională a competențelor lingvistice în limbi străine, ar putea fi scutiți de la tezele semestriale din sesiunea de iarnă la limba străină. Ministerul Educației și Cercetării (MEC) urmează să inițieze consultări publice pe marginea acestui subiect, anunță instituția.

Potrivit ministrului Dan Perciun, pornind de la solicitările parvenite în discuțiile cu elevii, MEC și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare discută despre eliberarea de teza din sesiunea de iarnă din clasa a XII-a a deținătorilor de certificate de competență lingvistică, fie că este vorba de limba engleză, germană sau franceză, sau alte limbi la care elevii pot obține nota ,,zece” din oficiu la Bacalaureat în condițiile în care obțin un rezultat la un examen recunoscut internațional.

,,Am discutat cu colegii și mă bucur că există deschidere pentru a excepta, începând cu anul viitor, elevii care au certificate TOEFL, IELTS, DALF, DEFL și toate care există astăzi pentru BAC, de la tezele de iarnă din clasa a XII-a. Este o noutatea bună pentru elevi și un semnal adițional, o încurajare adițională pentru cei care-și doresc să obțină asemenea certificate”, susține ministrul Dan Perciun.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Anunțuri Util

Start Campionatului satului Abaclia la fotbal! Când vor avea loc meciurile

Tradițional, odată cu începerea sezonului cald, în satul Abaclia demarează Campionatul satului la fotbal și minifotbal. Astfel, în localitate vor avea loc mai multe meciuri de acest fel.

Începutul campionatului va fi marcat duminică, 7 aprilie, pe terenul sportiv al fostului gimnaziu din localitate. La el vor participa 4 echipe de fotbal, formate în funcție de mahala: FC „Flacăra”, FC „Moara”, FC „Centru” și FC „Veterani”. 

De această dată, competiția va avea loc timp de 4 săptămâni, în fiecare duminică. În cadrul lor se vor disputa câte două meciuri a câte două echipe, în care vor concura mai multe grupe de jucători: Cadeți, Juniori și Seniori. Locația rămâne aceeași.

Campionatul este organizat anual de către Asociația Obștească „Gloria” din s. Abaclia. La final, echipele și jucătorii câștigători vor fi premiați.

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼