Beția este ușa tuturor răutăților

Republica Moldova continuă să rămână cea mai săracă țară din Europa. Iar consumul abuziv de alcool este primul factor de risc pentru populația din țara noastră. Neîncrederea în ziua de mâine, șomajul, stresul social … constituie la majorarea numărului persoanelor afectate de alcoolism. că Alcoolismul poate fi considerată ”Boala sărăciei”. Dependența de alcool este o problemă gravă pentru întreaga societate din Republica Moldova.

 În familiile unde se consumă alcool uneori situația devine dramatică cum ar fi istoria lui Anatolii Cîrma din or. Basarabeasca.

Anatolii Cîrma la ai săi 45 de ani traiește la gazdă într-o casă sărăcăcioasă din or. Basarabeasca, iar în gospodărie are doar doi căței și un măgar. Unica sursă de existență este munca cu ziua.

Anatolii ne-a mărturisit că atunci când nu are bani, el ia de la magazin produse alimentare pe împrumut. Iar unica mângâiere a lui Anatolii sunt doi feciori mari, care își vizitează tatăl doar de sărbători. Pe lângă soarta lui tristă și grea, Anatolii a recunoscut că mai servește din când în când câte un păhăruț de vin.

ANATOLII CÎRMA locuitor or. basarabeasca

Alcoolismul este o boală psihică, provocată de întrebuinţarea cu regularitate a alcoolului. Acest viciu duce la dependenţa faţă de băuturile tari. Prin urmare persoana degradează fizic şi moral. Individul trece prin suferinţe mari psihice şi fizice.

Persoanele care consumă cu regularitate alcool nu vor recunoaște niciodată că băutura le distruge viața și că ei cu timpul degradază, ducând un mod de viață greu de imaginat.

În acest context medicii susțin că alcoolismul este o boala cronica, de obicei progresivă, cu simptome care include dorința de a bea, în ciuda efectelor negative. Această maladie are un curs în general previzibil, simptome recunoscute și este influențată de factorii genetici și înconjuratori. Republica Moldova se află pe locul II la consumul de alcool în lume. Potrivit specialiștilor, consumul de alcool este nociv pentru sănătatea umană, alcool este unul dintre factorii principali care declanșează peste 200 de afecțiuni și boli cum ar fi: tulburări psihice, boli cardiovasculare, ciroza, cancerul și alte maladii grave.

NATALIA GURIN medic narcolog CMF Basarabeasca

În țara noastră consumul de alcool este foarte înalt incidența este de 46 653 de cazuri. În raionul Basarabeasca numărul consumatorilor de alcool - 486. Alcoolul afectează toate organele și sistemele umane. Consecințele consului de alcool se reflectă asupra sistemului cardiovascular, sistemului nervos central, asuspra veselor periferice. Alcoolismul aduce prejudiciu familial, social, acolo unde este consum de alcool în familie acolo este mereu violență în familie

Comportamentul persoanelor bolnave de alcoolism poate afecta atât sănătatea lor, cît și comunitatea sau  familiile. Potrivit specialiștilor, majoritatea oamenilor încep a consuma alcool atunci cînd apar tot felul de îngrijorări legate de bani sau alte probleme. Şi atunci unele femei sau bărbaţii aleg alcoolul ca mijloc rapid de a depăşi momentele în care se simt apăsaţi de provocările vieţii. Iar femeile sunt mai vulnerabile, decît bărbații. Femeile care fac abuz de alcool devin dependente mult mai rapide decât bărbaţii.

Încă un aspect care este afectat de alcoolism sunt conducătorii auto care se așează în stare de ebrietate la volan. Ei sunt periculoși deoarece reflexele lor sunt mai încete, iar cîmpul vizual mai redus. Alcoolul devine periculos, atunci când se manifestă starea de ebrietate, la om slăbește reflexele, memoria, atenția astfel producând accidente rutiere.

Republica Moldova se află pe locul 6 în lume din 168 de țări după ponderea deceselor în accidente de circulaţie, produse ca urmare a consumului de alcool. Acest top al țărilor a fost realizat de Organizația Mondială a Sănătății și grupul financiar Alliaz. În prezent, la evidența Serviciului de Probațiune se află peste 4700 de șoferi, care au fost privați de dreptul de a conduce un mijloc de transport. Dintre aceștia, fiecare al patrulea a fost depistat în stare de ebrietate avansată la volan. Șeful biroului de probațiune Basarabeasca, Tamara Buceațchi, ne-a comunicat cum sunt pedepsiți șoferii care circulă în stare de ebrietate la volan.

Persoanele care urcă în stare de ebrietate la volan riscă: muncă neremunerată în folosul comunității circa 200 de ore, privarea de dreptul de a conduce mijlocul de transport pentru o perioadă de la 1 la 5 ani, anularea permisului de conducere, aplicarea programului antialcool contra cost în valoare de 4000 de lei, amendă de până la 25 de mii de lei și închisoare de până la un an.

TAMARA BUCEAȚCHI Șeful biroului de Probațiune Basarabeasca

La biroul de probațiune Basarabeasca se află la evidență 33 de condamnați privind privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport dintre care 28 de condamnați au fost depistați în stare de ebrietate și 5 se află la evidență cu anularea dreptului de a conduce mijloacele de transport. În BP Basarabeasca au fost cazuri când persoanele private de a conduce mijloace de transport sau așezat repetat la volan în stare de ebrietate și au săvârșit infracțiuni repetate.

Biroul de probațiune Basarabeasca acordă asistență și consiliere subiecților probațiunii, exercită controlul asupra comportamentului lor și desfășoară programe probaționale. La evidența biroului se află persoanele condamnate la pedepse non-private de libertate, cum ar fi: condamnarea condiționată, eliberarea condiționată înainte de termen din închisoare și persoanele care sunt condamnați de instanța de judecată privind privarea de dreptul de a conduce mijloacele de transport.

Această boală nu are vârstă. Fiecare al doilea adolescent consumă sistematic alcool. Acesta denotă un studiu realizat de UNICEF în colaborare cu Ministerul Sănătăţii din Republica Moldova. Potrivit studiului, fiecare al zecelea respondent de gen masculin cu vârsta de 11 ani și fiecare al patrulea respondent cu vârsta de 13 ani s-a îmbătat cel puțin o dată în viață. 45% din băieți și 22 la sută din fete au consumat alcool până la vârsta de 15 ani.  Indiferent de la ce vârstă bărbatul sau femeia încep a consuma alcool, medicii susțin că, în primul rând, acest viciu se reflectă asupra capacității lor mintale. Iar dacă domnișoara începe a consuma alcool, în consecință aceasta distruge genetic viitoarea ei generație. Medicul-ginecolog Oxana Usataia a comunicat că fetița se naște cu memoria ei genetică care se păstrează până la sfîrșitul vieții și aceste celule feminine nu se regenerează niciodată. În concluzie, abuzul de alcool dăunează la nivel genetic.

Consumul îndelungat de alcool agravează atât sănătatea pruncului nou-născut, cât și sănătatea tinerei mămici. Alcoolul afectează fertilitatea femeilor și perturbează ciclul menstrual sau chiar periodic lipsește ovulația. Fără ovulație o femeie nu poate să rămână însărcinată.

OXANA USATAIA, MEDIC-GINECOLOG SR BASARABEASCA ​

La fetiță se poate perturba ciclu menstrual, ea poate pierde în greutate. Domnișoarele care consumă alcool fregvent repede slăbesc, pentru că alcoolicii cronici consumă mult și puțin mănâncă. Adica proporția consului de alcool brusc se ridică în raport cu proteinele alimentare. Se primește că domnișoara energie parcă are iar în greutate ea scade. La un moment dat aceast fenomen devine o catastrofă, se admite slăbirea cu 10kg. de la normă, dar dacă aceta depășește 15-20 de kg. Aici se începe disrugerea tuturor organelor.

Alcoolismul părinților este periculos pentru nou-născut, cu toate că acesta se poate naște aparent sănătos. Alcoolul dăunează grav sănătății copilului, malformațiile se vor observă atunci când copilul se va începe a dezvolta emoțional, prin percepția mamei și al tatălui. Mai frecvent consecințele alcoolismului nu se observă la nou-născut, dar la copilul  după un an.

Alcoolismul este o boală psihică, provocată de întrebuinţarea cu regularitate a alcoolului. Acest viciu duce la dependenţa faţă de băuturile tari. Prin urmare persoana degradează fizic şi moral. Individul trece prin suferinţe mari psihice şi fizice. Alcoolismul este o boală psihică, provocată de întrebuinţarea cu regularitate a alcoolului. Acest viciu duce la dependenţa faţă de băuturile tari. Prin urmare persoana degradează fizic şi moral. Individul trece prin suferinţe mari psihice şi fizice.

Autor: Tatiana Casîm

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼