Categorii
Bani În esență

(DOC) Declarația de avere a Vioricăi Scobioală: ce bunuri și venituri a declarat primara satului Iordanovca pentru anul 2024

Primara satului Iordanovca, Viorica Scobioală, și-a făcut publică declarația de avere și interese personale pentru anul 2024. Documentul, publicat pe site-ul Autorității Naționale de Integritate (ANI), oferă o imagine detaliată asupra veniturilor, bunurilor și datoriilor familiei Scobioală.

Potrivit declarației, Viorica Scobioală a obținut în anul precedent un salariu de 208 mii de lei din activitatea sa de bază în cadrul primăriei satului Iordanovca. Totodată, primara a raportat și un venit suplimentar de 48 000 de lei, obținut în baza unui contract de prestări servicii cu Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).

În același document este indicat și un venit salarial de 96 668,62 de lei al unui membru al familiei Scobioală, obținut la Gospodăria Țărănească „V. Scobioala”.

La capitolul bunuri imobile, Viorica Scobioală a declarat șapte terenuri agricole, dobândite între anii 2002 și 2020. Pentru două dintre acestea, primara este indicată atât în calitate de beneficiară efectivă, cât și ca titulară a bunurilor.

Suprafața totală a terenurilor depășește 11 hectare, incluzând trei loturi de 3,54 ha, 0,03 ha și 1,14 ha, și patru loturi a câte 1,76 ha fiecare. Valoarea totală pentru șase dintre acestea, dobândite în temeiul unor contracte de vânzare-cumpărare, este de circa 30 mii de lei. Cel mai valoros teren însă este cel dobândit printr-un contract de donație, în anul 2020, evaluat la aproape 35 mii de lei.

În declarație figurează și două bunuri imobile la secțiunea „Clădiri și construcții”. Unul dintre acestea este o casă de locuit cu o suprafață de 0,13 ha, aflată în proprietatea familiei Scobioală, cumpărată în 2001 pentru suma de 18 000 de lei. Al doilea bun este o altă avere imobilă, așa cum este specificat în declarație, cu suprafața de 139,5 m², aflată în proprietatea Vioricăi Scobioală. Bunul a fost achizionat în anul 2008 pentru suma de 30 400 de lei.

La capitolul mijloace de transport, familia primarei deține o colecție auto formată din mai multe vehicule, inclusiv autoturisme, camioane, remorci și utilaje agricole. Printre acestea se numără:

  • un Mitsubishi L200, fabricat în 2006, dobândit în 2023 printr-un contract translativ de posesie și folosință, estimat la 5 000 de euro;
  • un autoturism LADA, fabricat în 2009, dobândit în 2021, evaluat la 40 000 de lei;
  • un FORD Mondeo, fabricat în 2015, dobândit în 2022 printr-un contract translativ de posesie și folosință, care valorează 155 000 de lei;
  • un camion FORD Transit, fabricat în 1998, cumpărat în 2008 pentru 2 700 de dolari;
  • un Mercedes Sprinter 313 CDI, fabricat în 2004 și dobândit în 2019, în valoare de 40 000 de lei;
  • două remorci RAS 2-200, fabricate și dobândite în 2021, achizionate la același preț, cu o valoare totală declarată de 93 000 de lei;
  • o remorcă APICOLA, fabricată și dobândită în 2020, evaluată la 38 000 de lei;
  • o remorcă fabricată în 1978, dobândită în 2016, pentru care nu este indicată valoarea;
  • două mașini agricole de tip T-40, fabricate în anii 1984 și 1990, dobândite în 2008 și, respectiv, 2015 – fără valoare declarată;
  • un mijloc de transport de model ALPHA, fabricat în 2021 și dobândit în 2023 cu drept de proprietate, în valoare de 13 000 de lei.

În ceea ce privește datoriile, primara a indicat un credit contractat în 2023 de la Moldindconbank, în valoare de 147 000 de lei, scadent în anul 2028. În declarație nu este menționată dobânda acestuia.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

(FOTO) 4 decenii de folclor autentic cu Studioul folcloric „Iedera” din cadrul CRCT „Artico”. Șezătoare de Florii

Sâmbătă, 12 aprilie 2025, Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău a devenit gazda unui eveniment cu totul special – șezătoarea pascală „Tradiția înflorește de Florii” organizată de Centrul Republican pentru Copii și Tineret „Artico”. Șezătoarea prilejuită de celebrarea a 40 de ani de activitate a Studioului Folcloric „Iedera” a fost un adevărat omagiu adus valorilor autentice ale neamului nostru, reunind iubitori ai tradiției, muzicii populare și meșteșugurilor vechi, într-o atmosferă caldă și plină de emoție.

Fondat de Surorile Osoianu, Artiste ale Poporului, Studioul Folcloric „Iedera” a reușit de-a lungul a patru decenii să crească generații de tineri pasionați de folclor, să păstreze și să promoveze tradițiile strămoșești și să aducă pe scenele din țară și de peste hotare frumusețea obiceiurilor moldovenești.

Evenimentul a debutat cu un prolog emoționant, „Flori de Florii”, în care toți cei prezenți au fost invitați să descopere meșteșuguri tradiționale – împletirea coronițelor din salcie, decorarea florilor de primăvară – gesturi simbolice care au subliniat renașterea naturii și speranța sărbătorii de Florii.

Moderată cu har și voie bună de Tatiana Slivca și Victor Pletosu, șezătoarea a continuat cu un adevărat festin cultural. Membrii Studioului Folcloric „Iedera”, conducător artistic Gheorghe Donos, alături de Lilia Focșa și Marina Dumbrăveanu, au oferit publicului un spectacol memorabil de cântece tradiționale, acompaniate cu măiestrie de Alexandru Donos (vioară), Gheorghe Donos (nai, fluier) și Marin Ganciu (cobză).

Printre momentele de rezistență s-au numărat evoluțiile invitaților speciali: îndrăgitele interprete de muzică populară Maria Iliuț (a activat în calitate de profesoară de canto în cadrul SF „Iedera”) și Diamanta Paterău, Ansamblul etnofolcloric „Romanița”, precum și tinerii talentați din Ansamblul de dans popular „Speranța” al CRCT „Artico”, conducător de cerc Andrei Tataru. Aceștia au adus pe scenă fragmente din moștenirea noastră culturală, transmise cu dragoste și autenticitate.

De asemenea, publicul a avut parte de momente deosebite, precum: atelierul dedicat tradițiilor pascale – vopsirea ouălor, împletirea cozonacilor, ghicitori și povești despre obiceiurile de Paște – activități care au adus laolaltă generații diferite, părinți, bunici și copii, într-o atmosferă plină de suflet și tradiție. Toți cei prezenți s-au bucurat de dulciuri tradiționale, în special turte dulci, pregătite cu grijă și dăruite ca simbol al ospitalității și bucuriei de a fi împreună.

Evenimentul „Tradiția înflorește de Florii” a fost despre identitate, rădăcini și puterea de a duce mai departe moștenirea culturală. Studioul Folcloric „Iedera” a reușit, încă o dată, să adune comunitatea în jurul valorilor care ne definesc și să demonstreze că tradiția nu este trecut, ci viitor.

Adresăm cele mai calde mulțumiri Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, pentru deschidere, colaborare și găzduirea cu generozitate a șezătorii pascale „Tradiția înflorește de Florii”. Împreună păstrăm și celebrăm valorile populare ale neamului nostru!

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Basarabeasca

(FOTO) „Tradiții și obiceiuri pascale” – master-class la Sadaclia

Pe 12 aprilie, în ajunul Sfintelor Sărbători Pascale, Casa de Cultură din satul Sadaclia, în parteneriat cu Școala de Arte din Basarabeasca, a găzduit un eveniment special dedicat tradițiilor de Paște – un master class cu tema „Tradiții și obiceiuri pascale”, desfășurat în cadrul proiectului transfrontalier „Culorile și muzica plaiului – educație online fără hotare!”

Evenimentul a fost posibil datorită unei frumoase colaborări între instituții culturale și educaționale locale: muzeul satului, biblioteca pentru copii și Școala de Arte din Basarabeasca, reprezentată cu dăruire de Tatiana Casîm. Activitatea a fost finanțată de Primăria locală, demonstrând astfel implicarea comunității în promovarea valorilor tradiționale.

Copiii Școlii de Arte din filiala Sadaclia, au avut ocazia să descopere semnificația și frumusețea obiceiurilor pascale, dar și să învețe două tehnici artistice inedite: pictarea ouălor cu ceară și decorarea acestora prin tehnica decupajului.

Autoarea: Andreea Cheian

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

Moldovenii își vor putea converti permisul auto în Marea Britanie

Cetățenii Republicii Moldova care locuiesc sau muncesc în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord vor avea în curând posibilitatea de a-și preschimba permisele de conducere fără a fi nevoiți să susțină din nou examenele auto. Această măsură devine posibilă grație unui Memorandum de înțelegere între cele două state, aprobat recent de Comisia parlamentară pentru politică externă și integrare europeană de la Chișinău.

Memorandumul stabilește un cadru legal pentru recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere emise atât în Republica Moldova, cât și în Regatul Unit. Astfel, cetățenii ambelor țări vor putea circula și lucra mai ușor în statul partener, având posibilitatea de a-și converti permisul auto în baza unor proceduri clare și echitabile, fără necesitatea de a repeta cursurile sau examenele de conducere.

În esență, acordul reflectă voința ambelor guverne de a elimina barierele birocratice și de a încuraja mobilitatea cetățenilor, într-un context în care tot mai mulți moldoveni aleg să trăiască, să studieze sau să muncească în Regatul Unit, iar un număr tot mai mare de britanici își manifestă interesul pentru Republica Moldova – fie din motive economice, fie diplomatice.

Autoritățile moldovene consideră că această inițiativă va avea un impact pozitiv direct asupra comunității moldovenești din Marea Britanie, care va beneficia de un acces mai simplu la locurile de muncă ce necesită deținerea unui permis auto valid. De asemenea, este de așteptat ca noile reglementări să stimuleze și cooperarea economică bilaterală, oferind companiilor din ambele țări posibilitatea de a angaja personal fără a întâmpina obstacole legale legate de documentele de conducere.

Pentru a deveni oficial, Memorandumul trebuie să fie ratificat de Parlamentul Republicii Moldova, conform procedurilor legislative în vigoare. Abia după această etapă, documentul va intra în vigoare și va produce efecte juridice. Această ratificare este, practic, ultimul pas înainte ca mii de moldoveni să poată beneficia de noul regim de preschimbare a permisului.

Acest nou parteneriat cu Regatul Unit vine să completeze o serie de acorduri similare pe care Republica Moldova le-a semnat deja cu alte state europene precum Lituania, Turcia, Italia și Spania. Prin aceste înțelegeri, autoritățile moldovene și-au propus să asigure o integrare mai bună a cetățenilor în spațiul european și să sprijine diaspora în demersurile lor de adaptare și incluziune în societățile gazdă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼