Categorii
Actualitate În Moldova

(VIDEO) Percheziții la Cimișlia și Comrat în dosare de corupere electorală și finanțare ilegală a partidelor politice

În această dimineață, Centrul Național Anticorupție și procurorii din mun. Cahul au efectuat percheziții la Cimișlia și Comrat, în cadrul a două cauze penale privind coruperea electorală și finanțarea ilegală a partidelor politice. Conform CNA, au fost percheziționate domiciliile și automobilele a șase persoane fizice, afiliate unei formațiuni de corupere a alegătorilor.

În cadrul urmăririi penale, a fost documentat procesul de corupere a alegătorilor la referundum și alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024. Persoanele vizate ar fi elaborat liste ale cetățenilor dispuși să-și ofere votul contra unor recompense bănești ilicite, iar datele personale ale acestora ar fi fost centralizate și transmise unor entități din afara Republicii Moldova. În urma perchezițiilor, au fost ridicate de la fața locului telefoane mobile, bani și înscrisuri de ciornă, care ar putea conține informații relevante.

Cele 6 persoane vizate au fost recunoscute în calitate de bănuiți și se prezumă a fi nevinovate până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile a instanței.

Conform legislației în vigoare, persoanele implicate în acte de corupție electorală pot fi sancționate cu închisoare de la un an până la 5 ani și amenzi ce depășesc 50 000 de lei. În cazul finanțării ilegale a partidelor politice, pedepsele sunt de până la 6 ani de închisoare și amenzi ce depășesc 67 000 de lei.

Este important de menționat că, în vederea recuperării prejudiciului, instituțiile de drept pot pune sub sechestru bunurile persoanelor implicate în aceste activități ilegale. Totodată, cetățenii care denunță aceste practici și cooperează cu organul de urmărire penală pot beneficia de liberarea de răspundere penală sau contravențională. De aceeași facilitate pot beneficia și persoanele care predau lucrurile transferate care le-au fost transferate într-un mod ilegal.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

În noiembrie încep înregistrările pentru compensațiile la căldură. Solicitanții trebuie să se afle pe teritoriul Republicii Moldova

Începând din luna noiembrie, cetățenii Republicii Moldova vor putea să solicite compensații pentru încălzire, în funcție de veniturile și numărul membrilor gospodăriei. O condiție esențială pentru obținerea acestora este ca beneficiarii să se afle pe teritoriul țării și să locuiască efectiv în locuință pe parcursul anului curent.

Corina Ajder, secretară de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a explicat în cadrul emisiunii „Dimineața cu Radio Moldova” că cetățenii eligibili vor putea aplica pentru aceste compensații de la începutul lunii noiembrie, iar sprijinul va fi acordat sub formă de plată monetară.

Pentru a beneficia de ajutor, solicitanții trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Un criteriu esențial este ca aceștia să se afle pe teritoriul Republicii Moldova și să locuiască efectiv în locuințele pentru care se solicită compensația. Autoritățile au precizat că această condiție, introdusă și în anii precedenți, va fi monitorizată mai strict, pentru a asigura utilizarea corectă a fondurilor alocate.

„Analizăm acum care ar trebui să fie pașii, dar o condiție care a existat și în anul precedent și, probabil, o vom face și mai strictă acum ține de necesitatea prezenței persoanelor în Republica Moldova. Inclusiv anii precedenți a fost necesar ca persoana să se afle pe teritoriul țării pentru a beneficia de compensații. Ar trebui să trăiască efectiv în locuință în acest an. Vom verifica mai atent acest aspect”, a declarat Corina Adjer, secretară de stat  la Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Pentru a ușura procesul de înregistrare, secretara de stat a precizat că acesta va fi simplificat, inclusiv pentru cei care întâmpină dificultăți în utilizarea platformelor digitale. Cetățenii vor putea apela la asistenții sociali sau la echipe mobile care se vor deplasa la domiciliu pentru a le oferi suport în completarea cererilor. Totodată, a fost consolidat și sistemul anti-fraudă, pentru a se asigura utilizarea corespunzătoare a fondurilor.

În sezonul de iarnă 2023-2024, peste 792 000 de gospodării din Republica Moldova au primit astfel de compensații. Suma totală alocată depășește 2,5 miliarde de lei.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼