Electorala 2023

Alegerile locale 2023: cine sunt candidații la funcția de consilier în Consiliul Raional Basarabeasca

Pe 29 septembrie a început perioada de depunere a documentelor pentru înscrierea candidaților la alegerile locale generale din 5 noiembrie. În raionul Basarabeasca, la 2 octombrie, în jurul orei 11: 20, sunt înregistrate două partide.

La moment, în raionul Basarabeasca sunt înregistrate la alegerile locale generale: Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Despre aceasta a anunțat, președinta Consiliului Electoral Raional Nr.5 Basarabeasca, Violeta Topală.

Pentru a se înregistra la alegerilor locale generale, candidații trebuie să prezinte consiliilor electorale de circumscripție:

 • cererea, în formă scrisă, prin care se solicită înregistrarea în calitate de concurent electoral;
 • hotărârea/decizia confirmată prin procesul-verbal sau extrasul acestuia al ședinței organului central sau teritorial al partidului politic sau blocului electoral privind desemnarea candidaților;
 • datele biografice ale candidatului;
 • declarația candidatului privind consimțământul lui de a candida pentru funcțiile elective;
 • declarația de avere și interese personale pentru ultimul an înainte de alegerile locale;
 • declarația pe propria răspundere prin care confirmă că nu este condamnat la închisoare sau că are antecedente penale și că în privința sa nu au fost emise acte de constatare rămase definitive;
 • declarația privind suspendarea, pe durata mandatului, a funcțiilor incompatibile cu funcția de primar, în cazul în care persoana este aleasă și mandatul este validat;
 • declarația despre suspendarea din funcția deținută din momentul începerii campaniei electorale;
 • dopia de pe diploma de studii – în cazul candidaților la funcția de primar prin care se atestă că are cel puțin studii generale obligatorii;
 • copia de pe buletinul de identitate a candidatului;
 • în cazul în care respectivul nu a fost prezentat la Comisie Electorală Centrală, Extrasul din Registrul de stat al persoanelor juridice (originalul și copia), în cazul în care acesta nu a fost prezentat Comisiei Electorale Centrale.

În cazul candidaților independenți se aplică aceleași cerințe, doar că în locul documentului menționat mai sus la punctul doi se vor prezenta listele de subscripție cu numărul suficient de semnături ale susținătorilor. Candidații independenți se vor prezenta personal la consiliul electoral de circumscripție și vor depune listele de subscripție împreună cu documentele necesare pentru înregistrare.

Candidații își pot depune dosarele până pe 6 octombrie inclusiv, de asemenea, cu această dată începe campania electorală.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼