Categorii
Actualitate În Basarabeasca

(VIDEO) În spiritul tradițiilor moldovenești: Sadaclienii au sărbătorit Hramul satului

Satul Sadaclia este unul dintre cele mai mari din raionul Basarabeasca. Pe 21 septembrie, de Nașterea Maicii Domnului, locuitorii din Sadaclia au sărbătorit două evenimente importante pentru localitate: Hramul satului și festivalul „Ca la noi la Sadaclia”. Echipa de filmare a redacției BAStv a fost prezentă la eveniment.

Sadaclia este cunoscută de mult timp pentru tradițiile sale și pentru personalitățile marcante. Cu ocazia Hramului satului, s-a desfășurat cea de-a 10-a ediție a festivalului „Ca la noi la Sadaclia”, organizat în memoria talentatului rapsod Vasile Suman. Evenimentul a debutat cu discursurile de salut ale oaspeților oficiali adresate celor prezenți.

Festivalul „Ca la noi la Sadaclia” a adus împreună diverse ansambluri folclorice, incluzând dansatori, interpreți vocali și formații instrumentale.

Reprezentațiile ansamblurilor folclorice au fascinat prin varietatea sunetelor și emoțiilor transmise în cadrul compozițiilor muzicale.

Spectatorii au declarat că s-au bucurat de emoții pozitive și de o atmosferă plăcută.

În aceeași zi, la Sadaclia a fost organizat și un târg al producătorilor locali și al meșteșugarilor populari. Printre participanți au fost nu doar locuitori ai raionului Basarabeasca, ci și meșteșugari din raioanele de centru și de nord ale țării.

Locuitorii și oaspeții care au venit la Sadaclia s-au arătat mulțumiți de modul în care a fost organizată sărbătoarea de hram.

Primarul satului Sadaclia, Ion Galeru, a menționat că celebrarea Hramului satului este deosebit de importantă pentru păstrarea tradițiilor strămoșilor.

Sărbătoarea a continuat până seara târziu, cu muzică, dans și multă voie bună.

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Basarabeasca

(FOTO) Doi sportivi din satul Abaclia au ocupat primele poziții la Campionatul Mondial de lupte libere pe plajă din Grecia

Sportivii din satul Abaclia, Ion Marcu și Laurențiu Marcu, au înregistrat rezultate remarcabile la Campionatul Mondial de lupte pe plajă din Katerini, Grecia. Ion Marcu a câștigat titlul de campion mondial, în timp ce Laurențiu Marcu a fost desemnat vicecampion mondial, ambii concurând în aceeași categorie de greutate. Alexandru Borș și Luciana Beda au completat succesul delegației moldovenești, obținând aurul în categoriile lor.

Ion Marcu ne-a relatat despre experiența sa în cadrul competiției, descriind-o ca fiind memorabilă. Sportivul a înfruntat adversari din mai multe țări la categoria de greutate de 80 kg, având parte de șase lupte intense.

„Am avut lupte cu adversari din țări ca SUA, Japonia, Grecia și Moldova. Deja sunt de mulți ani în sport, așa că nu am avut emoții sau teamă de a concura. Pur și simplu sunt recunoscător pentru această oportunitate de a concura cu cei mai buni și de a-mi face mândri părinții și țara”, ne-a mărturisit Ion, evidențiind organizarea de nivel înalt a evenimentului.

La rândul său, Laurențiu Marcu ne-a povestit despre adversarii săi din Ucraina, Grecia, SUA, România și despre Ion Marcu, verișorul său din Republica Moldova, cu care a luptat în finală.

Atât Ion, cât și Laurențiu au subliniat că nivelul înalt de pregătire al adversarilor constituie întotdeauna o provocare constructivă.

„Pentru mine, orice competiție este o provocare. Mereu lupt cu adversari din alte țări, cu experiență și bine pregătiți”, a declarat Laurențiu.

De asemenea, el s-a arătat mândru de propriile rezultate și de forma sa fizică.

„Eu mă antrenez zilnic și sunt gata pentru orice competiție, indiferent dacă este de nivel mondial, european sau național. Sunt mândru de toate rezultatele mele, am fost într-o formă foarte bună și pregătit”.

Ion a recunoscut că, deși au existat lupte mai dificile, s-a simțit pregătit și în formă.

„Provocări mari nu am avut pe parcursul acestei competiții, doar o luptă a fost mai strânsă cu reprezentantul din SUA, dar am reușit să înving până la final”, ne-a spus el.

Titlul obținut este pentru Ion un mic pas spre noi victorii, care nu ar putea fi obținute fără muncă și disciplină.

„Nu m-am pregătit pentru această competiție anume, ci doar mă antrenam în regim normal pe saltea, ca de obicei, și eram în formă. Sunt fericit că am obținut acest titlu și cred că mi-am bucurat persoanele dragi și pe toți cei care mă susțin”, a adăugat Ion.

Sportivii au ținut să își exprime recunoștința față de antrenorii care i-au ghidat de-a lungul carierei lor. Maxim Gîlcă, actualul antrenor al lotului național, alături de care au obținut locul I în clasamentul pe echipe, le-a oferit suportul necesar în atingerea acestor performanțe. De asemenea, a fost menționat și Iurie Gurin, antrenorul care le-a deschis drumul spre acest sport încă de la început, insuflându-le pasiunea pentru lupte și pregătindu-i pentru a concura pe scena internațională.

În ceea ce privește planurile lor de viitor, sportivii și-au exprimat ambiția de a se pregăti intens pentru viitoarele competiții naționale și internaționale. Aceștia sunt hotărâți să își depășească propriile limite și să obțină noi titluri.

Laurențiu ne-a împărtășit că antrenamentele frecvente și disciplina sportivă vor rămâne prioritare, deoarece își propune să participe cu succes la competițiile viitoare.

„Pe viitor mă voi antrena pentru anul care vine, deoarece se apropie multe competiții la nivel republican, dar și internațional”, a menționat el.

Ion a precizat că, deși, momentan, nu are un plan strict stabilit pentru viitorul apropiat, va continua să își mențină un regim de antrenament constant și riguros.

„Pentru moment nu îmi fac planuri, voi continua mai departe să mă antrenez ca de obicei și deja pe parcurs vom vedea împreună cu antrenorii ce o să facem și unde o să participăm. Ciclul olimpic s-a început și, cu ajutorul lui Dumnezeu, mergem spre visul oricărui sportiv – Jocurile Olimpice și deja competițiile adiacente”, a relatat sportivul.

Autor: Virineia Carapirea

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼