Categorii
Actualitate În Basarabeasca

(FOTO) Masterclass oferit de jurnaliștii BAStv: În satul Sadaclia a avut loc o întâlnire cu cititorii

Redacția BAStv a organizat o nouă întâlnire pentru comunitatea sa de cititori. Evenimentul a fost desfășurat pentru prima dată în satul Sadaclia.

La începutul întâlnirii, participanții împreună cu jurnaliștii au discutat despre ce înseamnă jurnalismul, cine este un jurnalist civic și care este rolul acestuia în societate.

Operatorul redacției BAStv, Evghenii Gurgurov, a ținut un masterclass despre bazele generale de realizare a materialelor foto și video, utilizând smartphone-ul.

Apoi, participanții au fost împărțiți în grupuri, pentru a stabili tema pe care o vor aborda în materialul video, ce urma să fie pregătit de ei în baza cunoștințelor acumulate în cadrul acestui masterclass. 

În ajunul sărbătorii Hramului satului Sadaclia, s-a decis să se filmeze materiale despre sat, locuitorii acestuia și punctele sale turistice.

  • Prima echipă a ales tema: Ce reprezintă ansamblul de dansuri „Struguraș”.
  • A doua echipă a realizat un reportaj despre muzeul satului Sadaclia.
  • A treia echipă a realizat un sondaj în rândul cetățenilor cu tema „De ce iubiți satul vostru?”.
  • Iar a patra echipă a creat un reportaj despre rapsodul Vasile Suman, în cinstea căruia o dată la doi ani este organizat festivalul: ,,Ca la noi la Sadaclia”.

La finalul întâlnirii, participanții au votat cel mai bun reportaj civic. Materialul despre Vasile Suman, a fost desemnat câștigător. 

Urmăriți publicațiile noastre pentru a viziona reportajele civice realizate de cititorii BAStv și nu ratați reportajul despre cum a decurs întâlnirea din Sadaclia și ce impresii au avut participanții!

Autor: Iuliana Ignatieva

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

O nouă grupă creșă va fi creată în orașul Cimișlia prin Programul Național Servicii de Creșă Publice

Recent, Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale și Locale (CNCDRL) a aprobat 17 proiecte în cadrul Programului Național „Servicii de creșă publice”. Unul dintre aceste proiecte vizează orașul Cimișlia, unde va fi creată o grupă creșă la Grădinița „Făt-Frumos”.

Accesul limitat la servicii de educație timpurie este unul dintre principalii factori care determină retragerea femeilor de pe piața muncii, acestea fiind nevoite, de cele mai multe ori, să preia sarcinile de îngrijire a copiilor. Deși Guvernul Republicii Moldova și-a asumat angajamentul de a extinde accesul la serviciile de educație timpurie, doar 15% dintre copiii cu vârsta de până la trei ani erau încadrați în instituții de acest tip în 2021. În acest context, dezvoltarea serviciilor de creșă a devenit o prioritate națională.

Pentru a răspunde nevoii de servicii de educație timpurie de calitate, Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale și Locale (CNCDRL) a aprobat recent 17 proiecte noi în cadrul Programului Național „Servicii de creșă publice”. Printre acestea se numără și proiectul din orașul Cimișlia, care prevede crearea unei grupe creșă în cadrul Grădiniței „Făt-Frumos”.

Inițiativele aprobate urmează a fi finanțate parțial din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL), cu o contribuție de 21,4 milioane de lei și alte 0,9 milioane de lei din partea primăriilor. La nivel național, peste 440 de copii și 108 angajați ai grădinițelor vor beneficia de aceste investiții.

Prin Decizia nr. 16 din 13 septembrie 2024 cu privire la totalizarea rezultatelor Concursului în cadrul apelului competitiv de selctare a proiectelor de dezvoltare locală în cadrul Programului Național „Servicii de creșă publice”, în zona de sud a țării au fost aprobate alte 4 inițiative similare. Două dintre acestea urmează a fi implementate în municipiile Comrat și Ceadîr-Lunga din UTA Găgăuzia.

Proiectul din Cimișlia, alături de alte 16 proiecte selectate la nivel național, se aliniază Strategiei Naționale de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030”, care promovează accesul egal la educație de calitate. Aceasta include asigurarea Educației pentru Toți, un angajament asumat de Republica Moldova în conformitate cu Agenda pentru Dezvoltare Durabilă 2030 a ONU.

Investițiile urmăresc consolidarea capacității autorităților locale de a gestiona eficient resursele financiare alocate și de a sprijini inițiativele de dezvoltare regională durabilă, care să ofere acces la servicii educaționale de calitate.

Autor: Virineia Carapirea

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Instrucțiuni

Perfectarea semnăturii electronice este disponibilă în toate centrele ASP din țară. Ce trebuie să știi despre procedura de obținere

Începând cu 16 septembrie 2024, Agenția Servicii Publice a extins serviciul de eliberare a semnăturilor electronice calificate în toate centrele sale multifuncționale din țară. Acest proiect, realizat în colaborare cu Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, le permite persoanelor fizice să semneze electronic diverse documente, având aceeași valoare juridică ca semnătura olografă.

Proiectul pilot, desfășurat între 15 iulie și 16 septembrie 2024, a fost implementat în cinci centre multifuncționale din țară: Basarabeasca, Chișinău (Centrele Multifuncționale Nr. 3 și Nr. 4), Bălți și Cahul. Începând cu 16 septembrie 2024, acest serviciu este disponibil la toate centrele ASP, fiind destinat doar persoanelor fizice la această etapă.

Pașii necesari pentru obținerea semnăturii electronice calificate

În cazul în care ai decis să îți perfectezi semnătura electronică calificată, trebuie să parcurgi următorii pași:

  1. Accesează site-ul www.semnatura.md și completează formularul electronic. Trebuie să completezi câmpurile goale cu informațiile solicitate, precum numele, IDNP-ul, localitatea, codul poștal și datele de contact.
  2. Achită taxa necesară prin intermediul serviciului MPay și salvează confirmarea plății. Poți găsi detalii suplimentare despre achitarea prin MPay aici.
  3. Mergi la cel mai apropiat Centru Multifuncțional cu:
    • Buletinul de identitate;
    • Cererea completată și semnată olograf (de mână);
    • Dovada plății.

De asemenea, cererea poate fi completată și direct la Centrul Multifuncțional, unde va trebui să te prezinți personal cu buletinul de identitate. Astfel, dacă nu ai completat formularul online în prealabil, vei putea beneficia de asistența specialiștilor la Centru.

Care este programul centrelor multifuncționale?

Centrele Multifuncționale din țară sunt deschise pentru public de luni până vineri, între orele 08:00 și 16:30, cu o pauză de prânz de la 12:00 la 13:00.

Unde se află centrele multifuncționale din Basarabeasca și Cimișlia și cum le pot contacta?

Centrul Multifuncțional Basarabeasca

  • Adresa: Str. Naberejnaia, nr. 9
  • Telefon: (+373 297) 2-04-54
  • Programări la servicii: 14909 sau (+373 297) 2-04-54

Centrul Multifuncțional Cimișlia

  • Adresa: Str. Alexandru cel Bun, nr. 133
  • Telefon: (+373 241) 2-23-88, (+373 241) 2-35-17
  • Programări la servicii: 14909 sau (+373 241) 2-35-17

Pentru detalii suplimentare despre Centrele Multifuncționale din țară, accesează site-ul ASP aici.

Cât costă semnătura electronică?

Costul semnăturii electronice depinde de serviciul selectat:

  • Dispozitiv criptografic ePass 2003 – 135 MDL.
  • Serviciul de certificare a cheilor publice pentru semnătura electronică calificata cu termen de valabilitate 1 an  – 200 MDL.
  • Servicii de certificare a cheilor publice pentru semnătura electronica calificata  cu termen de valabilitate 2 ani – 350 MDL.
Ce pot face dacă întâmpin dificultăți tehnice?

Dacă ai nevoie de suport tehnic, contactează Serviciul Suport Clienți la numărul de telefon 14909.

Care sunt avantajele semnăturii electronice?

Semnătura electronică calificată oferă posibilitatea de a semna documente în format electronic și de a accesa o gamă variată de servicii publice online, cum ar fi:

În plus, semnătura electronică oferă posibilitatea de a accesa informațiile din cabinetul personal al cetățeanului și obține diverse servicii digitale prin intermediul Portalului Serviciilor Publice.

Obținerea semnăturii electronice calificate constituie un pas esențial în modernizarea și digitalizarea relației dintre cetățeni și instituțiile publice din Republica Moldova. Acest serviciu oferă o soluție practică și eficientă pentru cei care doresc să economisească timp și să elimine necesitatea deplasărilor frecvente la diferite instituții.

Autor: Virineia Carapirea

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼