Susțineți BAStv

Atenție: O nouă metodă de fraudă în mediul online. Iată cum acționează escrocii

Foto: politia.md

Recent, în atenția publică au apărut cazuri de fraudă online care afectează grav conturile utilizatorilor. Acestea implică vânzarea de bilete false pentru evenimente culturale, festivaluri, spectacole de teatru sau concerte.

În acest an, în Republica Moldova au fost înregistrate mai multe incidente de fraudă, prin care escrocii reușesc să sustragă sume semnificative de bani de pe cardurile cetățenilor.

Printre paginile web false depistate de oamenii legii sunt: https://afishastichet.com.md/; https://biletafishas.com.md/; https:/ebiletafisha.md/. În această schemă, escrocii folosesc profiluri false în rețele sociale și aplicații de mesagerie rapidă (ex. Telegram sau WhatsApp), prin intermediul cărora poartă discuții cu victimele. Ulterior, sub pretextul întrevederii la evenimentele culturale, escrocii transmit linkuri către pagini false unde urmează a fi procurate bilete online, în realitate însă acestea fiind niște pagini de tip Phishing. Odată introduse acolo datele de card, acestea sunt puse la îndemâna infractorilor, care le utilizează pentru a sustrage banii din conturile bancare. La moment, Centrul pentru combaterea crimelor cibernetice al Inspectoratului național de investigații a înregistrat trei cazuri de asemenea tip și întreprinde toate măsurile pentru a împiedica extinderea fenomenului”, precizează Poliția.

Drept urmare, Poliția recomandă tuturor cetățenilor să respecte următoarele reguli de securitate în mediul online:

– Accesați doar site-urile pe care le cunoașteți sau cu care ați mai interacționat anterior. Fiți atenți la denumire, aceasta urmează să corespundă cu originalul.

– Fiți atenți la website-urile plasate în mod prioritar în cadrul serviciilor de căutare sau a website-urilor care au textul „Anunț”, luând în considerare că infractorii pot achita servicii de publicitate pentru site-urile fake, astfel încât acestea să apară în primele rânduri a motorului de căutare.

– Verificați săptămânal extrasul de cont, iar dacă observați tranzacții suspecte, adresați-vă cât mai repede la unitatea bancară la care vă deserviți cardul.

– Fiți prudenți cu cine comunicați în mediul online și nu furnizați date personale necunoscuților.

– Aveți grijă, nu accesați și nu dați click pe linkuri dubioase care vă sunt trimise în chaturi de către vânzători sau cumpărători.

– Înainte de a introduce orice detalii, verificați adresa site-ului.

În cazul în care ați căzut în capcana infractorilor, informați imediat Poliția și banca ce vă deservește.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼