Susțineți BAStv

Cea mai mare fabrică de ulei din Moldova și-a oprit activitatea. Care este cauza

Cel mai mare producător de ulei vegetal din Republica Moldova, întreprinderea Floarea Soarelui din Bălți și-a sistat activitatea. Motivul invocat de administraţia fabricii este situaţia de pe piaţa locală de seminţe de floarea soarelui, dar şi cea de pe piaţa globală a uleiului. Nu este singura întreprindere de profil ce a fost nevoită să meargă la acest pas, transmite Mold-Street.

Astfel compania nu reuşeşte să procure cantităţi suficiente de seminţe de floarea soarelui de pe piaţa locală şi nici nu poate importa, pentru că mecanismul de licenţiere a importului, introdus din octombrie 2023, practic nu funcţionează.

„Am staţionat 20 de zile în ianuarie 2024, acum fabrica din Bălţi iarăşi staţionează. La fel şi fabrica Danube Oil din Giurgiuleşti. Aceasta pentru că nu reuşim să procurăm cantităţi suficiente pe piaţa Republicii Moldova. Am încercat încă în ianuarie 2024 să obţinem dreptul de a importa cantităţi mai mari de seminţe de floarea soarelui din Ucraina, doar că o comisie specializată a Ministerului Agriculturii nu ne-a eliberat licenţa”, a declarat Stela Ostrovețchi, directoarea întreprinderii Floarea Soarelui.

Potrivit ei întreprinderea are o capacitate de procesare mai mare de o mie de tone pe zi de seminţe de floarea soarelui, respectiv pentru a funcţiona în continuare sunt necesare cantităţi mari, pe care nu le poate achiziţiona în Republica Moldova.

,,Unii agricultori nu vor să vândă acum la preţul de pe piaţă şi vor să păstreze seminţele, în speranţa că la vară preţurile vor creşte. Noi nu putem să îi obligăm să vândă”, adaugă Stela Ostrovețchi.

Pe de altă parte Asociația Forța Fermierilor susţine că pe piaţa Republicii Moldova ar fi cantităţi foarte mari de seminţe de floarea soarelui, dar acuză procesatorii şi în special grupul Trans-Oil din care face parte şi Floarea Soarelui din Bălţi, că nu vor să ofere preţuri adecvate şi încearcă să dicteze.

Acum Floarea Soarelui din Bălţi cumpără seminţele de floarea soarelui la un preţ de 6.754 de lei tona, iar Trans Oil Refinery din Ceadir Lunga – 6.947 lei pentru o tonă, în timp ce pe diverse pagini specializate preţurile oferite oscilează între 6.600 şi 6.800 de lei pentru o tonă. În acelaşi timp unii producători agricoli vor un preţ mult mai mare: de cel puţin 8.000 de lei, ba chiar 10.000 lei pentru o tonă.

,,Dacă plătim mai mult pentru seminţe, atunci va creşte şi preţul uleiului, iar dacă uleiul va fi mai scump nu vom putea face exporturi”, a spus Stela Ostrovețchi.

De altfel la începutul lunii februarie 2024, preţul oferit de fabrică era cu 8% mai mare decât acum şi depăşea 7.300 lei pentru o tonă.

De notat că staţionarea celor două fabrici semnifică pierderi foarte mari pentru economia Republicii Moldova.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼